Gudrun Haglund-Eriksson, lammproducent och ordförande i svenska fåravelsförbundet. Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson
Foto: Mostphotos
Studien "Att leva nära stora rovdjur". Forskare vid Göteborgs universitet har intervjuat lantbrukare och jägare, samt tjänstemän på länsstyrelserna i bland annat Örebro för att ta reda på hur närheten till varg, lodjur och björn påverkar välbefinnande, stress och oro.

Bristande förtroende för svensk rovdjursförvaltning

"Visar bara på det vi har sagt under alla år", säger Gudrun Haglund-Eriksson, lammproducent och ordförande i svenska fåravelsförbundet.

Forskare vid Göteborgs universitet har undersökt hur lantbrukare och jägare påverkas av att bo och verka i områden med stora rovdjur. Resultaten visar att majoriteten av de tillfrågade upplever ett bristande förtroende för rovdjursförvaltningen.

En av de som intervjuats är lammproducent Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande i svenska fåravelsförbundet och med i viltförvaltningsdelegationen i Örebro län.

– Forskarna visar bara på det vi har sagt under alla år, Naturvårdsverket har underskattat hur mycket det här påverkar. Lyssnar man på forskare som har varit med om bevarandeprojekt i andra länder, när det gäller lejon, så säger de att för att lyckas leva med rovdjur så måste man lyssna på lokalbefolkningen.

Sju av tio känner oro

Studien visar att lantbrukare oroar sig för vad som kan hända anhöriga och tamdjur, samt vilka ekonomiska konsekvenser ett rovdjursangrepp kan få. Sju av tio som besvarade telefonenkäten uppgav att de känner oro för sina djur.

– Lyssnar inte myndigheterna på det här får det ju följder. Jag har pratat med fyra unga lantbrukare i sommar och de väljer bort lammproduktion för att det är för hög risk. Förr sa man alltid ”åh, vad skönt, nu släpper vi ut djuren på våren”, nu säger man ”vad skönt, jag fick in alla i år också”. Det är inte den känslan man ska ha, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

Hur har det sett ut i år med angrepp på djur i länet?

– Vi har haft det lugnt än så länge fast vi har så mycket varg och lodjur. När vi gick igenom fasen med rovdjursetablering i länet 2010-2015 minskade lammproduktionen här med 11 procent. Folk slutade producera lamm, man minskade besättningen. Men det minskar också andelen betad mark och den biologisk mångfalden. Får är inte bara kött, utan också skinn, ull och naturvård, menar Gudrun Haglund-Eriksson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fladdermusholk inviger naturreservatet Björkön

Örebros nyaste naturreservat Björkön invigdes med tilltugg och en holk till fladdermössen.

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.