Så här såg det ut när renoveringen av Likkistan startade i höstas. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Likkistan har varit en populär mötesplats sedan den uppfördes 1970. Foto: Georg Svantesson (1973), Digitalt Museum
Mikael Broström bor vid Stortorget och är glad för att Likkistan renoveras. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Konstverket och fontänen Gamla normer nya former, i folkmun kallad Likkistan på Stortorget. Foto: Cathrine Gustavsson

”Likkistan” – mötesplats under renovering

Just nu pågår en omfattande renovering av konstverket "Likkistan" som har varit en populär mötesplats i Örebro sedan den uppfördes år 1970. Men den har inte alltid har varit lika omtyckt.

I över 50 år har örebroarna mötts, festat och firat vid konstverket och fontänen Gamla normer nya former, i folkmun kallad Likkistan. Här har vinnarna av tävlingen ”Krampen”, mellan gymnasieskolorna Karolinska läroverket och Risbergska skolan, traditionsenligt firat segern. Likaså supportrar vallfärdar för ett segerdopp efter stora sportevenemang.

Under hösten 2020 inleddes en omfattande renovering av Likkistan som beräknas vara klar i april. Den bekostas av Kulturnämnden och slutsumman förväntas bli 400 000 kronor.

Örebro konsthall, som står för förvaltning, drift och underhåll av kommunens konst, slog vid flera tillfällen larm om att Likkistan läckte uppemot 3000 liter vatten per dag. Detta riskerade inte bara att skada konstverkets konstruktion – det påverkade också beläggningar och markförhållanden på Stortorget. Tätningar och ventiler, som inte restaurerats på 50 år, behövde ses över. Enligt konsthallens chef, Anna-Karin Wulgué, är det viktigt att konstverket renoveras.

– Bevarandet av Likkistan är en angelägenhet för hela kommunen, eftersom konstverket är en populär mötesplats och ett riktmärke för Örebro, säger Anna-Karin Wulgué

Men så har det inte alltid varit. Jan Nordström, som är uppvuxen i Örebro, minns tvisterna kring konstverket i mitten av 1960-talet. Då utlystes en tävling där konstnärer fick lämna in förslag på hur Stortorget skulle moderniseras. Det bidrag som då vann – ett massivt konstverk i röd granit – fick aldrig någon politisk majoritet, vilket resulterade i att tävlingen gjordes om.

Då vann Gamla normer nya former, skapad av konstnärerna Göran Lange och Jenö Debröczy, samt arkitekten Laszlo Marko. Jan Nordström minns att turerna kring tävlingen retade upp många örebroare, och att Likkistan ansågs vara ful. Men med tiden blev konstverket accepterat.

– Man vänjer sig, det har ju gått femtio år nu, skrattar Jan Nordström.

Han påpekar att konstverket är ”ett barn av sin tid” med sin strama, brutalistiska form. Det uppfördes i samband med att en stor del av stadskärnan moderniserades.

Mikael Broström, som bor i en lägenhet vid Stortorget, är konstverket en självklar mötesplats, och så har det varit ända sedan han var barn. På frågan om vad han tycker om verket svarar han:

– Likkistan har sin charm! Jag är glad för att den renoveras.

Text: Isabel Kitzler Hallqvist

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

På fredag är det visning av skotillverkning på Skoindustrimuseet i Kumla. Foto: Sofie Isaksson

Kulturarv för alla i dagarna tre

I helgen öppnar hembygdsföreningar, arbetslivsmuseer och arrangörer upp för alla som vill uppleva kulturarvet. Årets temat är Kulturarv för alla.

– Årets tema Kulturarv för alla ger en god fingervisning om vad kulturarv handlar om. Kulturarvet kan upplevas i det nära och lokala vid landets många hembygdsgårdar och mindre museer, inte bara på stora museer i städerna, säger Jan Nordwall generalsekreterare vid Sveriges hembygdsförbund i en pressinfo.

Kulturarvsdagen anordnas varje år av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Sveriges hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Syftet är att bidra till ökad förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Exempel i länet:

10/9 Visning av skotillverkning på Skoindustrimuseet, Kumla.

11/9 Vikingasilver på två platser med en lång historia – föreläsning i Glanshammar, kulturdag i Tryggeboda med vandring till Limstensgruvorna, SextettFestivalen i Brevens bruk, guidad visning av Riseberga kloster, stadsvandring med berättelser om skofabriker, Kumla

12/9 Regementmarsch och 1900-talsmuseeum, målningarna i Glanshammars kyrka –konservatorn berättar, kulturdag i Tryggeboda med vandring till Limstensgruvorna

 

Intima musikkvällar i Örebro

Att Patrik Isaksson, en av Sveriges mest kända artister, har slagit ner sina bopålar i centrala Örebro känner en del till, men att han kör flera uppträdanden i länet under hösten är nytt.
101 utställare står redo att välkomna Ljusstråks besökare under helgen. Foto: Arkivbild: Cathrine Gustavsson

Nu laddar Noras kulturliv för helgens stora folkfest

Till helgen hålls den 21:a upplagan av Ljusstråk i Nora och Bergslagen och samtidigt firar föreningen Ljusstråk sitt 20-års jubileum.

Ljusstråk är ett välbesökt och uppskattat inslag i Nora kulturliv och till helgen är det återigen dags. Totalt bjuder 101 utställare in besökare till ateljér och utställningslokaler runt om i Nora och Bergslagen.

– Vi är jätteglada över det stora intresset. Vi har legat runt 80-100 utställare de senaste åren men det är sällan som vi nått över 100, säger föreningens ordförande Marina Lillich, som är keramiker och ställer ut i Timansberg stationshus.

Hon ser fram emot en helg med sol, glad stämning och många besökare från när och fjärran.

– Vi har fortfarande en pandemi och vissa restriktioner. Vi kommer ha så mycket som möjligt av aktiviteterna utomhus och uppmanar besökarna att fortsätta tänka på att hålla avstånd, säger hon.

Sedan den 7 augusti pågår en samlingsutställning i Bryggeriet i Nora och Marina tipsar besökarna om att börja med att besöka den och därefter bestämma sin rutt. I år finns fyra nya utställare representerade, en av dem är keramikern Sofie Aspeqvist i Bengtstorp som är nyinflyttad till Nora.

– Det är premiäröppning för min keramikbod under Ljusstråk. Dessutom medverkar min dotter som är konditor med handgjorda praliner. Jag hoppas på mycket folk, att man kommer hit för en fika i vårt trädgårdskafé och för att titta på keramik så klart, säger hon.

Pandemi stoppade broderi

Efter ett och ett halvt år fick kvinnorna i Örebrodöserna äntligen träffas och brodera tillsammans igen i samband med Världsbroderidagen.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.