Tove Lennermark gillar att ta hand om hönorna. Foto: Mikael Härlin Lennermark
Alla som äger eller tar hand om ett djur berörs, om det så handlar om hästar, kor, katter, bin, musslor, ödlor eller ormar. Foto: Mostphotos
Nyfiken höna i Snavlunda. Foto: Mikael Härlin Lennermark

Nya regler för bättre djurhälsa

Den 21 april börjar en ny djurhälsolag gälla i Sverige. Målet är att det ska bli enklare att spåra smittor vid eventuella utbrott. Olika djurarter och anläggningar måste nu registreras hos Jordbruksverket. Några som berörs är alla som har en handfull "hobbyhöns" i trädgården.

Hemma hos familjen Lennermark i Snavlunda, strax norr om Askersund, bor det sedan snart ett år fem hönor av lite olika raser.

– Vi ville få ägg och ha ett lite trevligt inslag i trädgården. Hönorna är väldigt sällskapliga och kommer när vi visslar eller när de hör oss, berättar Mikael Härlin Lennermark.

Hönsen tar hand om matrester och i gengäld får familjen förutom äggen även en del gödsel till sina odlingar.

– Det blir som ett litet kretslopp.

Hela familjen är involverad i hönsens väl och ve, men det krävdes en del övertalning innan yngste sonen Ebbe godtog att hönorna skulle få ta över lekstugan.

Tack vare Länsposten blir Mikael uppmärksammad på de nya reglerna om att även en liten fjäderfäuppsättning som deras ska anmälas till Jordbruksverket.

– Jag tycker det är positivt att Jordbruksverket gör den här registreringen av vilka som har höns så myndigheten når ut med information om till exempel fågelinfluensan, säger Mikael.

Många djur berörs

I dag behöver enbart den som har fler än 350 värphöns eller håller fjäderfän för kommersiellt bruk registrera det hos Jordbruksverket. Den som har några höns i trädgården för privat bruk eller ger bort några ägg till en granne eller bekant räknas inte dit.

Nu förändras alltså reglerna för djurhälsa, och det gäller inte enbart höns utan även flera andra djur, som till exempel häst och gris, hund och katt men även ödlor och ormar.

Den nya djurhälsolagen (AHL) börjar gälla den 21 april. Förra veckan flyttade Jordbruksverket fram sista dagen för registrering av anläggningar den 1 oktober. Det hänger samman med att EU-kommissionen kommit med besked om övergångsregler för vissa delar av AHL.

För fjäderfäägare innebär den nya djurhälsolagen bland annat biosäkerhetsåtgärder, alltså att minimera risken för att sjukdomar sprids och vidta så kallade biosäkerhetsregler. Det handlar om skydd i form av stängsel, tak och nät, rengöring och bekämpning av insekter.

För andra djur finns både generella och specifika regler.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.