Rasmus Oldin är en av många som varit engagerad i Coronahjälpen Örebro. Erika Wilhelmsson grundade hjälpen. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson
Erika Wilhelmssons initiativ med att starta Coronahjälpen har uppmärksammats upp på högsta ministernivå. Erikas mamma har skapat symbolen med ett hjärtat med svampen. Foto: Cathrine Gustavsson

Efter 1500 ärenden avslutar Coronahjälpen nu sitt uppdrag

Nu avslutar Coronahjälpen i Örebro sitt hjälpprojekt. Den 1 juli stänger växeln efter över 1 500 ärenden sedan pandemin startade.

Det var precis när pandemin rullade in våren 2020 som Erika Wilhelmsson tog initiativet till att starta Coronahjälpen Örebro – ett av flera som funnits på olika håll i länet sedan dess.

Nu har de bestämt att det är dags att avsluta.

I Coronahjälpens FB-grupp skriver nu Erika: Detta har vi åstadkommit helt utan stöd eller hjälp från kommunen, endast med hjälp av frivilliga fantastiska volontärer, och de företag som har valt att samarbeta med oss. Till dom vill jag också rikta ett stort tack! Jag vill också rikta ett speciellt stort tack till de underbara kontaktpersonerna som hjälpt till under denna tid, och de volontärer som alltid ställt upp!

Gratis för alla

När Länsposten intervjuade Erika vid årsskiftet hade de redan haft över 1000 uppdrag. De hade fått uppleva mycket tacksamhet från de som behövt hjälp och samtidigt hela tiden varit noga med att hjälpen skulle vara gratis.

– Vi har sagt absolut nej till privata donationer, men tar emot gåvor från företag. De delar vi ut till de sammanlagt cirka 200 volontärer som hjälper till.

Alireza Asgari har skrivit en masteruppsats där hon jämfört 103 städer i Sverige som på olika sätt haft hjälp-insatser under pandemin. Den visar att Coronahjälpen-Örebro är ett av de initiativ i Sverige som hjälpt flest personer per tusen invånare, 9,6 mot 8 som Sverigesnitt.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.