Vy över Svartån från fjärde våningen. Den stora terassen kan användas i paus för servering. Den finns i anslutning till publiksalen "Akustiken" som har 167 platser för konsert, samtal eller föreläsningar. Foto: Sofie Isaksson
En blank fasad omger hela Kulturkvartet. Där himmel och fasad flyter ihop. Foto: Sofie Isaksson
Inflyttningen har startat. I foajén, under ljuscirkeln ska receptionen placeras. Restaurang "Pinchos stå" bemannar "Kulturbistron". Stadsbiblioteket inryms på de två våningarna rakt fram. Planerad officiell invigning den 2 oktober. Foto: Sofie Isaksson
Golvet är i stavparkett av ek, betsad i olika kulörer. Foto: Sofie Isaksson
Minsta toaletten i stan (?) med egen minidörr finns i biblioteket. Föräldrar och barn går in i varsin dörr till samma toalett. Foto: Sofie Isaksson
Wingårdh Arkitektkontor AB har riktat byggnaden, NCC Building Sverige är byggentreprenör och Örebroporten Fastigheter AB är byggherre. Foto: Sofie Isaksson
Nya vyer uppenbarar sig på de olika våningsplanen. Sedumtak och ljusinsläpp till entrén syns på taket. Foto: Sofie Isaksson
Ett av trapphusen i biblioteket. Foto: Sofie Isaksson
Läsplatser i biblioteket på vuxenavdelningen, ut mot Nygatan/ Fabriksgatan. Foto: Sofie Isaksson
Sedumtak och ljusinsläpp till entrén syns på taket. Foto: Sofie Isaksson

Kulturkvarteret skapar nya vyer i Örebro

Nu startar inflyttningen i Kulturkvarteret i Örebro, en 14 000 kvadratmeter stor byggnad i fem våningar ritad av Wingårds arkitekter. Huset är tänkt att vara tillgängligt och en tillgång för örebroarna. Tre flexibla scener finns i huset. Stadsbibliotek, Kulturskola och delar av Karolinska skolans estetiska program flyttar in. Glasgångar förbinder Örebro konserthuset och konsthallen som flyttar in i det forna Riksbankshuset.

Relaterade artiklar:

Jonas är spindeln i nätet för jätteflytten (2021-04-12)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Häng med på kvittrande-promenad i Latorp

"Hörde ni, där, till höger? Och där, det jollrande lätet?" Roland Stedt lockar naturintresserade ut i markerna i Latorp för att lyssna och spana på fåglar. – Det är fascinerande att lära sig känna igen fåglar, säger den kunnige mannen.
Mot Stockholm, familjen Drakenbergs får har betat kungligt på Djurgården i 25 år. Foto: Cathrine Gustavsson
Emma, Nils och Ingrid Drakenberg samt chauffören Mattias Andersson behövde enbart 45 minuter för att lasta alla fåren i dragbilen med släp. Vid 10-draget i måndags var de framme på Djurgården. Foto: Cathrine Gustavsson
Flera av de äldre tackorna kände igen dragbilen och förstod vad som var på gång, men för lammen var det något helt nytt. Foto: Cathrine Gustavsson
Svennevadsföretaget som Drakenbergs anlitar har utfört uppdraget i många år. Djuren lastas i tre våningar. Foto: Cathrine Gustavsson
Ingrid Drakenberg jobbar nu tre veckor i Nationalstadsparken på Djurgården i Stockholm med att se till och sköta om fåren. Foto: Cathrine Gustavsson
Köttfåren delas upp i två flockar. En flock går vid Stora Skuggan och en på Södra Djurgården. De går på fribete och sköts hela sommaren av två fåraherdar och deras hundar.
Border collien Tim och Working kelpien Pix fick göra en extra insats med de sista fåren innan alla var lastade. Foto: Cathrine Gustavsson
Köttfåren från Lekeberga gård kommer att beta i Nationalstadsparken, uppdelade på två flockar. En flock går vid Stora Skuggan och en på Södra Djurgården. De går på fribete och sköts hela sommaren av två fåraherdar och deras hundar. Foto: Cathrine Gustavsson
Färdiglastat. Djuren ska lastas av dels på
Köttfåren delas upp i två flockar. En flock går vid Stora Skuggan och en på Södra Djurgården. De går på fribete och sköts hela sommaren av två fåraherdar och deras hundar. Foto: Cathrine Gustavsson

Fåren från Hidinge betar nu på kunglig mark

Tidigt i måndags morse lämnade 150 tackor och deras lamm Lekebergs gård i Hidinge för fyra månaders sommarbete på Djurgården i Stockholm. I mer än hundra år har det betat får på kunglig mark i Sveriges enda Nationalstadspark. Många år ägdes de av Stockholms stad, men sedan 1995 är det Ingrid och Nils Drakenberg som haft ett något annorlunda sommarställe åt sina får. Fem extra keliga tackor har specialuppdraget att gå på Haga, hos kronprinsessan Victoria och hennes familj.

Mc-klubben skapar gemenskap

Folk vänder sig om när de kommer mullrande på sina hojar. Själva lyfter de fram gemenskapen som det viktigaste bakom valet av mc. Paren Töndel och Gustafsson stortrivs på sina motorcyklar och hoppas på fina turer i sommar.

Trädgården som skapar en bättre värld för folket

Elin Hector har fått Örebro Läns Bildningsförbunds förtjänsttecken 2021 för sitt engagemang i Folkets Trädgård. En trädgård som mötesplats för människor där samtalet kan leda till förändring - för att i förlängningen skapa en hållbar och bättre värld.

I skuggan av fotbollen finns tre eldsjälar

Tarra, Pjotte och Göte är ena gräsliga eldsjälar som krattar, klipper, fixar och samlar in burkar åt HOIF. De är de sista eldsjälarna tror de själva.