Folkets Trädgård, en plats för odling och samtal. Arno Wilting är vice ordförande i Ställdalens byalag. Foto: Arno Wilting/ Amelia Wilting
Foto: Amelia Wilting

Folkets trädgård skapar mötesplats för att utveckla Ställdalen

Ställdalens Byalag har fått sammanlagt 60 000 kronor för fortsatt arbete att skapa och utveckla mötesplatser.

Folkets Trädgård i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun är ett projekt som Ställdalens Byalag står bakom. Trädgården är en mötesplats i centrala Ställdalen för föreningens medlemmar och andra intresserade, där hållbar odling och framför allt möten bland människor och kreativa idéer föds och där Ställdalens framtid kan utvecklas. Elin Hector är projektledare för trädgården.

– Att göra det roligt för de som bor här, de som passerar. Det långsiktiga målet är att vi vill att människor ska trivas och stanna, säger Arno Wilting, vice ordförande i Ställdalens Byalag.

Projektet har nu fått 50 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Bergslagen för att utveckla Folkets trädgård i år. De fick även 10 000 kronor från Hela Sverige ska leva för att stödja äldre i Ställdalen med sociala evenemang och aktiviteter som är coronasäkra.

– Ställdalen är en by med historia där affärer och affärsplatser försvunnit. Vi vill bygga sociala mötesplatser genom projekten, menar Arno Wilting.

2020 var första året för Folkets Trädgård vilket visade sig än mer viktigt och rätt i tiden då coronapandemi höll sitt grep om att just få mötas.

– Vi måste i denna tid få träffas, man blir så ensam, säger Arno Wilting.

Förra året genomfördes odling, skördefest och ett kulturprogram.

De 50 000 kronorna går till odlingcirkeln som är igång och samverkar med Ljusnarsbergs Trädgårdsförening. De 10 000 kronorna går till Arrangörscirkeln – där de ska skapa ett kulturprogram med exempelvis musikkonserter för äldre. Planering startar i maj -juni. Aktiviteterna genomförs i juli-augusti.

Visionen är i förlängningen att utveckla Ställdalen

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nu blir det Hjalmars julspektakel för Peter Flack och revygänget

Peter Flack och hela revygänget är redo för att börja spela Hjalmars Julspektakel – och publiken har längtat, biljetterna är snart slutsålda.
Foto: Mostphotos

En vecka för mänskliga rättigheter

Den 19-24 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro.

För 13:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun veckan för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

– Dessa dagar är jätteviktiga för att aktivt värna och ta ställning till människors rättigheter – något som inte är en självklarhet för alla. Civila samhället i Örebro gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta, säger Julia Grafe, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun i en pressinfo.

– Vi är runt 17 stycken medverkande föreningar som tillsammans kraftsamlar för att göra detta möjligt. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har för att inte bli diskriminerad, säger Caroline Daly, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Svenska kyrkan arrangerar en fredsvandring den 24 oktober tillsammans med RF-SISU Örebro län, BK EttFyra, Gemensam förening, Starka broar och Folkets hus i Vivalla.

Den 19 oktober kl. 16-18 utanför Kulturkvarteret sker invigningen.

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Sophie Janson – den cyklande bygdefotografen i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.