Tove Lennermark gillar att ta hand om hönorna. Foto: Mikael Härlin Lennermark
Alla som äger eller tar hand om ett djur berörs, om det så handlar om hästar, kor, katter, bin, musslor, ödlor eller ormar. Foto: Mostphotos
Nyfiken höna i Snavlunda. Foto: Mikael Härlin Lennermark

Nya regler för bättre djurhälsa

Den 21 april börjar en ny djurhälsolag gälla i Sverige. Målet är att det ska bli enklare att spåra smittor vid eventuella utbrott. Olika djurarter och anläggningar måste nu registreras hos Jordbruksverket. Några som berörs är alla som har en handfull "hobbyhöns" i trädgården.

Hemma hos familjen Lennermark i Snavlunda, strax norr om Askersund, bor det sedan snart ett år fem hönor av lite olika raser.

– Vi ville få ägg och ha ett lite trevligt inslag i trädgården. Hönorna är väldigt sällskapliga och kommer när vi visslar eller när de hör oss, berättar Mikael Härlin Lennermark.

Hönsen tar hand om matrester och i gengäld får familjen förutom äggen även en del gödsel till sina odlingar.

– Det blir som ett litet kretslopp.

Hela familjen är involverad i hönsens väl och ve, men det krävdes en del övertalning innan yngste sonen Ebbe godtog att hönorna skulle få ta över lekstugan.

Tack vare Länsposten blir Mikael uppmärksammad på de nya reglerna om att även en liten fjäderfäuppsättning som deras ska anmälas till Jordbruksverket.

– Jag tycker det är positivt att Jordbruksverket gör den här registreringen av vilka som har höns så myndigheten når ut med information om till exempel fågelinfluensan, säger Mikael.

Många djur berörs

I dag behöver enbart den som har fler än 350 värphöns eller håller fjäderfän för kommersiellt bruk registrera det hos Jordbruksverket. Den som har några höns i trädgården för privat bruk eller ger bort några ägg till en granne eller bekant räknas inte dit.

Nu förändras alltså reglerna för djurhälsa, och det gäller inte enbart höns utan även flera andra djur, som till exempel häst och gris, hund och katt men även ödlor och ormar.

Den nya djurhälsolagen (AHL) börjar gälla den 21 april. Förra veckan flyttade Jordbruksverket fram sista dagen för registrering av anläggningar den 1 oktober. Det hänger samman med att EU-kommissionen kommit med besked om övergångsregler för vissa delar av AHL.

För fjäderfäägare innebär den nya djurhälsolagen bland annat biosäkerhetsåtgärder, alltså att minimera risken för att sjukdomar sprids och vidta så kallade biosäkerhetsregler. Det handlar om skydd i form av stängsel, tak och nät, rengöring och bekämpning av insekter.

För andra djur finns både generella och specifika regler.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Gula ladan har blivit röd och fått en morot i toppen och därmed blivit Morotshuset. På fredag visas den nya samlingsplatsen. Foto: Centrumföreningen
Per Johansson är fotografen bakom välkomstskylten. Foto: Per Johansson

Skylten invigs och Morotshuset visas i Stora Mellösa

Marknadsföringen av Stora Mellösa tar nu nästa steg när det är dags att inviga välkomstskylten. Samtidigt presenteras Morotshuset.

Under våren har Centrumgruppen och vägföreningen i Stora Mellösa arbetat fokuserat för att på olika sätt göra orten synligare.

Det har bland annat skett genom att förnya och skapa ett tydligare centrum på orten, som nu också fått en egen slogan. Av de 40 olika förslag på slogans kom in valdes ”Välkommen till Stora Mellösa – Platsen för goda upplevelser”, som Sven Söderlund skrivit.

Tillsammans med bilder av fotograf Per Johansson ska ortens egen slogan finnas på en välkomstskylt.

I kväll, fredag 30 juli, klockan 18 sker en liten officiell invigning av den nya skylten. Den sitter på familjen Sundhs röda lada vid väg 207.

Vid invigningen kommer det också att bli möjligt att besöka Morotshuset, som tidigare var gult men nu blivit rött, och där det bland annat varit bussgarage.

– Tanken är att föreningar, företagare och privatpersoner ska kunna låna Morotshuset för att visa utställningar, ha försäljning eller annat som gör centrum levande, berättar Pernilla Bergman Tano, aktiv i Centrumgruppen.

Planen är också att det i huset ska finnas olika saker som förknippas med morötter: bilder, skyltar, berättelser eller verktyg. Sådant material efterlyser Centrumföreningen även just nu. Morotshuset kommer så småningom få en egen skylt, med karta över orten och dess sevärdheter.

Vid fredagens lilla invigningen kommer Birgitta Wallentin Khatib-Nia också att framföra Mellösasången, som hon själv skrivit.

Förväntansfullt inför skördestart

Tidigt höstkorn har redan tröskats på sina håll i länet, men det dröjer ännu någon eller några veckor innan tröskorna börjar gå på allvar.

Kunskap och koll viktigt nära vatten

Bada aldrig ensam, använd flytväst och ha nära uppsikt över barnen.Det är Anette Yngvesson Hjorts, Svenska livräddningssällskapet, viktigaste råd för att förhindra fler drunkningar.
Britt Rosén, Ulla-Britt Larsson och Ingegerd Magnusson i föreningen Hantverket. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Hantverket tvingas lägga ner – kassan tom efter pandemin

Föreningen Hantverket, som under 13 år drivit butik i Laxå, tvingas lägga ner. – Kassan är tom. Vi har levt på konstgjord andning det senaste halvåret, säger föreningens ordförande Ingegerd Magnusson.

Hantverkets butik i Laxå, där medlemmarna sålt både eget hantverk och garn och arrangerat stickkafé, har varit mycket uppskattad genom åren och hade inte pandemin satt käppar i hjulen hade medlemmarna gärna fortsatt med sin verksamhet.

– I vanliga fall är vi ute mycket på marknader och säljer vårt hantverk och har lotteriet. Nu har det inte varit något sådant sedan i mars förra året och pengarna är helt enkelt slut. Vi får inte in tillräckligt enbart på butiken för att täcka hyra och omkostnader, säger Ingegerd Magnusson.

Den 12 augusti är sista dagen som butiken håller öppet. I samband med att butiken stänger läggs också föreningen ner.

– Vi är några som håller på med porslinsmålning som fortsatt kommer hyra ett rum där vi har vår brännugn. Men det gör vi privat och har inga planer på någon ny förening. säger Ingegerd.

Medlemmarna har hjälpts åt att på ideell basis bemanna butiken och för många kommer det kännas tomt att inte ha Hantverket att gå till.

Föreningen har fått ekonomisk hjälp både från NBV, kulturnämnden och från hyresvärden men ser inga möjligheter att komma på fötter igen.

– Vi har försökt hitta någon som vill ta över verksamheten, men det har inte gått och därför var vi tvungna att ta det här beslutet. Vi vill passa på och tacka alla som har stöttat oss under de här åren som vi har varit igång.

Campingägare vill sänka hastigheten ytterligare

Det körs för fort förbi Revelbadets camping i Laxå. Det anser campingens ägare Anki Jernsbro som nyligen ansökt hos länsstyrelsen om en hastighetssänkning till 40 kilometer i timmen.