Tibasten är fridlyst i Örebro län. Nu efterlyser Örebro läns botaniska sällskap info om var den växer. Foto: Kerstin Utbult / Mostphotos
Foto: Mostphotos

Efterlyser fynd av fridlysta tibasten – årets växt i Sverige

En välkommen tidig växt räknas nu i länet. Alla som vill är välkomna att rapportera var det finns tibast.

En av de första växterna som blommar om våren är tibast. Den blommar på bar kvist i mars-april. I Örebro län har den blommat ett tag i de södra delarna, medan den precis börjat i Bergslagen.

– Den är så rolig att upptäcka, den verkligen lyser, säger Kerstin Utbult, medlem i Örebro läns botaniska sällskap.

Hon finns i Ringaby, mellan Frövi och Fellingsbro. Där har hon hittat ett område med ett 20-tal buskar – ett stort bestånd alltså.

Tibasten har rosa blommor som doftar och lockar till sig några av de insekter som precis har vaknat efter vintern. Efter blomningen får den röda giftiga bär och hela växten är mycket giftig.

Tibasten växer i kalkrika marker, gärna i lövrika skogar, hagar och bryn. Den är inte vanlig men man hittar den här och där i hela länet. Den är fridlyst i Örebro län.

Utbredning

Svenska botaniska föreningen har utsett tibast till årets växt. Vilket innebär att de uppmärksammar denna växt särskilt under året och vill att så många fynd som möjligt rapporteras in. På det sättet hoppas de få bättre kunskap om artens utbredning och om den har ökat eller minskat utifrån vad man tidigare vet.

Även den lokala föreningen Örebro läns botaniska sällskap vill uppmärksamma växten och önskar att alla som hittar den rapporterar in var den växer på hemsidan www.artportalen.se

– Den är som första tussilagon – sedan gör den inte så mycket väsen av sig, säger Kerstin Utbult.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nu blir det Hjalmars julspektakel för Peter Flack och revygänget

Peter Flack och hela revygänget är redo för att börja spela Hjalmars Julspektakel – och publiken har längtat, biljetterna är snart slutsålda.
Foto: Mostphotos

En vecka för mänskliga rättigheter

Den 19-24 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro.

För 13:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun veckan för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

– Dessa dagar är jätteviktiga för att aktivt värna och ta ställning till människors rättigheter – något som inte är en självklarhet för alla. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta, säger Julia Grafe, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun i en pressinfo.

– Vi är runt 17 stycken medverkande föreningar som tillsammans kraftsamlar för att göra detta möjligt. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har för att inte bli diskriminerad, säger Caroline Daly, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Svenska kyrkan arrangerar en fredsvandring den 24 oktober tillsammans med RF-SISU Örebro län, BK EttFyra, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla.

Den 19 oktober kl. 16-18 utanför Kulturkvarteret sker invigningen.

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Sophie Janson – den cyklande bygdefotografen i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.