Analyserna av den så kallade "svarta högen" är klara. Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson
Bild från sensommaren 2020 utan Laxå bruk. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Inte något farligt avfall i svarta massan från Röfors

Arbetet med att forsla bort avfall från Röfors fortsätter. Nu är även analysen av den så kallade "svarta högen" färdig. Enligt kommundirektör Harry Lundin är materialet inte klassat som farligt avfall.

Enligt den senaste uppdateringen om vad som händer i Röfors, och som kommundirektör Harry Lundin gör, är nu analyserna av den så kallade ”svarta högen” klara.

Harry Lundin, som i nuläget fungerar som kommunens projektledare i frågan, uppdaterar ungefär en gång i veckan på Laxå kommuns hemsida. Där står: ”Det är mycket omfattande analyser som gjorts. Både avseende innehåll och laktester. Inget i resultatet visar att materialet ska klassas som farligt avfall. Det betyder att det bör finnas möjlighet att använda materialet vid täckningen av Mosjötippen. Dock ska materialet i sådant fall läggas under tätskiktet. Med analysresultaten som underlag kommer vi att göra en anmälan till miljöförvaltningen som tar ställning till om vi får använda materialet till sluttäckningen.”

I senaste informationen skriver Harry Lundin också att ”arbetet med att transportera bort byggavfallet fortsätter och går mycket bra. Det är fortsatt mycket sten och grus i materialet vilket är gynnsamt för kommunen.”

Som Länsposten berättat tidigare är det Adrianssons i Hallsberg som sorterar materialet. Hans Traav, utvecklingschef i Laxå kommun, berättar att företaget nu sorterar lite långsammare än tidigare. Det innebär att mer trä försvinner och det grus, betong och sten som blir kvar kan användas som sluttäckning på Mosjötippen.

Enligt advokat Robert Asplund, som är konkursförvaltare, händer inte så mycket i konkursen just nu. När alla utredningar är genomförda och alla tillgångar sålda blir nästa steg i en konkurs att avge en slutredovisning och begära att konkursen ska upphöra. Robert Asplund bedömer att det kan ske tidigast i slutet av detta år.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.