Henrik Sjödin från Knarsta har tillsammans med Mikael Olofsson (som ej var närvarande under dagen) plogat upp banan vid Knarsta brygga. Henriks yngsta dotter upplever vintern för första gången. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Mikael Flodin från Dömmesta glider över isen på sin motorcykel, som försetts med långa ståldubbar för att få fäste. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Alva Eklund, 5 år är här tillsammans med morfar Willy Persson. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Mikael Flodin poserar vid sin motorcykel. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Under söndagen valde många att besöka Knarsta brygga för att umgås och grilla. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
När Mikael Flodin kör isracing runt den plogade banan fångar han besökarnas uppmärksamhet. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist

Vinterkul vid Knarsta brygga

Isen vid Knarsta brygga i Östernärke har blivit en av många samlingspunkter under de soliga vinterdagarna.

Grillning, motorsport och skridskoåkning lockar besökare till den plogade banan. Bryggan ligger i Mellanfjärden, Hjälmaren vid en del av sjön där det varken är något in- eller utlopp och där vattnet är grunt. Det gör att man som besökare kan känna sig extra trygg. Isen är just nu cirka 35 centimeter tjock.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Hos Ina grönskar det året om

Grönkålen och purjon står kvar under snön. I stallet vilar olivträd, aprikosträd och agapantus. Allra mest lockande lyser det från orangeriet mitt i snön. Där blommar rosmarin, fuchsior, pelargoner och kamelior. Följ med hem till Ina Norströms värld som grönskar mitt i vintern.

Hästarna förde Apels till byn Munkerud

Familjen Apel letade hästgård i många år, och tittade på flera olika. Nu trivs de i Munkerud med hus som har ägarlängd tillbaka till slutet av 1700-talet. Den goda grannsämjan är extra värdefull.

Munkar, smeder och baptister verksamma i Munkerud

Munkar och lantarbetare. Duktiga smeder och baptister som höll väckelsemöten. Det finns mycket spännande historia att gräva fram runt Munkerud.

Beroendeframkallande vinterdopp

En skara vinterbadare har i höst sökt sig till Rammsjön under söndagarna. Dimman och mörkret sänker sig. De går sakta i en efter en ut i det kalla vattnet. – Jag är nästintill frälst, säger Maria Unemo Mohlin.
Egentillverkad öl är det som gäller i baren. Foto: Cathrine Gustavsson
Robert Sundström och Annika Hübbinette Sundström har undan för undan utvecklat företaget för att kunna leva på gården. Foto: Cathrine Gustavsson
Ett hamam är nyaste delen i spa-flygeln. Foto: Cathrine Gustavsson
Foto: Cathrine Gustavsson
Foto: Cathrine Gustavsson

Företagare i ständig utveckling

Från strutsar, småbarnsliv och groddar till spa, festlokal och glamping. Annika och Robert har företagande i blodet och försöker hela tiden utveckla sin verksamhet oavsett hur tiderna är. Möt paret som fick Stora Landsbygdspriset 2020.

På Blå Bergen spa-bryggeri-event

i Närkes Kil står lokalerna avsedda för sommarhalvårets fester och pubar redo att ta emot så snart värmen kommer åter och coronarestriktionerna förändrats.

Där, som på alla andra ställen, har de fått känna av att pandemin inneburit att fester och event avbokats eller skjutits framåt. Samtidigt har spa-delen fortsatt fungera.

– Tidigare har vi ibland funderat­ på om vi borde begränsa vad vi håller på med, men i dag är vi glada över att vi har många ben att stå på, säger Annika Hübbinette Sundström.

Det där med många ben är knappast en underdrift.

Genom åren har paret drivit och utvecklat flera olika verksamheter. Deras intention har hela tiden varit att ha en levande gård och att skapa en levande­ landsbygd.

Robert Sundström har sina rötter i Närkes Kil, och 1996 köpte de gården. Året innan hade Robert dragit i gång strutsuppfödning

i Klockhammar ihop med sin bror. Det fortsatte de med i tre–fyra år vid sidan av andra jobb.

Odlade groddar i ladan

I samband med att de två döttrarna var små utbildade sig Annika till hälsopedagog och massageterapeut.

År 2004 blev ett tydligt avstampsår. Företaget Blå Bergens lilla spa startade i gårdens flygel och ute i ladan började Robert odla groddar.

Det kom kylbilar och hämtade groddar sex dagar i veckan, och företaget expanderade kraftigt – något som också var Roberts mål. De byggde ut produktionsenheten och sålde groddar till både Ica och Coop. Folk från bygden kom in och jobbade på packdagarna.

Samtidigt tog Annika emot allt fler kunder i flygelns spa.

– Efter tio år sålde vi grodd­produktionen. Då stod vi här med fungerande produktionslokaler och funderade förstås över vad vi skulle göra med det, berättar Annika­.

Kom på lösningen i Spanien

Skulle de hyra ut till någon annan produktion? Nej. Annika kom på lösningen under en resa till Spanien och sommaren 2014 drog de i gång med pub, restaurang och bryggeri på gården.

Sedan följde flera år med intensivt helgarbete med många besökare som njöt av mat, dryck och musikunderhållning.

– Det var en underbar känsla att stå i baren och servera ölen som jag själv tagit fram, säger Robert­, som i dag brygger sex olika sorter varav tre finns att köpa på lokala systembolag.

Samtidigt hade Robert börjat med entreprenad­verksamhet och Annika­ drev spa.

– Vi kände att det var skört. Det kunde komma 150 personer­ en bra kväll, eller bara 20 om det regnade. Samtidigt innebar det en hög arbetsbelastning och vi pallade inte att jobba till 04.00 på helgerna och samtidigt driva det andra, säger Annika.

Ett tufft ekonomiskt år

De började vända sig mer mot före­tagsevent, då blev det lite mindre pubkvällar. Festlokalen stod klar för uthyrning 2018 och då rullade även ölprovningar i gång, ett mindre men bokat event. Festlokalen har hyrts ut till främst bröllop men även företag och andra fester.

2020 blir ett ekonomiskt tufft år. Inkomster från snöröjning­ uteblev förra säsongen och 50 procent av alla inbokade bröllop har flyttat till 2021.

Många spagrupper har avbokats. Kvar är spa-behandlingar för enskilda eller familjer.

Självklart har det påverkat­ företaget. Annika jobbade inom hemvården i våras. Osäkerheten inför framtiden är ett faktum men det har tvingat dem att fortsätta utvecklas.

– Jag kan tänka mig att jobba med allt möjligt, men jag vill förstås helst hålla på i det egna företaget, säger hon.

Sommarens succé glamping, vilket är camping i lite lyxiga tält, lär med stor sannolikhet utvecklas redan nästa år.

– Vi hade fullt nästan hela sommaren i dem. Det kom folk som tog depåstopp här under sin Sverigesemester men även örebroare hittade ut, säger Annika.

Kreativitet krävs

Fördelen med att vara företagare är att de kan styra sin tid. Nackdelen är att det är lätt att jobba mycket. De har hela tiden haft inställningen att de måste vara beredda på att förändra verksamheten, att det inte behöver vara statiskt. Kreativitet har blivit ett nyckelord för att hitta lösningar när det är kärvt.

– Jobbet är en livsstil och vi hade inte kunnat göra det vi gör utan den andre, säger Robert.

– Vi bor här och har hela tiden velat lyfta platsen. Visst har det varit tufft, men vi ger inte upp. Vi är nog rätt envisa, säger Annika.