Jonas Gardell avslutar Litteraturens lördag i Örebro med att presentera sin nya bok. Foto: Hans Christiansson/ Mostphotos

Länets största bokevenemang är tillbaka på lördag

För femte gången arrangeras "Litteraturens lördag" nu på lördag. Hela 78 författare som bor och verkar i länet deltar. Dessutom gästar nationellt kända författare som Göran Greider och Jonas Gardell.

55 programpunkter på tio olika scener väntar under en intensiv lördag i det nya Kulturkvarteret. En av höjdpunkterna som Martin Dyfverman, ordförande i Samfundet Örebro Stads- och Länsbiblioteks vänner som arrangerar dagen, ser fram emot är boksläppet av ”Tröstlösamålet” med författaren Dixie Ericson och musikensemblen Tröstlösa kapell.

– Det var en aha-upplevelse för mig hur fint han använder närkemålet. Den ges även ut som talbok samtidigt vilket är lite ovanligt, säger Martin Dyfverman.

Göran Greider, som även inviger dagen, håller ett seminarium kring ”Barndomsbrunnen” – hur sjukdom kan väcka barndomsminnen, som redan nu är utsålt. Förra gången Litteraturens lördag hölls kom fler än 2 000 besökare. Dagen avslutas av Jonas Gardell som presenterar sin nya bok ”Ett lyckligare år”, där han djupdykt i gay-rörelsens historia och hittat kopplingar till Örebro.

– Jag tror den här dagen är efterlängtad, både av författarna och deras läsare – och allt är gratis, säger Martin Dyfverman. Det krävs dock förbokning av biljetter till de olika evenemangen.

På entréplanet finns en bokmässa med ett 60-tal utställare som alla är författare i länet och dessutom aktuella.