Det skulle egentligen inte behöva tillverkas några nya mobiltelefoner i dag, vi skulle klara oss bra med att återbruka och reparera alla de enheter som redan finns på marknaden, menar David Lundgren Fetah. Foto: Mostphotos
David Lundgren Fetah ser till att gamla mobiltelefoner får en chans till. Foto: Ann-Louise Larsson

Davids affärsidé – återbruk av mobiltelefoner

I många fall blir mobiler som bara är två-tre år gamla kasserade eller lagda i en byrålåda - istället köps nya mobiltelefoner vilket både är kostsamt och skadligt för miljön. Det här vill David Lundgren Fetah med företaget Refurbly ändra på.

Att producera en ny mobiltelefon idag genererar ungefär 86 kilo avfall. På en enda telefon.

– Det skulle egentligen inte behöva tillverkas några nya mobiltelefoner i dag, vi skulle klara oss bra med att återbruka och reparera alla de enheter som redan finns på marknaden, menar 23-årige David Lundgren Fetah, som för två år sedan startade Refurbly som reparerar och säljer begagnade mobiler i Örebro.

Återbruk av mobiler

Intresset för återbruk inom elektronik ökar hela tiden och tusentals mobiltelefoner passerar genom Refurbly varje vecka. Större delen av telefonerna köper företaget in från kommuner och företag som byter ut större volymer av telefoner som inte är mer än något år gamla.

– Rent tekniskt har det hänt så lite med mobiltelefonerna de senaste åren att de allra flesta skulle klara sig lika bra med en två år gammal telefon som med en fabriksny. Mjukvaran vi använder idag fungerar i telefoner från 2015 och framåt. Jag tror att det handlar mycket om socialt kapital, man vill visa att man har pengar med en ny telefon, säger David Lundgren Fetah.

Tabubelagt med ny telefon

Hans vision är att det om några år ska vara tabubelagt att köpa ny telefon och att återbruket ska öka i ännu större utsträckning, även inom offentlig sektor där man idag i stort sett bara köper eller leasar helt nya telefoner.

– Många av våra kunder är äldre som vill äga och betala sin telefon kontant och som inte är lika fixerade vid att det måste vara den senaste modellen. En hel del föräldrar väljer också att köpa begagnat till barnen, berättar David.

David har skruvat med begagnad elektronik under uppväxten då han hjälpt sin pappa i hans mobilverkstad. Därifrån har han lärt sig mycket om mobilmarknaden och steget till att starta Refurbly var inte lika stort. Idag jobbar åtta personer med att reparera och renovera mobiltelefonerna men planerna är att växa mer fler reparatörer och till större lokaler. Att fortsätta bygga verksamheten i Örebro är självklart för David Lundgren Fetah som ser stora visioner för sitt företag. Nästa steg är att knyta till sig operatörer och ge samma erbjudanden till kunden som de stora elektronikkedjorna kan – med den stora skillnaden att det följer med en begagnad mobiltelefon istället för en sprillans ny.

– På det sättet blir steget mindre för kunden. I dag måste man först köpa en telefon av oss och sedan söka upp en operatör för att få ett abonnemang. Inom kort ska kunden bara behöva ha kontakt med oss och vi kan lösa allt åt dem, säger David Lundgren Fetah.