Lillette Hallblad och Anncharloth Kilenius utforskade bandvagnen ordentligt. Foto: Karin Löwengren
Elisabeth Åhman var en av dem som provade att åka bandvagn på tjejkvällen. Foto: Karin Löwengren
Felicia Futvoye och Sofie Thor. Foto: Karin Löwengren

Stort intresse bland tjejer att prova på bandvagn

Den här kvällen kan förändra era liv, tjejer! säger Eva Blomqvist på Bilkåren. 150 kvinnor har anmält sig till prova på-kvällen och innan den är slut har flera anmält sig för att bli bandvagnsförare.

– Intresset för tjejkvällen har varit helt överväldigande, säger Eva Blomqvist, bandvagnsinstruktör på Bilkåren i Örebro, och fortsätter:

– Vi la ut en annons på Facebook och fick in 150 anmälningar, så vi fick dela upp det på två kvällar för att få plats.

Kvinnorna som har kommit till lokalen i Villingsberg ställer nyfikna frågor om vad det är för motorer i fordonen och hur man gör med jobbet om man vill gå utbildning hos Bilkåren.

– Det är jättefränt att köra bandvagn, men för vissa av er kanske inte kvällen slutar så, utan att ni istället anmäler er till Bilkåren för att köra terrängfordon, säger Eva Blomqvist.

Jenny Sidenvall från Karlskoga ställer många frågor under tjejkvällen.

– Jag tycker att det är fruktansvärt skamligt med kriget i Ukraina och att alla kan göra något för att hjälpa. Det är tufft med bandvagnar, så det här blir intressant.

Is i magen

Bandvagnarna står uppradade och fem kvinnor får plats i varje. Edvin, som blev färdig bandvagnsförare i somras, berättar att han har varit nära att välta med bandvagn två gånger och att det gäller att ha is i magen när man kör.

– De kan köra i 55 km i timmen genom skogen, så jag hoppas att ni inte har anlag för åksjuka, säger han innan han gasar iväg med fem fastbältade kvinnor med öronproppar djupt in i öronen.

Felicia Futvoye frågar bandvagnsförare Edvin om bandvagnar flyter och han konstaterar att det gör de absolut.

– Vi skulle kunna åka till Finland med den här, men det är dålig taxfree, svarar han och skrattar lite.

– Det var faktiskt bekvämt att sitta i framsätet för det var vadderat, säger Felicia Futvoye förvånat efteråt, men konstaterar samtidigt att brant nedförsbacke var otäckt att åka i eftersom bandvagnen då lutade kraftigt framåt.

Sofie Thor har åkt i baksätet på bandvagnen och säger att hon är lite intresserad av att prova på att köra.

– Jag har nog inte tid att gå med i Hemvärnet, men att bli bandvagnsförare och ha civil inriktning skulle passa mig bra, funderar hon högt.

Eva Blomqvist berättar att många kvinnor tror att Bilkåren inte är något för dem eftersom de inte kan något om bilar.

– Man behöver inte vara mekaniker för att vara med, på utbildningen lär man sig enklare reparationer. Bandvagnar är också väldigt mycket enklare att serva, det finns ju inga datorer som på moderna bilar.

När tjejkvällen går mot sitt slut sitter flera kvinnor och fyller i ansökningar för att gå med i Bilkåren. Nu gäller det bara att välja inriktning; lastbil, terrängfordon eller bandvagn.