Laxå Moviemakers i full gång med filminspelning av sin film Drömmarnas park. Foto: Privat
Milo Tålsgård, Felix Gustafsson, Leon Sundkvist och Melvin Sundkvist vann nyligen länsfinalen i Noomaraton. Foto: Ann-Louise Larsson

Laxå Moviemakers i riksfinal

Laxå Moviemakers. Så kallar sig Melvin Sundkvist, Leon Sundkvist, Felix Gustavsson och Milo Tålsgård. Nyligen vann de länsfinalen av filmtävlingen Noomaraton.

Leon, Felix och Milo går i samma klass på Centralskolan i Laxå. Gruppens fjärde deltagare Melvin är Leons lillebror. I gruppen ingår två ungdomar till som inte var med i tävlingen.

Filmskapande har de ägnat sig åt i flera års tid. För några år sedan deltog de i en studiecirkel tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och lärde sig att redigera film. Sedan dess har de gjort en mängd olika filmer och turats om att sköta kamera, redigera, regissera och skådespela. Ofta blir det skräck, ibland handlar det om superhjältar och nyligen har de gjort en film om slaveri.

I september deltog de i sin första filmtävling, Noomaraton, där fyra deltagare per lag har 24 timmar på sig att skapa en fem minuter lång film utifrån ett tema.

– Vi visste ingenting i förväg, klockan nio fick vi veta temat, tre saker och tre platser som skulle finnas med i filmen, berättar Leon.

Killarna skissade idéer på ett stort block. Tack vare temat, som i år var omstart, och föremålen som skulle vara med så växte manuset fram rätt snart och killarna gav sig ut i Laxå för att spela in filmen.

– Det gick snabbare och lättare än jag trott innan. Vi fick idén snabbt och hade tid över, säger Leon.

Fem lag i länet deltog i tävlingen. De övriga lagen bestod av vuxna. Vinnaren av riksfinalen kan kamma hem 10 000 kronor.

Vad killarna skulle göra för 10 000 kronor har de inte funderat på ännu, men att göra någonting tillsammans och kanske investera lite i filmutrustning och rekvisita till kommande filmproduktioner är ett önskemål.

– Vi håller på med en skräckserie just nu. När vi gjort klart en film brukar vi visa den för våra föräldrar och familjen på bion, säger Leon.

Alla är överens om att de vill tävla igen och drömmer på olika sätt om att jobba med film som vuxna. Leon vill helst bli filmproducent medan Milo hellre satsa på skådespeleri.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.