Hanna Engvalls farmor och farfar Hanna och Jaakko Ylitalo kom till Laxå i slutet av 1960-talet för att arbeta på Esab och Röfors bruk. De fick fem barn, på bilden syns även några syskonbarn. FOTO: Privat

Utställning om sverigefinnar som räddade Sverige

Under 1960-70-talet räddade hundratusentals finländska invandrare Sverige när den inhemska arbetskraften tröt runt om i vårt avlånga land. Med start på måndag visas på Laxå bibliotek en intressant riksutställning om dem som flyttade.

Under den aktuella epoken flyttade runt 320 000 personer från Finland till Sverige, och många av dem tog sig bland annat an industriarbete i Laxå.

– De senaste siffrorna visar att det finns ganska många sverigefinnar kvar i Laxå med omnejd, i en andra generation av dem som arbetskraftsinvandrade, berättar Hanna Engvall, samordnare för Finskt förvaltningsområde i Laxå kommun.

Hanna är själv Sverigefinsk då hennes pappa är från Finland, vilket gör att hon som nytillträdd på uppdraget har personlig och värdefull bakgrund för att utveckla de mål som förvaltningsområdet har.

Det skall sägas direkt att utställningen, När Finland kom till Sverige, som nu skall visas är en ”vandringsutställning”, både på svenska och finska, och som omfattar den finska invandringen i hela Sverige och handlar om dem som kom hit. Alltså inte specifikt Laxå, men förutsättningarna var ju likartade över hela landet.

– De sverigefinnar som besöker utställningen kommer att möta en igenkänningsfaktor från sina egna familjer. Något som gör utställningen intressant för dem, hoppas Hanna Engvall.

Utställningen pågår från och med 31 januari till 11 februari, och platsen är Laxå bibliotekslokal.