Karl-Erik Dahm, lantbrukare i Sköllersta, har ännu inte kunnat så en tredjedel av sin jordbruksmark. Foto: Ann-Louise Larsson
Så här såg det ut hos Karl-Erik Dahm i Sköllersta i fredags. Här är det sått precis innan regnet förra veckan och frågan är hur mycket av detta som kommer att ta sig. Foto: Ann-Louise Larsson

”Aldrig varit med om att inte kunna så under maj”

Karl-Erik Dahm, lantbrukare i Sköllersta, har ännu inte kunnat så 30 av sina 90 hektar. Anledningen är en ovanligt kall och blöt vår toppat av förra veckans extrema regnande. – Jag har varit lantbrukare sedan 1980 och aldrig varit med om att inte kunna så under maj månad, säger han.

På gården Baggerud utanför Sköllersta odlar Karl-Erik och hans hustru Birgitta havre och korn. De har totalt 90 hektar till spannmålsodlingen. Än så länge är det bara två tredjedelar av dessa som såtts. En kall vår med minusgrader på nätterna under större delen av maj och till på köpet 61 millimeter regn på mindre än två dygn den senaste veckan har gjort att lantbrukarna ligger långt efter i år.

– Normalt sett brukar vi börjar så i slutet av april och början av maj. Att inte vara klar med sådden under maj kan jag inte minnas ha hänt tidigare och jag tog över gården 1980 efter min pappa, säger Karl-Erik Dahm.

Om han ska så de sista 30 hektaren eller inte har han ännu inte bestämt. Det beror lite på om marken hinner torka tillräckligt för att han ska kunna ge sig ut på åkrarna med sina maskiner.

– För varje dag som går blir förutsättningarna för en lyckad skörd sämre och sämre. Har jag inte kunnat så innan 10 juni är det ingen mening att göra det, säger han.

Trots det ska utsäde och gödsel som var beställt till vårsådden betalas.

– Det är cirka 150 000 som jag ska ut med men som jag inte kommer få in från någon skörd. Jag skulle säga att det handlar om ungefär lika stor ekonomisk förlust för mitt företag som vid torkan 2018. Det finns inte heller någon försäkring som täcker eller något annat stöd att söka, säger han.

Det utsäde som Karl-Erik ändå hunnit få ner i jorden ser ut att bitvis ruttna bort.

– Det börjar bli lite gult på sina ställen, det betyder att jorden blir för kompakt och att det inte kommer ner tillräckligt med syre. Det känns inte alls bra. Jag blev pensionär i början av det här året och som det känns nu börjar man fundera på om man kanske skulle lagt av helt och sålt eller arrenderat ut allt, säger han.

Som om det inte räckte med att vädret ställt till det fick Karl-Erik kraftiga biverkningar av sin vaccinspruta med hög feber och orkeslöshet, vilket gjort att det varit ännu svårare för honom att hålla det höga tempo som skulle krävas under de få dagar som det varit möjligt att så.

– Vi är många lantbrukare som kommer få ett tufft år. I Fellingsbrotrakten finns det de som ännu inte kunnat börja så alls så jag kanske ska vara glad över det jag ändå hunnit få ner.

Karl-Erik upplever att många inte förstått konsekvenserna för lantbrukarna.

– Media har rapporterat om avstängda vägar och översvämmade källare. Vi inom lantbruket påverkas betydligt mer men det står det inget om, säger han.

Relaterade artiklar:

Extrem situation för vissa lantbrukare (2021-06-04)