Lars-Gunnar Forsberg, Kenneth Gunnarsson och Lars Eriksson ( ej med på bilden) har tagit initiativ till att bevara lokala ord med historier bakom. Foto: Sofie Isaksson
Krontallsbacken - här sägs det ha stått en tall som var ett offer/ läketräd sedan 1600-talet. Det sägs att Karl IX stannat till och ristat in sin krona, men det tvivlar Kenneth Gunnarsson på. Foto: Sofie Isaksson

Skyltar upp lokala namn för framtida generationer

Vi stannar till i en kurva som kallas "Bruaslängen" längs den gamla Kungsvägen mellan Lekeberga och Lekhyttan som följer södra Kilsbergen. Här ska ännu en namnskylt snart upp.

Kenneth Gunnarsson, Lars-Gunnar Forsberg och Lars Eriksson vill bevara lokala historiska namn/platser. Namnen har de hört under hela deras liv. Genom skyltarna ska framtida generationer få tillgång till dem.

Kenneth Gunnarsson berättar om bakgrunden till namnet Bruaslängen: en brud kom och red på väg till Hidinge kyrka, men bruden föll av hästen och dog.

Alldeles i närheten finns även Kattee-Majastigen. Historien berättar om en flicka som föder en oäkting, oklart om barnet var dött eller vid liv eller om flickan tog livet av sig och barnet sedan. Men en oäkting ville varken Hidinge eller Knista församling lägga i vigd jord, det sägs att hon är begravd på gränsen av församlingarna i slutet av 1800-talet. (källa: Henry Gustafsson, Hidinge Socken).

Vi passerar fler platser med historia: Krontallsbacken, Tullbacken, Fläskaberget, Pusselyckan och Pustabacken bland annat.

I dagsläget har de satt ut ett 15-tal skyltar på en sträcka om 2,5 till tre mil på helt eget initiativ.

– Vi har bekostat skyltarna och virket. Vi tycker det är så roligt och vill att namnen ska bevaras, säger Kenneth och berättar att folk hört av sig och vill ha egna skyltar till sina hus också.

Föreningen Lekebergslagens Vänner skyltade många platser för cirka tio år sedan, framför allt torp. Sedan gick föreningen in i Västernärkes hembygdsförening vilken de alla tre är med i.

De har pratat om att göra något i säkert fem år. 2020 satte de igång och började lokalt där de själva bor.

– Generationerna efter mig har påtalat – skriv upp namnen så vi minns. Jag har länge tänkt på detta. Om man säger Haraklacken här då vet alla var men inte varför det heter så, säger Lars-Gunnar som ångrar att han inte filmat och intervjuat de äldre, de sista gubbarna som levde.

– Tänk jag minns hur de plogade snö med häst eller postköraren som cyklade till Hidingebro. Ta namnet Pustabacken här nere, handlaren i Lekhyttan cyklade och tog sin sista pust där på 60-talet, säger Lars-Gunnar.

– Men namnet har funnits längre än så, det var ett pustställe då vägen smyger brant uppför. Det är nära kulturhistoria, med en historia runt vart enda namn, säger Kenneth.

– Vi hoppas namnen ska bevaras och föra historien vidare. Och visst vore det roligt om historierna var kopplad till platsen men här får någon annan ta vid, avslutar Kenneth.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.

Engagemang i kyrkan bakom deras listplatser

Kyrkans lokala byggnader är viktiga att bevara. Det menar både farmor Agneta, farfar Kenneth och barnbarnet River som gör sällskap på samma lista inför årets kyrkoval.