Åke Lundström är kursansvarig för den nya kulturentreprenörsutbildningen som startar i Laxå i höst. Foto: Privat

Hoppas på många ansökningar till ny utbildning i Laxå

Till hösten startar Karlskoga folkhögskola en utbildning för kulturentreprenörer i Laxå. Studenterna kommer att hålla till i Kulturens hus.

Laxå kommun har under det senaste året jobbat med att fylla Kulturens hus med aktivitet. En av de inblandade i arbetet har varit Åke Lundström, som har jobbat länge med bland annat dokumentärfilm och musikskapande. Det var han som kom med idén till den nya utbildningen och fick snabbt med sig både Laxå kommun, Coompanion, Live at Heart och Karlskoga folkhögskola.

– Jag är jätteglad att vi kunde få ihop det här så snabbt. Vi har precis gått ut med utbildningen och hoppas att få in många ansökningar. Det finns inte många utbildningar av det här slaget så jag räknar med att vi ska locka studenter från hela landet, säger Åke Lundström, kursansvarig.

Han ser ett stort behov av kunniga entreprenörer inom kulturområdet som kan starta, driva, finansiera och organisera kulturprojekt. Utbildningen har 15 platser och är ettårig. Målet är att studenterna efter avslutad utbildning ska kunna försörja sig på egen hand inom de kulturella och kreativa näringarna. Den kreativa näringen baseras i stor utsträckning på att att ha starka nätverk. Utbildningen sker därför i nära samarbete med yrkesutövande musiker, filmarbetare, kulturentreprenörer och finansiärer. Studenterna ska också jobba med att skapa egna arrangemang, kanske äger några av dessa rum i Laxå.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.