Handelsträdgård och växthus på Espenäs/ Äspenäs herrgård där Stina Svartling och ryttmästare R. M. Svartling bodde. Foto: Sam Lindskog/ Örebro läns museum
Inger Olausson, forskare och lektor i trädgårdsodling och trädgårdsnäringens historia vid Göteborgs Universitet. Foto: Stefan Svensson
Christina (Stina) Lovisa Swartling, 1858 -1929. Trädgårdsskoleföreståndare och skribent. Foto: Svenskt kvinnobiografisk lexikon

Forskare söker ättlingar till kvinnor på Espenäs trädgårdsskola

Nu söks dokumentation, bilder, brev till ättlingar som gått på trädgårdsskola för kvinnor på Riseberga gård samt herrgården Espenäs. Forskare ska skriva kvinnohistoria och hoppas hitta material hos släkt och vänner.

Sekelskiftet 1900 var en händelserik tid då många kvinnor klev fram och kämpade för sin rätt till utbildning och för att ta plats inom yrken som tidigare varit förbehållna män.

Sveriges första i Närke

Christina ”Stina” Lovisa Swartling i Närke startade en av de allra första trädgårdsskolorna i Sverige för kvinnor. I en tid då trädgårdsskötsel var ett manligt dominierat yrke.

Redan som barn var ”Stina” Lovisa Swartling intresserad av trädgårdsväxter. Från sju års ålder hade Stina ett eget trädgårdsland. Hon föddes på Valåsen i Karlskoga 1858. Hennes föräldrar var friherrinnan Lovisa Sophia Hamilton af Hageby och brukspatron Bengt Johan von Hofsten.

Nu vill forskare inom trädgårdsnäringens historia berätta om de bortglömda kvinnorna som, trots allt, valde att utbilda sig inom trädgårdsskötsel.

– Vi tycker dessa kvinnor är värda sin historia, det vore roligt att hitta någon ättling till en elev, ett brev eller dokument som rör någon som gått på Espenäs/ Äspenäs under åren 1899-1911 då Stina Swartling drev sin trädgårdsskola, säger Inger Olausson, forskare, lektor i trädgårdsodling och trädgårdsnäringens historia vid Göteborgs universitet som skriver en bok ihop med Boel Nordgren, trädgårdsantikvarie.

Bortglömda kvinnor

Sedan 2015 har de båda föreläst och skrivit om historiska trädgårdskvinnor kring sekelskiftet 1900. De har sett att intresset ökat och att fler har efterfrågat deras föreläsningar.

Nu är de igång och skriver ”Trädgårdsmästarinnor – berättelsen om en växande yrke 1860-1960”.

– Vi skriver om de bortglömda kvinnorna. Det måste ha varit tufft att ta sig in i trädgårdsbranschen. Då var trädgårdsstatusen hög, det var en tuff bransch och mannens revir, säger Inger.

– Till exempel gick Jenny Ekeberg och Ellen Göransson från Skagershult och Vivecka af Burén från Örebro på skolan 1899. Ett namn någon känner igen? undrar Inger.

Söker information

Inger och Boel söker efter information om elever som gick vid skolan 1899-1911. En del elever kom från andra länder, men flera var säkert flickor som bodde i närområdet av Espenäs.

– Kanske finns det någon i Örebro län som har bevarat material efter sådana kvinnor – arbetsdagböcker från skolan eller fotografier, säger Inger.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.