Karl-Erik Dahm, lantbrukare i Sköllersta, har ännu inte kunnat så en tredjedel av sin jordbruksmark. Foto: Ann-Louise Larsson
Så här såg det ut hos Karl-Erik Dahm i Sköllersta i fredags. Här är det sått precis innan regnet förra veckan och frågan är hur mycket av detta som kommer att ta sig. Foto: Ann-Louise Larsson

”Aldrig varit med om att inte kunna så under maj”

Karl-Erik Dahm, lantbrukare i Sköllersta, har ännu inte kunnat så 30 av sina 90 hektar. Anledningen är en ovanligt kall och blöt vår toppat av förra veckans extrema regnande. – Jag har varit lantbrukare sedan 1980 och aldrig varit med om att inte kunna så under maj månad, säger han.

På gården Baggerud utanför Sköllersta odlar Karl-Erik och hans hustru Birgitta havre och korn. De har totalt 90 hektar till spannmålsodlingen. Än så länge är det bara två tredjedelar av dessa som såtts. En kall vår med minusgrader på nätterna under större delen av maj och till på köpet 61 millimeter regn på mindre än två dygn den senaste veckan har gjort att lantbrukarna ligger långt efter i år.

– Normalt sett brukar vi börjar så i slutet av april och början av maj. Att inte vara klar med sådden under maj kan jag inte minnas ha hänt tidigare och jag tog över gården 1980 efter min pappa, säger Karl-Erik Dahm.

Om han ska så de sista 30 hektaren eller inte har han ännu inte bestämt. Det beror lite på om marken hinner torka tillräckligt för att han ska kunna ge sig ut på åkrarna med sina maskiner.

– För varje dag som går blir förutsättningarna för en lyckad skörd sämre och sämre. Har jag inte kunnat så innan 10 juni är det ingen mening att göra det, säger han.

Trots det ska utsäde och gödsel som var beställt till vårsådden betalas.

– Det är cirka 150 000 som jag ska ut med men som jag inte kommer få in från någon skörd. Jag skulle säga att det handlar om ungefär lika stor ekonomisk förlust för mitt företag som vid torkan 2018. Det finns inte heller någon försäkring som täcker eller något annat stöd att söka, säger han.

Det utsäde som Karl-Erik ändå hunnit få ner i jorden ser ut att bitvis ruttna bort.

– Det börjar bli lite gult på sina ställen, det betyder att jorden blir för kompakt och att det inte kommer ner tillräckligt med syre. Det känns inte alls bra. Jag blev pensionär i början av det här året och som det känns nu börjar man fundera på om man kanske skulle lagt av helt och sålt eller arrenderat ut allt, säger han.

Som om det inte räckte med att vädret ställt till det fick Karl-Erik kraftiga biverkningar av sin vaccinspruta med hög feber och orkeslöshet, vilket gjort att det varit ännu svårare för honom att hålla det höga tempo som skulle krävas under de få dagar som det varit möjligt att så.

– Vi är många lantbrukare som kommer få ett tufft år. I Fellingsbrotrakten finns det de som ännu inte kunnat börja så alls så jag kanske ska vara glad över det jag ändå hunnit få ner.

Karl-Erik upplever att många inte förstått konsekvenserna för lantbrukarna.

– Media har rapporterat om avstängda vägar och översvämmade källare. Vi inom lantbruket påverkas betydligt mer men det står det inget om, säger han.

Relaterade artiklar:

Extrem situation för vissa lantbrukare (2021-06-04)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Svenskt vaccin på gång mot fruktad hästsjukdom

Efter en 20 år lång process ser ett vaccin ut att vara på gång mot den svåra hästsjukdomen kvarka. Det är ett svensk bolag som inväntar godkännande från EU-kommissionen.

Kvarka är en både smittsam och allvarlig infektionssjukdom som drabbar hästar över hela världen. Sjukdomen innebär att ridskolor, tävlingsstall och gårdar måste isoleras om hästar smittats, vilket både är stigmatiserande och får stora ekonomiska konsekvenser.

Nya utbrott sker på ungefär 75 gårdar per år i Sverige. Sjukdomen är anmälningspliktig till Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt rekommenderar isolering i fyra–sex veckor efter sista symtom hos den sjuka hästen.

