V som i virus, vaccin och victory (seger). Carina Fransson, guldsmed i Askersund, har gjort ett covid-smycke. Foto: Cathrine Gustavsson

Carina gjorde vaccin-smycke för gemensam seger mot covid

Kampen mot covid är inte över - då skapade Carina Fransson ett vaccin-smycke. – Det är en kamp vi gör tillsammans, säger Carina.

Det var egentligen Carina Franssons väninna Ewa Wörlén som kom på idén med ett covid-smycke.

Hon är enhetschef på ett äldreboende i Åkarp, Burlövs kommun i Skåne. En undersökning i kommunen visade att 40 procent av personal inom äldreomsorg från början inte ville vaccinera sig.

Enligt Ewa drabbades boendet i Åkarp hårt i första covidvågen så enligt henne fanns inte några tveksamheter hos personalen där för att ta vaccin.

– Vi satt en kväll här i min verkstad och pratade. Då sa Ewa: Vi måste göra en pin, något som visar att vi är med i kampen mot covid.

Sagt och gjort. Carina formade en liten modell, både med ett virus men framför allt med bokstaven V.

– Det står för virus, vaccin och victory (seger), säger Carina.

Ewa har blivit återförsäljare i Skåne där flera vårdföretag köpt in pins till sin personal. De har även hunnit ta sig över Atlanten.

Smycket är i silver och gjutet i Stockholm. Carina har gjort den i en begränsad upplaga på 400 exemplar. Innan de kan användas måste hon gjuta på en nål.

– Det tog längre tid att få till dem än jag räknat med för jag måste fila varje nålspets, berättar Carina, som inte räknar med någon vinst – 10 procent går till Läkare utan gränser.

– Vem som helst kan köpa och använda. Tanken är att visa att vi kämpar tillsammans i samhället.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.

Engagemang i kyrkan bakom deras listplatser

Kyrkans lokala byggnader är viktiga att bevara. Det menar både farmor Agneta, farfar Kenneth och barnbarnet River som gör sällskap på samma lista inför årets kyrkoval.