Sångare ur Olaus Petri Vocalis vid filminspelning i de mörka valven på Örebro slott. Foto: Anna Wikblom

Två dramatiska påskfilmer

Påsken är kyrkans största helg och gudstjänsterna i stilla veckan rymmer många starka känslor. Detta levandegör Svenska kyrkan i år genom två påskfilmer där musiken spelar stor roll.

”Från botten till toppen, från mörker till ljus. Från Petrus ångest och vanmakt, till Maria från Magdalas förvirring och glädje.”

– Eller för den delen: från oro och isolering till tilltro och nya perspektiv. Vi är många som längtar efter vändpunkten just nu, som vill ha hopp och nytt liv. Livet under pandemin har flera beröringspunkter med påskens dramatiska berättelse, säger Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg hos Svenska kyrkan i Örebro i ett pressmeddelande.

Den ena filmen publiceras på långfredagen och är filmad i de mörka valven på Örebro slott. Sångare ur Olaus Petri Vocalis sjunger under ledning av Mats Bertilsson och prästen Johan Armö ger en betraktelse från Örebro slotts mörka fängelsehåla.

Den andra filmen publiceras på påskdagen och är filmad högst uppe i Svampen. Sångare ur gospelkören Svart på vitt sjunger under ledning av Joakim Arenius, med Johanna Uddling som solist. Citypräst Sara Nässelqvist ger en betraktelse om nya perspektiv på livet.

Förutom digitala gudstjänster finns påskvandringar – en mörk och en ljus – som man kan genomföra på egen hand. Den ena fokuserar på mörker, svek och sorg (Karlslund) och den andra på ljus, kärlek och hopp (Sommarro). Vandringarna har tagits fram av Charlotta Hedström, Moni Höglund, Agneta Larsson och Per Rådehed.