V som i virus, vaccin och victory (seger). Carina Fransson, guldsmed i Askersund, har gjort ett covid-smycke. Foto: Cathrine Gustavsson

Carina gjorde vaccin-smycke för gemensam seger mot covid

Kampen mot covid är inte över - då skapade Carina Fransson ett vaccin-smycke. – Det är en kamp vi gör tillsammans, säger Carina.

Det var egentligen Carina Franssons väninna Ewa Wörlén som kom på idén med ett covid-smycke.

Hon är enhetschef på ett äldreboende i Åkarp, Burlövs kommun i Skåne. En undersökning i kommunen visade att 40 procent av personal inom äldreomsorg från början inte ville vaccinera sig.

Enligt Ewa drabbades boendet i Åkarp hårt i första covidvågen så enligt henne fanns inte några tveksamheter hos personalen där för att ta vaccin.

– Vi satt en kväll här i min verkstad och pratade. Då sa Ewa: Vi måste göra en pin, något som visar att vi är med i kampen mot covid.

Sagt och gjort. Carina formade en liten modell, både med ett virus men framför allt med bokstaven V.

– Det står för virus, vaccin och victory (seger), säger Carina.

Ewa har blivit återförsäljare i Skåne där flera vårdföretag köpt in pins till sin personal. De har även hunnit ta sig över Atlanten.

Smycket är i silver och gjutet i Stockholm. Carina har gjort den i en begränsad upplaga på 400 exemplar. Innan de kan användas måste hon gjuta på en nål.

– Det tog längre tid att få till dem än jag räknat med för jag måste fila varje nålspets, berättar Carina, som inte räknar med någon vinst – 10 procent går till Läkare utan gränser.

– Vem som helst kan köpa och använda. Tanken är att visa att vi kämpar tillsammans i samhället.