Karl-Erik Dahm, lantbrukare i Sköllersta, har ännu inte kunnat så en tredjedel av sin jordbruksmark. Foto: Ann-Louise Larsson
Så här såg det ut hos Karl-Erik Dahm i Sköllersta i fredags. Här är det sått precis innan regnet förra veckan och frågan är hur mycket av detta som kommer att ta sig. Foto: Ann-Louise Larsson

”Aldrig varit med om att inte kunna så under maj”

Karl-Erik Dahm, lantbrukare i Sköllersta, har ännu inte kunnat så 30 av sina 90 hektar. Anledningen är en ovanligt kall och blöt vår toppat av förra veckans extrema regnande. – Jag har varit lantbrukare sedan 1980 och aldrig varit med om att inte kunna så under maj månad, säger han.

På gården Baggerud utanför Sköllersta odlar Karl-Erik och hans hustru Birgitta havre och korn. De har totalt 90 hektar till spannmålsodlingen. Än så länge är det bara två tredjedelar av dessa som såtts. En kall vår med minusgrader på nätterna under större delen av maj och till på köpet 61 millimeter regn på mindre än två dygn den senaste veckan har gjort att lantbrukarna ligger långt efter i år.

– Normalt sett brukar vi börjar så i slutet av april och början av maj. Att inte vara klar med sådden under maj kan jag inte minnas ha hänt tidigare och jag tog över gården 1980 efter min pappa, säger Karl-Erik Dahm.

Om han ska så de sista 30 hektaren eller inte har han ännu inte bestämt. Det beror lite på om marken hinner torka tillräckligt för att han ska kunna ge sig ut på åkrarna med sina maskiner.

– För varje dag som går blir förutsättningarna för en lyckad skörd sämre och sämre. Har jag inte kunnat så innan 10 juni är det ingen mening att göra det, säger han.

Trots det ska utsäde och gödsel som var beställt till vårsådden betalas.

– Det är cirka 150 000 som jag ska ut med men som jag inte kommer få in från någon skörd. Jag skulle säga att det handlar om ungefär lika stor ekonomisk förlust för mitt företag som vid torkan 2018. Det finns inte heller någon försäkring som täcker eller något annat stöd att söka, säger han.

Det utsäde som Karl-Erik ändå hunnit få ner i jorden ser ut att bitvis ruttna bort.

– Det börjar bli lite gult på sina ställen, det betyder att jorden blir för kompakt och att det inte kommer ner tillräckligt med syre. Det känns inte alls bra. Jag blev pensionär i början av det här året och som det känns nu börjar man fundera på om man kanske skulle lagt av helt och sålt eller arrenderat ut allt, säger han.

Som om det inte räckte med att vädret ställt till det fick Karl-Erik kraftiga biverkningar av sin vaccinspruta med hög feber och orkeslöshet, vilket gjort att det varit ännu svårare för honom att hålla det höga tempo som skulle krävas under de få dagar som det varit möjligt att så.

– Vi är många lantbrukare som kommer få ett tufft år. I Fellingsbrotrakten finns det de som ännu inte kunnat börja så alls så jag kanske ska vara glad över det jag ändå hunnit få ner.

Karl-Erik upplever att många inte förstått konsekvenserna för lantbrukarna.

– Media har rapporterat om avstängda vägar och översvämmade källare. Vi inom lantbruket påverkas betydligt mer men det står det inget om, säger han.

Relaterade artiklar:

Extrem situation för vissa lantbrukare (2021-06-04)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.

Engagemang i kyrkan bakom deras listplatser

Kyrkans lokala byggnader är viktiga att bevara. Det menar både farmor Agneta, farfar Kenneth och barnbarnet River som gör sällskap på samma lista inför årets kyrkoval.