Åmmebergs skola har cirka 90 elever i dag. Utan mellanstadium blir siffran cirka 50. Situationen för skolan i Hammar är nästan exakt densamma vad gäller antal elever. Foto: Lasse Moberg
Lasse Moberg, engagerad förälder med barn på Åmmebergs skola.

Namninsamling för omröstning förlängs

Namninsamlingen fortsätter för att få till en folkomröstning om skolorna i Åmmeberg och Hammar. Politikerna är övertygade om att förändringen blir bra.

I februari beslutade Askersunds politiker att lägga ner skolan i Snavlunda samt ta bort mellanstadierna från skolorna i Åmmeberg och Hammar. Förändringen är tänkt att träda i kraft läsåret 22/23.

En grupp föräldrar har nu startat en namninsamling för att få till en folkomröstning om skolorna i Åmmeberg och Hammar.

Det krävs drygt 900 namn för att kommunen ska vara skyldig att genomföra en folkomröstning, som blir rådgivande. Exakt hur många som skrivit på är inte klart. Föräldrarna har bestämt att insamlingen ska fortsätta ytterligare en tid så alla som vill får möjlighet att delta.

– När Landsbygdspartiet la fram en budget som skulle fungera var det inte längre pengarna som var problemet, utan att det måste vara likvärdig skola. Det känns som politikerna vänder kappan efter vinden, säger Lasse Mogren, vars barn går eller har gått i Åmmeberg.

Han framhåller vikten av att det finns en levande landsbygd, inte minst i pandemins spår.

– Jag gör det här för mina barns skull. Vi ser en risk att politikerna i nästa steg kommer säga att skolorna är för dyra och stänga dem helt. Politikerna behöver ändra tankesätt, säger Lasse Mogren.

Kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M) säger att beslutet togs för att kommunen ska kunna ge alla barn den utbildning de har rätt till och säkerställa kvaliteten.

– Det handlar inte om att lärarna inte gör ett bra arbete, men klasserna och skolorna blir för små. Då är det inte säkert att vi kan erbjuda eleverna de resurser de behöver, som specialpedagoger och elevhälsa, säger Caroline Dieker.

Det är främst när eleverna kommer upp på mellanstadiet som hon också ser att risken finns för sociala problem i små grupper. Däremot anser hon att de mindre skolorna fungerar bra upp till årskurs 3.

Är du förvånad över föräldrarnas insamling?

– Nej. Samtidigt är det så att man vet vad man har men inte vad man får. Det är viktigt att understryka att vi gör det här för att det ska bli bra.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.