Jenna Dowding var en många som passade på att åka upp 32 meter i Per Sjöholms "hävare". Foto: Ann-Louise Larsson
Anna-Carin Schelin summerar en mycket bra dag vid Esperuds gård under Knallesvängen 2021. Foto: Ann-Louise Larsson
Besökaren Ann Röle från Stora Forsa passade på att köpa en träpall. Foto: Ann-Louise Larsson
Bättre än Lerbäcksmarken tyckte Tage Schölin från Laxå som sålde smides- och träföremål. Foto: Ann-Louise Larsson

Knallesvängen och Lerbäcksmarken kan bli verklighet

Knallesvängen, som även i år fick ersätta Lerbäcksmarken, blev ett uppskattat arrangemang och det första tillfället för många av marknadens knallar att visa upp sig på två år.

– Bättre än Lerbäcksmarken, här har jag mer plats och kan visa mer grejer. Jag är jättenöjd med dagen. Det är kul att få komma ut igen och träffa kunderna, säger Tage Schölin från Laxå som under Knallesvängen stod på Herrgårdsallén i Skyllberg. Han säljer bruksföremål i trä och smide och har sålt bra under dagen av allting.

Lite längre bort i Skyllberg, vid Esperuds gård, står Anna-Carin Schelin, som målar på olika träföremål. Bland det mest populära är barnpallar.

– Det här är första gången på två år som jag är ute på det här sättet. Jag brukar åka runt på olika marknader runt om i länet, men det mesta har ju varit inställt. Det har varit riktigt bra här, mycket folk och många som har handlar. Det märks att det här något som folk har längtat efter, säger hon.

Säljer stickat året om

I dansbanan på Husabergs uddes camping finns flera hantverkare. Här har dagen varit lugnare med färre besökare. Torild Vognild är säsongscampare på Husabergs udde och en av Knallesvängens utställare. Hon stickar bland annat tröjor, vantar och mössor och har inte haft så många kunder under dagen.

– Jag var med förra året också och då var det betydligt fler besökare. Idag är det kanske för varmt, folk badar nog hellre. Men det går att sälja stickat året om, jag brukar sälja på Lerbäcksmarken, berättar hon.

Träslöjdaren Sivert Pettersson från Axberg håller med. Han har stått på Lerbäcksmarken i 35 år och ser fram emot nästa riktiga Lerbäcksmarken.

– Det blir en annan känsla när alla är samlade på ett och samma ställe, säger han.

En som passade på att handla av Sivert var Ann Röle från Stora Forsa.

– Det här är första stoppet, jag ska vidare in till Askersund sedan. Väldigt trevligt koncept tycker jag, lite som Konstrundan, den brukar jag åka på, säger hon.

Per Sjöholm, Pers Ved & Trädfällning, lockade med en resa 32 meter upp i luften för campinggäster och knallesvängsbesökare. Han hade ställt upp sin ”hävare”, en kranbil med personkorg som han nyligen köpt in till trädfällningsverksamheten och passade på att visa upp under lördagen.

– Det har varit många som velat följa med upp idag, berättar han.

Ta ställning till Knallesvängens framtid

Maria Gunnarsson, ordförande för Lerbäcksmarken, är nöjd med Knallesvängen och har nu tillsammans med övriga styrelsemedlemmar att ta ställning till om och i vilken form arrangemanget ska leva kvar.

– Konceptet har slagit väl ut och det här är något som är för bra för att släppa, frågan vi har att ta ställning till är om vi kommer ha möjlighet att genomföra båda arrangemangen framöver.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Lokala näringslivet är en viktig fråga för Lekeberg

För tre år sedan var Lekeberg med i toppen i riket när det gäller företagsklimat. Nu är kommunen nere på plats 98 på Svenskt Näringslivs rankninglista. Signaler som kommunen tar på stort allvar.

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.