Laxå Moviemakers i full gång med filminspelning av sin film Drömmarnas park. Foto: Privat
Milo Tålsgård, Felix Gustafsson, Leon Sundkvist och Melvin Sundkvist vann nyligen länsfinalen i Noomaraton. Foto: Ann-Louise Larsson

Laxå Moviemakers i riksfinal

Laxå Moviemakers. Så kallar sig Melvin Sundkvist, Leon Sundkvist, Felix Gustavsson och Milo Tålsgård. Nyligen vann de länsfinalen av filmtävlingen Noomaraton.

Leon, Felix och Milo går i samma klass på Centralskolan i Laxå. Gruppens fjärde deltagare Melvin är Leons lillebror. I gruppen ingår två ungdomar till som inte var med i tävlingen.

Filmskapande har de ägnat sig åt i flera års tid. För några år sedan deltog de i en studiecirkel tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och lärde sig att redigera film. Sedan dess har de gjort en mängd olika filmer och turats om att sköta kamera, redigera, regissera och skådespela. Ofta blir det skräck, ibland handlar det om superhjältar och nyligen har de gjort en film om slaveri.

I september deltog de i sin första filmtävling, Noomaraton, där fyra deltagare per lag har 24 timmar på sig att skapa en fem minuter lång film utifrån ett tema.

– Vi visste ingenting i förväg, klockan nio fick vi veta temat, tre saker och tre platser som skulle finnas med i filmen, berättar Leon.

Killarna skissade idéer på ett stort block. Tack vare temat, som i år var omstart, och föremålen som skulle vara med så växte manuset fram rätt snart och killarna gav sig ut i Laxå för att spela in filmen.

– Det gick snabbare och lättare än jag trott innan. Vi fick idén snabbt och hade tid över, säger Leon.

Fem lag i länet deltog i tävlingen. De övriga lagen bestod av vuxna. Vinnaren av riksfinalen kan kamma hem 10 000 kronor.

Vad killarna skulle göra för 10 000 kronor har de inte funderat på ännu, men att göra någonting tillsammans och kanske investera lite i filmutrustning och rekvisita till kommande filmproduktioner är ett önskemål.

– Vi håller på med en skräckserie just nu. När vi gjort klart en film brukar vi visa den för våra föräldrar och familjen på bion, säger Leon.

Alla är överens om att de vill tävla igen och drömmer på olika sätt om att jobba med film som vuxna. Leon vill helst bli filmproducent medan Milo hellre satsa på skådespeleri.