Rasmus Oldin är en av många som varit engagerad i Coronahjälpen Örebro. Erika Wilhelmsson grundade hjälpen. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson
Erika Wilhelmssons initiativ med att starta Coronahjälpen har uppmärksammats upp på högsta ministernivå. Erikas mamma har skapat symbolen med ett hjärtat med svampen. Foto: Cathrine Gustavsson

Efter 1500 ärenden avslutar Coronahjälpen nu sitt uppdrag

Nu avslutar Coronahjälpen i Örebro sitt hjälpprojekt. Den 1 juli stänger växeln efter över 1 500 ärenden sedan pandemin startade.

Det var precis när pandemin rullade in våren 2020 som Erika Wilhelmsson tog initiativet till att starta Coronahjälpen Örebro – ett av flera som funnits på olika håll i länet sedan dess.

Nu har de bestämt att det är dags att avsluta.

I Coronahjälpens FB-grupp skriver nu Erika: Detta har vi åstadkommit helt utan stöd eller hjälp från kommunen, endast med hjälp av frivilliga fantastiska volontärer, och de företag som har valt att samarbeta med oss. Till dom vill jag också rikta ett stort tack! Jag vill också rikta ett speciellt stort tack till de underbara kontaktpersonerna som hjälpt till under denna tid, och de volontärer som alltid ställt upp!

Gratis för alla

När Länsposten intervjuade Erika vid årsskiftet hade de redan haft över 1000 uppdrag. De hade fått uppleva mycket tacksamhet från de som behövt hjälp och samtidigt hela tiden varit noga med att hjälpen skulle vara gratis.

– Vi har sagt absolut nej till privata donationer, men tar emot gåvor från företag. De delar vi ut till de sammanlagt cirka 200 volontärer som hjälper till.

Alireza Asgari har skrivit en masteruppsats där hon jämfört 103 städer i Sverige som på olika sätt haft hjälp-insatser under pandemin. Den visar att Coronahjälpen-Örebro är ett av de initiativ i Sverige som hjälpt flest personer per tusen invånare, 9,6 mot 8 som Sverigesnitt.