Den 21 april börjar en ny djurhälsolag gälla i Sverige. Målet är att det ska bli enklare att spåra smittor vid eventuella utbrott. Olika djurarter och anläggningar måste nu registreras hos Jordbruksverket. Några som berörs är alla som har en handfull "hobbyhöns" i trädgården.
Lästips:
Hemma hos familjen Lennermark i Snavlunda, strax norr om Askersund, bor det sedan snart ett år fem hönor av lite olika raser.
– Vi ville få ägg och ha ett lite trevligt inslag i trädgården. Hönorna är väldigt sällskapliga och kommer när vi visslar eller när de hör oss, berättar Mikael Härlin Lennermark.
Hönsen tar hand om matrester och i gengäld får familjen förutom äggen även en del gödsel till sina odlingar.
– Det blir som ett litet kretslopp.
Hela familjen är involverad i hönsens väl och ve, men det krävdes en del övertalning innan yngste sonen Ebbe godtog att hönorna skulle få ta över lekstugan.
Tack vare Länsposten blir Mikael uppmärksammad på de nya reglerna om att även en liten fjäderfäuppsättning som deras ska anmälas till Jordbruksverket.
– Jag tycker det är positivt att Jordbruksverket gör den här registreringen av vilka som har höns så myndigheten når ut med information om till exempel fågelinfluensan, säger Mikael.
Många djur berörs
I dag behöver enbart den som har fler än 350 värphöns eller håller fjäderfän för kommersiellt bruk registrera det hos Jordbruksverket. Den som har några höns i trädgården för privat bruk eller ger bort några ägg till en granne eller bekant räknas inte dit.
Nu förändras alltså reglerna för djurhälsa, och det gäller inte enbart höns utan även flera andra djur, som till exempel häst och gris, hund och katt men även ödlor och ormar.
Den nya djurhälsolagen (AHL) börjar gälla den 21 april. Förra veckan flyttade Jordbruksverket fram sista dagen för registrering av anläggningar den 1 oktober. Det hänger samman med att EU-kommissionen kommit med besked om övergångsregler för vissa delar av AHL.
För fjäderfäägare innebär den nya djurhälsolagen bland annat biosäkerhetsåtgärder, alltså att minimera risken för att sjukdomar sprids och vidta så kallade biosäkerhetsregler. Det handlar om skydd i form av stängsel, tak och nät, rengöring och bekämpning av insekter.
För andra djur finns både generella och specifika regler.