Svenerik Blom, projektledare och ordförande i Kyrkogårds- och Fastighetsutskottet, vid en av gravarna. Foto: Karl Frank

Digitala gravguider i Kumla

Vid ett 50-tal kulturgravar på kyrkogårdarna i Kumla, Ekeby och Hardemo sitter en skylt med en QR-kod som avläses med smartphone eller läsplatta och som ger en filmad berättelse om de gravsatta.

Svenska kyrkan Kumla introducerar nu digitala kyrkogårdsguider på de tre kyrkogårdarna . Man kan välja en förutbestämd guidad tur eller själv välja vilka gravar man vill besöka och få information om efter en upplagd karta på respektive kyrkogård. Samtidigt har en liknande presentation av kyrkobyggnaderna tagits fram. Vid varje kyrkobyggnad sitter en skylt med QR-kod, som ger information om kyrkobyggnaden och dess inventarier.

Kyrkogårdarna vid respektive kyrka innehåller många gravplatser av kulturhistoriskt intresse. I både Kumla och Ekeby finns många adliga ätter begravda, tidigare ägare till Säbylunds egendom och Nynäs säteri. I Kumla finns många fabrikörer inom skoindustri och stenindustri och även idrottsmän, framför allt från speedwayen.

Med dessa digitala lösningar ger Svenska kyrkan Kumla på ett nytt och enklare sätt allmänheten möjlighet att vid varje enskilt besök ta del av alla filmade berättelser om intressanta kulturgravar på de tre kyrkogårdarna i Ekeby, Hardemo och Kumla.

Guiderna är också tillgängliga via dator, vilket gör att man kan sitta hemma och ta del av samma information som ute på plats,  www.kyrkoguiden.se och www.kulturgravar.se

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nu blir det Hjalmars julspektakel för Peter Flack och revygänget

Peter Flack och hela revygänget är redo för att börja spela Hjalmars Julspektakel – och publiken har längtat, biljetterna är snart slutsålda.
Foto: Mostphotos

En vecka för mänskliga rättigheter

Den 19-24 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro.

För 13:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun veckan för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

– Dessa dagar är jätteviktiga för att aktivt värna och ta ställning till människors rättigheter – något som inte är en självklarhet för alla. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta, säger Julia Grafe, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun i en pressinfo.

– Vi är runt 17 stycken medverkande föreningar som tillsammans kraftsamlar för att göra detta möjligt. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har för att inte bli diskriminerad, säger Caroline Daly, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Svenska kyrkan arrangerar en fredsvandring den 24 oktober tillsammans med RF-SISU Örebro län, BK EttFyra, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla.

Den 19 oktober kl. 16-18 utanför Kulturkvarteret sker invigningen.

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Sophie Janson – den cyklande bygdefotografen i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.