Lovisa Olsson, Henny Olsson och Maja Cederhammar har skrivit om åldrande och humor. Foto: Ann-Louise Larsson

De skriver lärobok med humor om att åldras – för vårdpersonal

Alla tre har ett förflutet inom sjukvården. Nu skriver de böcker tillsammans. Henny Olsson, 96 år, dottern Lovisa Olsson, 71 år och Maja Cederhammar, 72 år har precis lämnat ifrån sig manuset till "Att åldras är inget för veklingar - kan humor hjälpa?".

Boken handlar om attityderna till pensionärer och bygger på två intervjustudier – en gjord för 25 år sedan och en nyligen gjord studie. Målgruppen är personal inom äldre- och sjukvård. Boken är i första hand tänkt att vara en lärobok men kan förmodligen uppskattas av fler.

– Tidigare ville pensionärerna fortsätta engagera sig med personer man jobbat tillsammans med i olika föreningar. Idag vill man ägna sig mer åt intressen och att förverkliga sig själv. En 70-åring idag är mer som en 50-åring var tidigare, förklarar Henny Olsson.

Hon är professor emeritus i omvårdnadsforskning och har skrivit ett 30-tal lärobäcker genom åren, bland annat Europas första bok om humorologi, där humor och skratt belyses ur olika vetenskapliga perspektiv.

Tillsammans har Henny och Maja tidigare skrivit tre faktaböcker inom sjukvård, sjuksköterskeutbildningen i Örebro och etik inom vården. Under pandemin tog de tillsammans med Lovisa, som är dotter till Henny, tillfället i akt att göra ett nytt bokprojekt och väntar nu på att ett förlag ska vilja ge ut den.

– I stort kan man säga att det handlar om humor som ett hjälpmedel för att förstå åldrande, säger Henny Olsson.

Hon tycker att sjukvården kunde bli bättre på att använda humor, men säger samtidigt att det är en hårfin balansgång för personalen att känna av om det passar eller inte.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fladdermusholk inviger naturreservatet Björkön

Örebros nyaste naturreservat Björkön invigdes med tilltugg och en holk till fladdermössen.

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.