Demokratins grunder är inte odemokratiska

Jag har skrivit om demokrati tidigare. Förmånen vi har är att vid val få rösta på de partier och personer vi vill. Vart fjärde år får alla röstberättigade över 18 år välja till kommun, region och riksdag. Den friheten finns inte i alla länder.

Tyvärr är kunskapen låg hos många hur det sedan fungerar. I kommunfullmäktige, regionfullmäktige eller i riksdagen har alla valda personer möjlighet att yttra sig för att påverka beslut. Alla partier har mandat utifrån valresultat. I kommuner och regioner kan antalet variera. Exempelvis Hallsbergs kommun har 45, Region Örebro Län har 71 och Sveriges Riksdag har 349 mandat.

Ibland förs det felaktigt fram att demokratiskt valda inte får vara med att bestämma. Grunden är att i alla dessa beslutande organ har varje parti möjlighet att påverka och besluta utifrån sin storlek.

Sverige har många partier. Därför bildas oftast konstellationer för att kunna leda kommunen, regionen eller nationen. Ofta men inte alltid innebär den gruppen av partier att man tillsammans har majoritet i den beslutande församlingen. I kommuner och regioner varierar dessa konstellationer och går ofta utanför blockgränserna.

Nationellt är vi tyvärr fortfarande mycket låsta i de traditionella blocken. Det syns tydligt i nuvarande regeringskris. De två ”blockledarna” Stefan Löven och Ulf Kristersson är var för sig helt fixerade vid att skapa underlag för att få bli statsminister. Till det ena blocket vill Ulf Kristersson idag lägga till Sverigedemokraterna. Centerpartiet vill inte vara med i den konstellationen. Inför valet 2018 var alla allianspartier tydliga med att inte samarbeta med SD.

En del hävdar att det är odemokratiskt att ett parti med nästan 20 procent i valet inte får vara med och bestämma. De kanske inte vet bättre men Moderater som minns 2006 vill jag påminna. Den första alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt som statsminister var en majoritetsregering. Det innebar att de fyra allianspartierna hade majoritet i Riksdagen. Socialdemokraternas 34,99 procent, Miljöpartiets 5,24 procent, Vänsterpartiets 5,85 procent hade ingen påverkan i de slutliga besluten. Var det odemokratiskt?

Med majoritetsregeringar kan oppositionspartier oavsett storlek bli nedröstade i besluten.

Anders Lycketeg Kretsordförande för Centerpartiet i Hallsberg