Det senaste halvåret har det varit en handfull misstänkta eller bekräftade fall av kvarka hos hästar i västra delen av Örebro län. Just nu finns inget aktuellt fall i länet.

– Ett vaccin vore en revolution. Kvarka sprids mer och mer och är väldigt utbrett i vissa länder. Jag vet att vaccin är på gång och jag tror att det är så önskat att det nog kommer. Sedan vet man ju inte hur fort det går, säger Åsa Heldemar, länsveterinär.

Hon har ingen uppfattning om att Örebro län skulle vara mer utsatt än övriga Sverige. Att det nu senast varit flera fall i västra länsdelen är mer en tillfällighet.

– Det är inte konstigt att kvarka sprids när hästar flyttas runt. Just nu är det mycket transporter vid betäckningar och tävlingar, men sjukdomen kommer också ofta vid importer.

Vaccinet är utvecklat med hjälp av dna-teknik och bioinformatik, och resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Karolinska institutet, Sveriges lantbruksuniversitet och Intervacc.

– Vi har hållit på i över 20 år med det här vaccinet så det är ett stort genombrott för oss, jätteviktigt för hästarna och en stor händelse för svensk biotech, säger Andreas Andersson, vd på läkemedelsbolaget Intervacc, som nu har fått ett positivt utlåtande från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

– Bakterier och virus är komplicerade organismer och fram till covid har det i snitt tagit ungefär tio år att få fram ett vaccin. I det här fallet har det tagit längre tid för att vi också har utvecklat tekniken, säger Andreas Andersson.

Foto: Cathrine Gustavsson
Erik Gustavsson provar en lunchlåda från Aldona Janssens foodtruck. Hon har haft igång den sedan i februari. Foto: Cathrine Gustavsson
Foto: Cathrine Gustavsson

Oväntade kunder hittar till Aldona och hennes foodtruck

Efter tre månader har Aldona Janssen börjat se var hon hittar kunder och vad de vill ha. Inför sommaren hoppas hon på campinggäster.

Aldona Janssen i Nora har alltid drömt om att ha en egen liten restaurang. När maken föreslog att hon skulle satsa på en mobil foodtruck, sa hon först nej.

Men hon tänkte om, och nu lyser hennes gula matvagn bland annat på Nora torg.

– Jag har ofta haft kreativa jobb och att laga mat är också ett sätt att vara kreativ, säger Aldona, som framför allt satsar på mat med mycket grönsaker.

Aldona trodde själv att det skulle vara personer som jobbar, till exempel vid sjukhuset, som skulle bli den största kundgruppen, men så blev det inte. I stället ser hon hur många pensionärer hittar till henne.

– Kanske har de inte lust, eller orkar inte handla och bära hem från affären, säger Aldona, som märker att många uppskattar att det är enkelt att handla hos henne.

Foodtrucken är köpt från Holland, och det mesta var installerat när den kom. Hon beställde den förra hösten men det var leveranstid, så först i början av året kunde hon dra igång företaget. Maten lagar hon i ett vanligt kök.

– Det jag inte tänkt på var hur vädret påverkar. Det var jättekallt i vagnen under februari, säger Aldona.

Att laga och sälja maten var hon helt införstådd med skulle ingå, men att det skulle ta så mycket tid att hitta bra uppställningsplatser hade hon inte räknat med. Hon har hela tiden tentaklerna ute för att hitta nya lämpliga platser. I sommar är planen att stå på campingplatser.

Nu vill Bergslagen få Leaderpengar igen

Nu gör tio kommuner i Bergslagen ett nytt försök för att Leader Bergslagen ska komma med och få del av EU-miljoner för att utveckla landsbygden.

Arne dyker och säkrar länets badplatser

Varma dagar flockas besökare vid de sjöar och vattenspeglar som länet erbjuder. Vid flera av dem dyker Arne Cronvall för att se till att inget göms under ytan som kan utgöra en fara. – Det har blivit bättre genom åren, säger han.

Byalaget ser positivt på framtiden trots pandemiåret

De håller på att se över sommarens program och spikar det sista. Greksåsars byalag hoppas att åter få hyra ut bygdegården i sommar. – 2020 var så uselt så att det går inte hitta i statistiken, säger ordförande Örjan Einarsson.