En typisk A-traktor någonstans i Sverige. Foto: Gunilla Galligani Most Photos
Brevet som polisen skickade ut tillsammans med Lekeberg och Örebro kommun.

Bättre med föräldradialog än böter

Polisen i Örebro har skickat ut ett brev till vårdnadshavare vars barn har en A-traktor. – Tyvärr har det skett en ökning av träffar, säger Erwin Halilovic, kommunpolis i Örebro.

Under våren skickade polisen, i samarbete med Örebros och Lekebergs kommuner, ut ett brev till alla vårdnadshavare vars barn har en A-traktor registrerad på sig. Med brevet ville man berätta om den problembild polisen ser och stötta vårdnadshavare i att ha samtal med barnen, informera om det tekniska kring fordonet, vad lagen säger och konsekvenserna om den inte följs.

– Motorburen problematik har uppmärksammats i takt med hur det har påverkat samhällena. Vi har sett en ökning i den här kulturen med högtspelande musik från fredag eftermiddag till söndag kväll. De samlas på angivna ställen i centrala delar och sen har de sitt varv som de kör runt runt och spelar musik, säger Erwin Halilovic, kommunpolis i Örebro.

Stora åldersskillnader på träffar

I brevet förklaras att det inte bara är trafikbrott som påverkar möjligheten att ta körkort och att Transportstyrelsen kan besluta om en spärrtid då man inte får körkortstillstånd.

– Kommer man i kontakt med alkohol som minderårig behöver man titta på i vilket sammanhang man befinner sig kontra en person som är tio-tjugo-trettio år äldre och som kan vara med på samma träff. Situation och social kontroll kan snabbt ändra sig. Istället för att vi ska bötfälla eller skriva en anmälan är det bättre att vårdnadshavare pratar med sina barn. I det långa loppet kan det rädda fler liv än tusen kronor i böter.

Har ni märkt någon förbättring?

– Tyvärr har vi i samverkan med fältgruppen märkt att det skett en ökning av träffar och miljön har varit dålig. När meddelandet går ut att ”idag är det träff på Truckstop” drar alla dit. Vi blir ju inte direkt inbjudna till träffarna, men till och med folk från Värmland och Dalarna kommer. Ungdomarna är flyttbara, även om det inte går jättefort, avslutar Erwin Halilovic

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.