Hembygdsgårdarnas dag blev det första arrangemanget för säsongen vid hembygdsgården i Ervalla. Foto: Ann-Louise Larsson
Anders och Mathilda Bäck var två av dagens besökare på hembygdsgården i Ervalla. Foto: Ann-Louise Larsson

Säsongens första arrangemang

I söndags firades traditionsenligt Hembygdsgårdarnas dag över hela landet. I Ervalla blev det startskottet för säsongen efter ett långt pandemiuppehåll.

– Det känns så klart jättekul att vi är igång igen. Det har varit efterlängtat och personligen hoppas jag att vi får till något mer arrangemang i år, kanske en höstmarknad med någon matinriktning, säger föreningens sekreterare Claes Lindblom.

Under pandemin har verksamheten legat nere och även om föreningen inte har fått in några intäkter har ekonomin ändå klarat sig bra. Detta tack vare en större donation som föreningen fick för ungefär 20 år sedan och som förvaltats väl med bra avkastning.

Svårt få med yngre

– Hade vi inte haft den hade det nog inte gått. Vi har inte kunnat göra någon aktivitet. Som jag ser det är det största problemet för oss att rekrytera nya medlemmar. Vi är mest äldre och det är svårt att få med yngre som vill ställa upp och engagera sig, säger Ove Jansson, som är aktiv i hembygdsföreningens styrelse.

Två av söndagens besökare var Anders och Matilda Bäck, som bland annat passade på att gå dagens tipspromenad runt området.

– Vi brukar åka hit ibland, på midsommar bland annat. Min särbo bor i Ervalla och är med i föreningen, berättar Anders.

– Det är trevligt här. Nu ska vi gå tipspromenad, sedan blir det väl en fika, säger de.

Förutom tipspromenad och olika ätbara alternativ bjöds besökarna även på ett stycke fordonshistoria, med gästspel från Nerikes fordonshistoriker som visade upp sina gamla pärlor.

Mättade hungriga besökare

Ulrika Bodewall, som sedan i höstas driver Gårdsbutiken i Ervalla, hade fullt upp med att sälja korv och dryck till lunchsugna besökare.

– Det är jättekul att vara här, man träffar mycket folk. Det här blir ju en mötesplats för byn, säger hon.

Trots att hon startat mitt under pågående pandemi har verksamheten rullat på bra och Ulrika har nu utökat med både diverse trädgårdsredskap och djurartiklar.