Det finns fem platser i länet för vaccinering och det går att boka sig på den man önskar. Så här ser den ut i Hallsberg. Foto: Cathrine Gustavsson

Högsta antalet covidsjuka sedan pandemin började

Antalet personer med bekräftad covid slog ett tråkigt rekord i början av veckan. Samtidigt kan även de mellan 65 och 70 år nu få vaccin.

Fram till i början av veckan hade totalt 1479 personer behövt ligga på sjukhus i länet för vård på grund av covid. Antalet som samtidigt behövde vård på något av länets sjukhus är denna vecka rekordhögt: 86 personer. Av dem behövde 20 intensivvård.

– Förra veckan konstaterades 1700 nya fall i länet. Det är det högsta antalet sedan pandemin började. De flesta är i åldrarna 20-49 år, samma grupp som dominerat under lång tid, sa smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen vid tisdagens presskonferens.

Håll ut och håll avstånd

Hon tryckte återigen kraftigt på vikten av att hålla nere antalet kontakter, hålla avstånd och testa även vid lindriga symptom. Under förra veckan var 16 procent av alla som testade sig smittade.

Denna vecka finns det närmare 12 000 doser vaccin i Region Örebro län. De kommer att gå både till personer som ska få sin första och sin andra dos.

Nu har så många över 70 år vaccinerats att regionen i tisdags öppnade för nästa åldersspann, de som är mellan 65 och 70 år. Totalt har snart 25 procent av alla länets innevånare över 18 år fått en första dos.

I måndags började regionen använda ett nytt system för planering och bokning av vaccinering. Det nås fortfarande från sidan 1177.se, men kräver inte någon inloggning. Förhoppningen är att det ska ge anhörig eller vän möjlighet att hjälpa till med bokning utan att det krävs e-legitimation.