Monira Mohammadi och Britt Skagerling hjälps åt att göra i ordning semlorna, som sålts i Vedevåg och Ramsberg. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Semmelbak och svenska på språkkafé i Vedevåg

Asylsökande har bakat och sålt hundratals semlor de senaste veckorna. Semmelbaket är en aktivitet istället för de inställda språkkaféerna. Samtidigt ger det en möjlighet att samla in pengar att göra något roligt för.

– Vi har bakat bullarna hemma var och en och träffas sedan här och dekorerar dem. Det är första gången jag bakar semlor, det har varit kul och det är jättegott, säger Maria, asylsökande från Syrien, som varit en av dem som hjälpt till med bakningen.

Bakar semlor

I Vedevåg bor ett trettiotal asylsökande familjer just nu. Före pandemin brukade de träffas ett par gånger i veckan för språkkafé, som drivits av eldsjälen Kerstin Larnesjö. Någon sådan verksamhet går inte att bedriva i dagsläget. Men för att skapa en aktivitet och en möjlighet att få in lite pengar till asylverksamheten har familjerna under några veckor i slutet av januari och början av februari hjälpts åt att baka semlor. Dessa säljer de sedan både i Vedevåg men även i Ramsberg, där en annan av eldsjälarna inom verksamheten, Britt Skagerling, tillbringar mycket tid.

Inställda kaféer

Maria berättar att de saknar språkkaféerna väldigt mycket och att det inte finns så mycket för dem att göra i Vedevåg under coronapandemin då de inte har möjlighet att träffas.

– Jag är glad över att ha varit med och gjort det här, säger hon och Monira Mohammadi nickar instämmande.

Monira kommer från Afghanistan och har bott i Sverige i sex år, varav ett år i Vedevåg.

– I somras kunde vi träffas utomhus, grilla och umgås, men det går inte nu, säger hon.

Under tre tisdagar i februari, med avslutning på Fettisdagen den 16 februari, kommer de asylsökande att sälja sina semlor. Vid den första utlämningen den andra februari, hade de sålt 100 stycken men de tror och hoppas att det ska säljas ännu fler semlor på Fettisdagen.

– Vi har annonserat i Facebookgrupper i Ramsberg och Vedevåg och det är även där vi har tagit upp beställningar. Senast lördagen innan utlämningen behöver vi ha beställningarna för att hinna baka rätt mängd, säger Britt Skagerling.

Fest för familjer

Pengarna som kommer in i från semmelförsäljningen går direkt till de asylsökande och när omständigheterna tillåter hoppas Kerstin Larnesjö att kunna ordna fest för asylfamiljerna.

– Dessutom blir den här semmelförsäljningen ett tillfälle för de asylsökande och ortsborna att mötas. Det tycker jag är viktigt, säger Kerstin Larnesjö.