Arbetet med att forsla bort det osorterade materialet från Röfors beräknas pågå i stort sett hela juni månad ut. Foto: Cathrine Gustavsson

Laxå kommun vill inte överta mark som kräver sanering

Hela juni månad. Så lång tid beräknar företaget Adrianssons att det tar innan allt det osorterade avfallet är borta från Röfors. Sedan finns det redan sorterade kvar.

Arbetet med att frakta bort osorterat material från Röfors pågår för fullt. Enligt kommunen har cirka 60 procent av det osorterade materialet, eller 6 700 ton, körts till Hallsberg för att sorteras.

Av denna mängd har 1 600 ton kunnat köras vidare till Norrköping för förbränning. Det handlar främst om plast och trä. Resten, inert material som grus, sten och sand, har gått till Mosjötippen.

Utöver det har cirka 3 200 ton redan sorterat inert avfall körts direkt från Röfors till Mosjötippen. Det innebär att runt 75 procent av avfallet efter sortering kan köras till Mosjötippen. Allt enligt information på kommunens hemsida.

Kommunen bedömer just nu att kostnaderna inte kommer att bli högre än beräknade 6,5 miljoner kronor, men det finns fortfarande viss osäkerhet om hur mycket material som finns kvar.

Vad som kommer att hända med marken i Röfors där verksamheten hållit till är fortfarande en öppen fråga.

– Kommunen kommer inte att gå in i något som kräver sanering av ett område som fungerat som industrimark under lång tid, säger Bo Rudolfsson (KD) kommunstyrelsens ordförande i Laxå.

Det han talar om är fastigheten Röfors 9:58 – samma fastighet som han sålde till det nu konkursade företaget för tre år sedan. Som det ser ut nu kommer frågan att tas upp för fortsatt utredning efter sommaren.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.

Engagemang i kyrkan bakom deras listplatser

Kyrkans lokala byggnader är viktiga att bevara. Det menar både farmor Agneta, farfar Kenneth och barnbarnet River som gör sällskap på samma lista inför årets kyrkoval.