Nora kommun behöver fler familjer som kan ta emot barn med funktionshinder en eller två helger i månaden. Foto: mostphotos.com

Stort behov av fler kontaktfamiljer inom LSS i Nora

Nora kommun söker med ljus och lykta efter fler kontaktfamiljer för barn inom LSS. – Ett normalår brukar vi ha ett eller två nya beslut om året, i år har vi haft fyra nya beslut redan under det första halvåret och det kommer säkert att komma lika många till i år, säger enhetschef Lena Staberg.

Familjer med barn som har olika funktionshinder och diagnoser kan få hjälp att bryta isolering och få avlastning genom en så kallad kontaktfamilj. Barnet kommer då och bor med kontaktfamiljen en eller två helger per månad.

– Alternativen för de här barnen är antingen korttidsboenden eller kontaktfamiljer och just nu har vi flera familjer som önskar kontaktfamiljer. Av de fyra beviljade i år är det två som vi ännu inte hittat kontaktfamiljer till, säger Lena Staberg.

För att bli kontaktfamilj krävs att man har tid och gärna även kunskap eller erfarenhet av barn med olika behov och diagnoser.

– Mycket handlar om att ge tid och trygghet. Vi ser gärna också att man har plats i sitt hem för att barnet ska kunna gå undan och vara i fred när det behöver. Det första vi gör när vi får in en ansökan är att begära ett utdrag ur belastningsregistret, säger Lena Staberg.

Att hitta kontaktfamiljer är svårt, hittills har kommunen bara fått in en ansökan.

– Vi hoppas att fler ska höra av sig. Nästa steg är att gå via Arbetsförmedlingen och försöka den vägen.

Uppdraget som kontaktfamilj är dock inte en anställning utan ett uppdrg där en omkostnadsersättning utgår.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fladdermusholk inviger naturreservatet Björkön

Örebros nyaste naturreservat Björkön invigdes med tilltugg och en holk till fladdermössen.

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.