Jenna Dowding var en många som passade på att åka upp 32 meter i Per Sjöholms "hävare". Foto: Ann-Louise Larsson
Anna-Carin Schelin summerar en mycket bra dag vid Esperuds gård under Knallesvängen 2021. Foto: Ann-Louise Larsson
Besökaren Ann Röle från Stora Forsa passade på att köpa en träpall. Foto: Ann-Louise Larsson
Bättre än Lerbäcksmarken tyckte Tage Schölin från Laxå som sålde smides- och träföremål. Foto: Ann-Louise Larsson

Knallesvängen och Lerbäcksmarken kan bli verklighet

Knallesvängen, som även i år fick ersätta Lerbäcksmarken, blev ett uppskattat arrangemang och det första tillfället för många av marknadens knallar att visa upp sig på två år.

– Bättre än Lerbäcksmarken, här har jag mer plats och kan visa mer grejer. Jag är jättenöjd med dagen. Det är kul att få komma ut igen och träffa kunderna, säger Tage Schölin från Laxå som under Knallesvängen stod på Herrgårdsallén i Skyllberg. Han säljer bruksföremål i trä och smide och har sålt bra under dagen av allting.

Lite längre bort i Skyllberg, vid Esperuds gård, står Anna-Carin Schelin, som målar på olika träföremål. Bland det mest populära är barnpallar.

– Det här är första gången på två år som jag är ute på det här sättet. Jag brukar åka runt på olika marknader runt om i länet, men det mesta har ju varit inställt. Det har varit riktigt bra här, mycket folk och många som har handlar. Det märks att det här något som folk har längtat efter, säger hon.

Säljer stickat året om

I dansbanan på Husabergs uddes camping finns flera hantverkare. Här har dagen varit lugnare med färre besökare. Torild Vognild är säsongscampare på Husabergs udde och en av Knallesvängens utställare. Hon stickar bland annat tröjor, vantar och mössor och har inte haft så många kunder under dagen.

– Jag var med förra året också och då var det betydligt fler besökare. Idag är det kanske för varmt, folk badar nog hellre. Men det går att sälja stickat året om, jag brukar sälja på Lerbäcksmarken, berättar hon.

Träslöjdaren Sivert Pettersson från Axberg håller med. Han har stått på Lerbäcksmarken i 35 år och ser fram emot nästa riktiga Lerbäcksmarken.

– Det blir en annan känsla när alla är samlade på ett och samma ställe, säger han.

En som passade på att handla av Sivert var Ann Röle från Stora Forsa.

– Det här är första stoppet, jag ska vidare in till Askersund sedan. Väldigt trevligt koncept tycker jag, lite som Konstrundan, den brukar jag åka på, säger hon.

Per Sjöholm, Pers Ved & Trädfällning, lockade med en resa 32 meter upp i luften för campinggäster och knallesvängsbesökare. Han hade ställt upp sin ”hävare”, en kranbil med personkorg som han nyligen köpt in till trädfällningsverksamheten och passade på att visa upp under lördagen.

– Det har varit många som velat följa med upp idag, berättar han.

Ta ställning till Knallesvängens framtid

Maria Gunnarsson, ordförande för Lerbäcksmarken, är nöjd med Knallesvängen och har nu tillsammans med övriga styrelsemedlemmar att ta ställning till om och i vilken form arrangemanget ska leva kvar.

– Konceptet har slagit väl ut och det här är något som är för bra för att släppa, frågan vi har att ta ställning till är om vi kommer ha möjlighet att genomföra båda arrangemangen framöver.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Valle höll på att kvävas till döds

Veterinärbristen breder ut sig i länet. 26-åriga hästen Valle skulle ha kvävts om inte ägaren Emmelie Wewertz till slut hittat en veterinär.

Naturen lockar turister till Lekeberg

Naturen och upplevelser i skog och mark lockar nu allt fler besökare till Lekebergs kommun och till Sixtorp utanför Mullhyttan. – Vi märker av det då vi kan se att betydligt fler vandrar på Bergslagsleden, säger Ann-Sofi Eliasson som driver Sixtorp på entreprenad tillsammans med sin man Magnus.
När Anki Jernsbro vann pengar valde hon att köpa en husbåt som sedan en tid ligger förtöjd vid Revelbadets camping. Foto: Ann-Louise Larsson

Anki la vinstpengar på husbåt till sin camping

Anki Jernsbro hade sneglat på en annons på en husbåt en tid men tyckte att det var för mycket pengar. Sedan fick hon ett samtal om att hon vunnit pengar från Postkodlotteriet. – Då var det bara att slå till, berättar hon.

Husbåten ligger sedan en tid förtöjd vid bryggan på Revelbadets camping i Laxå. De första gästerna har redan sovit i den trots att husbåten egentligen inte blivit tillgänglig för uthyrning ännu.

– Vi har bokat in några sällskap, men vill hinna fixa iordning den innan vi lägger upp den för uthyrning, berättar Anki Jernsbro.

När hon bestämt sig för att slå till båten överraskade hon samtidigt maken, som fick den i present.

– Den låg i Tisaren, jag ordnade med en kranbil som kunde lyfta den på plats, berättar Anki.

Husbåten består av ett sovloft och ett rum med matplats och ett litet kök på nedervåningen.

Av pengarna som blev kvar från vinsten har Anki bestämt sig för att skänka en större del till hemlösa.

– Jag tycker det är viktigt. Det kan hända vem som helst, säger hon.

Reko-ring på gång i Ullersätter

Tolle Hedkvist och Pernilla Stamm började med småskalig grönsaksodling i våras. Nu håller de på att starta en reko-ring i Ullersätter.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.