Sångare ur Olaus Petri Vocalis vid filminspelning i de mörka valven på Örebro slott. Foto: Anna Wikblom

Två dramatiska påskfilmer

Påsken är kyrkans största helg och gudstjänsterna i stilla veckan rymmer många starka känslor. Detta levandegör Svenska kyrkan i år genom två påskfilmer där musiken spelar stor roll.

”Från botten till toppen, från mörker till ljus. Från Petrus ångest och vanmakt, till Maria från Magdalas förvirring och glädje.”

– Eller för den delen: från oro och isolering till tilltro och nya perspektiv. Vi är många som längtar efter vändpunkten just nu, som vill ha hopp och nytt liv. Livet under pandemin har flera beröringspunkter med påskens dramatiska berättelse, säger Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg hos Svenska kyrkan i Örebro i ett pressmeddelande.

Den ena filmen publiceras på långfredagen och är filmad i de mörka valven på Örebro slott. Sångare ur Olaus Petri Vocalis sjunger under ledning av Mats Bertilsson och prästen Johan Armö ger en betraktelse från Örebro slotts mörka fängelsehåla.

Den andra filmen publiceras på påskdagen och är filmad högst uppe i Svampen. Sångare ur gospelkören Svart på vitt sjunger under ledning av Joakim Arenius, med Johanna Uddling som solist. Citypräst Sara Nässelqvist ger en betraktelse om nya perspektiv på livet.

Förutom digitala gudstjänster finns påskvandringar – en mörk och en ljus – som man kan genomföra på egen hand. Den ena fokuserar på mörker, svek och sorg (Karlslund) och den andra på ljus, kärlek och hopp (Sommarro). Vandringarna har tagits fram av Charlotta Hedström, Moni Höglund, Agneta Larsson och Per Rådehed.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.