Monira Mohammadi och Britt Skagerling hjälps åt att göra i ordning semlorna, som sålts i Vedevåg och Ramsberg. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Semmelbak och svenska på språkkafé i Vedevåg

Asylsökande har bakat och sålt hundratals semlor de senaste veckorna. Semmelbaket är en aktivitet istället för de inställda språkkaféerna. Samtidigt ger det en möjlighet att samla in pengar att göra något roligt för.

– Vi har bakat bullarna hemma var och en och träffas sedan här och dekorerar dem. Det är första gången jag bakar semlor, det har varit kul och det är jättegott, säger Maria, asylsökande från Syrien, som varit en av dem som hjälpt till med bakningen.

Bakar semlor

I Vedevåg bor ett trettiotal asylsökande familjer just nu. Före pandemin brukade de träffas ett par gånger i veckan för språkkafé, som drivits av eldsjälen Kerstin Larnesjö. Någon sådan verksamhet går inte att bedriva i dagsläget. Men för att skapa en aktivitet och en möjlighet att få in lite pengar till asylverksamheten har familjerna under några veckor i slutet av januari och början av februari hjälpts åt att baka semlor. Dessa säljer de sedan både i Vedevåg men även i Ramsberg, där en annan av eldsjälarna inom verksamheten, Britt Skagerling, tillbringar mycket tid.

Inställda kaféer

Maria berättar att de saknar språkkaféerna väldigt mycket och att det inte finns så mycket för dem att göra i Vedevåg under coronapandemin då de inte har möjlighet att träffas.

– Jag är glad över att ha varit med och gjort det här, säger hon och Monira Mohammadi nickar instämmande.

Monira kommer från Afghanistan och har bott i Sverige i sex år, varav ett år i Vedevåg.

– I somras kunde vi träffas utomhus, grilla och umgås, men det går inte nu, säger hon.

Under tre tisdagar i februari, med avslutning på Fettisdagen den 16 februari, kommer de asylsökande att sälja sina semlor. Vid den första utlämningen den andra februari, hade de sålt 100 stycken men de tror och hoppas att det ska säljas ännu fler semlor på Fettisdagen.

– Vi har annonserat i Facebookgrupper i Ramsberg och Vedevåg och det är även där vi har tagit upp beställningar. Senast lördagen innan utlämningen behöver vi ha beställningarna för att hinna baka rätt mängd, säger Britt Skagerling.

Fest för familjer

Pengarna som kommer in i från semmelförsäljningen går direkt till de asylsökande och när omständigheterna tillåter hoppas Kerstin Larnesjö att kunna ordna fest för asylfamiljerna.

– Dessutom blir den här semmelförsäljningen ett tillfälle för de asylsökande och ortsborna att mötas. Det tycker jag är viktigt, säger Kerstin Larnesjö.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Digitala kurser hjälper Sofia att få fart på nya företaget

Läderhantverket kunde Sofia Bredenberg, men marknadsföring och hemsida har hon lärt sig om på digitala kurser.

Landsbygdsfrågorna måste engagera fler

Oeniga partier enades om en ny politisk organisation för Örebro kommun från 2023. För landsbygdens del betyder det att landsbygdsnämnden, som funnits sedan 2015, tas bort, i stället tillsätts en delegation.

Unik satsning för unga på nätet

Karlskoga kommun går i bräschen för att öka barn och ungas säkerhet och trygghet på nätet genom det treåriga projektet "Nätpolarna Karlskoga". Målet: Karlskoga ska bli Sveriges tryggaste nätkommun.
Håkan och Gunnel Wahlstedt på Hidinge gård och Bredsjö mjölkfår, kan bli Årets bonde 2021. Foto: Arkvibild: Privat/ Ann-Louise Larsson
Bredsjö mjölkfår kan bli Årets bonde i kategorin mjölk. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Årets bonde – tre nominerade gårdar i länet är med och tävlar

Hidinge gård, Berga gård och Bredsjö mjölkfår har alla chans att bli "Årets bonde 2021".

Årets Bonde är en nationell tävling som strävar efter att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Tävlingen vill visa upp hela cirkeln; från jord till bord och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan. Det tävlas i sex kategorier och i fyra av dessa finns representanter från länet. Vilka som vinner kommer att avgöras den 17 november.

Hidinge gård och Berga gård är nominerade i två kategoerier var. Berga gård tävlar i kategorierna kött och ekologiskt medan Hidinge gård tävlar i spannmål och kött. I kategorin mjölk tävlar Bredsjö mjölkfår.

– Det är alltid kul att få uppmärksamhet för det arbete man gör, säger Håkan Wahlstedt, Hidinge gård. Han har bedrivit lantbruket tillsammans med sin hustru Gunnel sedan 1994, då paret tog över efter Gunnels pappa.

Grisproduktionen är den största delen av verksamheten, som byggts ut under året och idag är Hidinge gård länets största slaktsvinsproducent med 15 000 grisar per år. Förutom grisproduktion odlar gården även spannmål, bönor, ärter och lin. Spannmålet används till stor del som foder till djuren. Tidigare köpte de in mycket bröd till utfodring av grisarna men detta går numera till etanolproduktion och istället har lantbrukarna fått se sig om efter andra lösningar.

– Vi köper spannmål från granngården och torkar själva. Dessutom använder vi oss bland annat av spillmjölk och öljäst från bryggerier, säger Håkan Wahlstedt.

Relaterade artiklar:

Finns årets bonde på Berga gård? (2020-06-30)
Årets bönder på Hidinge gård? (2020-06-30)
Naturens teater får bidrag för att arrangera Naturfotodagen i Rånnesta 10 oktober 2021 Foto: Mostphotos

Naturfotodagen i Rånnesta en av flera som får bidrag

När Landsbygdsnämnden hade höstens första sammanträde fick flera föreningar stöttning i form av ekonomiska bidrag.

Vid Landsbygdsnämndens senaste sammanträde beviljade man fem stycken bidrag till föreningsverksamhet. Tjänsteman Mikael Ekman kommenterade att ambitionen med landsbygdsbidragen är att saker ska vara självgående efter tre år.

– Det här är ett utvecklingsbidrag och måste bedömas individuellt. Men pandemin har ju pågått och då är det viktigt att stötta den fortsatta verksamheten.

Gällersta Forngårdsförening beviljades 20 000 kronor i bidrag för att genomföra Gällersta Visfestival. Nämnden kommenterade att en visfestival i Gällersta är ett fint landsbygdsevenemang som kan vara ett sätt för föreningen att få inkomster efter en lång tid av stiltje på grund av pandemin.

Bra för klimatet

Glanshammarsryttarna har beviljats pengar tidigare och beviljades nu 30 000 kronor för upprustning av samlingslokaler.

Lännäs bygdegårdsförening är en aktiv förening med luftgevärsskytte och träning i linedance. Nämnden konstaterade att det är bra för både klimat och miljö att Lännsäsborna slipper åka iväg för att träna och beviljade därför ett bidrag på 58 250 kronor till en dansspegel.

Naturens teater ansökte om 18 000 kronor i bidrag för att arrangera Naturfotodagen i Rånnesta 10 oktober 2021. Landsbygdsnämnden beslutade att stötta Naturens teater med 13 000 kronor.

Kilsbergens hembygdsförening beviljas 30 000 kronor för nybyggnation av gärdesgård.