Det fanns direkt intresse för att hämta kit från Lådan som kvällstid står utanför jourvårdcentralen vid OP vårdcentral i Örebro. Foto: Cathrine Gustavsson
Nu går det att hämta och lämna testmaterial för covid-19 utan att boka tid. Foto: Cathrine Gustavsson

”Lådan” är en testmöjlighet för covid-19 utan tidsbokning

Nu testar regionen "Lådan" - ett nytt sätt för att göra det enklare att testa om man har covid-19.

På fyra orter (fem platser) ställs nu material ut så att den som har e-legitimation själv kan hämta och lämna testkit för covid-19, utan att boka tid innan.

– Utifrån läget med stor samhällsspridning är det väldigt bra att vi kan utöka tillgängligheten med provtagning som inte kräver tidbokning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län, i pressinformation.

Ambitionen är att det ska finnas en låda utanför varje vårdcentral i länet. Innan det blir så provkörs nu tekniken så att man ser att logistiken och instruktionerna fungerar.

– Det kanske verkar enkelt att bara ställa ut lådor, men det är mycket arbete som ligger bakom, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

Det finns som tidigare möjlighet att beställa prov och boka tid på en bemannad provtagningsmottagning. I första hand är det egenprovtagning som erbjuds även på bemannade mottagningar.

Här finns lådorna:

Örebro: Covid-mottagningen, måndag-söndag, klockan 08.00-15.30. Vårdcentralsjouren, (OP vårdcentral) måndag-fredag, klockan 15.30-21.00, lördag-söndag, klockan 08.00-21.00.

Karlskoga: utanför akutmottagningen på lasarettet. Måndag-söndag, klockan 08.00-21.00.

Lindesberg: utanför vårdcentralen. Tillgänglig dygnet runt.

Kumla: utanför vårdcentralens Fylstamottagning. Måndag-fredag, klockan 08.00-21.00, lördag-söndag, klockan 12.00-21.00.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.