Så här såg det ut när renoveringen av Likkistan startade i höstas. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Likkistan har varit en populär mötesplats sedan den uppfördes 1970. Foto: Georg Svantesson (1973), Digitalt Museum
Mikael Broström bor vid Stortorget och är glad för att Likkistan renoveras. Foto: Isabel Kitzler Hallqvist
Konstverket och fontänen Gamla normer nya former, i folkmun kallad Likkistan på Stortorget. Foto: Cathrine Gustavsson

”Likkistan” – mötesplats under renovering

Just nu pågår en omfattande renovering av konstverket "Likkistan" som har varit en populär mötesplats i Örebro sedan den uppfördes år 1970. Men den har inte alltid har varit lika omtyckt.

I över 50 år har örebroarna mötts, festat och firat vid konstverket och fontänen Gamla normer nya former, i folkmun kallad Likkistan. Här har vinnarna av tävlingen ”Krampen”, mellan gymnasieskolorna Karolinska läroverket och Risbergska skolan, traditionsenligt firat segern. Likaså supportrar vallfärdar för ett segerdopp efter stora sportevenemang.

Under hösten 2020 inleddes en omfattande renovering av Likkistan som beräknas vara klar i april. Den bekostas av Kulturnämnden och slutsumman förväntas bli 400 000 kronor.

Örebro konsthall, som står för förvaltning, drift och underhåll av kommunens konst, slog vid flera tillfällen larm om att Likkistan läckte uppemot 3000 liter vatten per dag. Detta riskerade inte bara att skada konstverkets konstruktion – det påverkade också beläggningar och markförhållanden på Stortorget. Tätningar och ventiler, som inte restaurerats på 50 år, behövde ses över. Enligt konsthallens chef, Anna-Karin Wulgué, är det viktigt att konstverket renoveras.

– Bevarandet av Likkistan är en angelägenhet för hela kommunen, eftersom konstverket är en populär mötesplats och ett riktmärke för Örebro, säger Anna-Karin Wulgué

Men så har det inte alltid varit. Jan Nordström, som är uppvuxen i Örebro, minns tvisterna kring konstverket i mitten av 1960-talet. Då utlystes en tävling där konstnärer fick lämna in förslag på hur Stortorget skulle moderniseras. Det bidrag som då vann – ett massivt konstverk i röd granit – fick aldrig någon politisk majoritet, vilket resulterade i att tävlingen gjordes om.

Då vann Gamla normer nya former, skapad av konstnärerna Göran Lange och Jenö Debröczy, samt arkitekten Laszlo Marko. Jan Nordström minns att turerna kring tävlingen retade upp många örebroare, och att Likkistan ansågs vara ful. Men med tiden blev konstverket accepterat.

– Man vänjer sig, det har ju gått femtio år nu, skrattar Jan Nordström.

Han påpekar att konstverket är ”ett barn av sin tid” med sin strama, brutalistiska form. Det uppfördes i samband med att en stor del av stadskärnan moderniserades.

Mikael Broström, som bor i en lägenhet vid Stortorget, är konstverket en självklar mötesplats, och så har det varit ända sedan han var barn. På frågan om vad han tycker om verket svarar han:

– Likkistan har sin charm! Jag är glad för att den renoveras.

Text: Isabel Kitzler Hallqvist

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Så här såg det ut förra sommaren när Pip-Larssons drog ut på sin Kastrullresa. Foto: Arkiv: Gunilla Pihlblad

Nu packar Pip-Larssons för ny Kastrullresa på Hallagården

Nu ger sig Pip-Larssons av igen med Hallagården i Lekhyttan som startpunkt.

I veckan repeterade aktörerna som ska spela med i årets uppsättning av Pip-Larssons Kastrullresa på Hallagården. Det berättar Gunilla Pihlblad i ett Facebook-inlägg. ”Rekvisitan börjar nu komma på plats och i veckan kommer vi också börja testa kostymerna” skriver hon. Premiären blir den 18 juni och biljetterna är släppta.

Teatern ingår i Amatörteatersamverkan Örebro län, en samarbetsorganisation som tidigare satt upp flera familjeföreställningar i Hallagårdens djurpark

– Förra sommaren spelades nio fullsatta föreställningar med begränsningen 50 personer. Därför tror vi att det fortfarande finns ett intresse, säger Elisabeth Brånsgård, ansvarig för manus och regi, på föreningens hemsida.

– Det är i stort sett samma skådespelargäng. Några nya ansikten är det eftersom en del hade andra planer för denna sommar.

När man valde att göra ”PIP-Larssons Kastrullresa” efter Edith Unnerstads bok med samma namn, var syftet att hylla gemenskapen och kärleken inom en familj, fattig på pengar och utrymme men rik på kreativitet och medmänsklighet.

– En familj där man får vara den man är och där olikhet är en styrka som man inte är rädd att hylla och visa upp. En rolig, spännande och tänkvärd upplevelse för hela familjen, säger Elisabeth Brånsgård.

I teaterbiljetten ingår även djurparksentré, så tanken är att besökarna ska få med sig många intryck från ett besök på Hallagården.

Rollfiguren Zahra spelas av Jehan Kawsara som har svårt att tolka översättningen av restriktionerna när hon översätter via google translate. Foto: Stefan Jansson
Stefan Jansson - regissör och producent för "Hoffmanns Droppar" som släpps 23 april Vimeo on Demand och kan streamas. Foto: Andrea Behmrell
Filmaren Niclas Lindahl. Foto: Stefan Jansson

”Hoffmanns droppar” hoppas nå en stor samhällsspridning

Regissören och producenten Stefan Jansson hoppas på en stor spridning av kortfilmen "Hoffmanns droppar" som har premiär imorgon fredag.

De hade ett planerat scenframträdande utomhus i februari på ”Vinterspår”, som ställdes in.

– Då stod vi där med en massa folk som inte hade något att göra. Filmaren Niclas Lindahl är delaktig i de filmade delarna i föreställningen ”Korpspelen” som vi skulle spela i Ramsberg och som vi skjutit på, så kontakter fanns och så föddes kortfilmen ”Hoffmanns droppar”. Den har spelats in utomhus och handlar om pandemin.

– Vi hoppas på en stor spridning. Den är rolig men väldigt allvarlig. Handlar om dig och mig, den är väldigt aktuell nu men kanske inte om några månader, säger Stefan Jansson.

Han beskriver att de jobbat fort, med manus och filmmediet under januari till mars. Resultatet blev en kortfilm på 30 minuter som handlar om vår nutid våren 2021.

– Det är en rysligt aktuell tidsbild. I samband med demonstrationerna i Kungsträdgården för en tid sedan demonstrerades mot den ”planerade pandemin” – den så kallade ”plandemin”. Detta säger Sonny Hoffmann i en av de första scenerna vi spelade in i januari. Verkligheten har tittat i vårt manus, menar Stefan Jansson.

Centralt i filmen finns Sonny Hoffmann som spelas av Björn Johansson. Trots att han betvivlar coronas existens skapar han det egna vaccinet ”Hoffmanns droppar”.

En som syns i rollistan är David, spelad av Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg. David beskrivs i filmen som att han äntligen har fått tid att tänka efter.

– Kul att du såg det, ja han har varit med förr och repat i ”Pappersvalsen” som chaufför, i bakgrunden.

Föreställningen Korpspelen har de skjutit och skjutit på. Nu är den planerad till sommaren 2022.

– Jag känner ett enormt ansvar medan järnet är varmt. Men vad gäller sommaren så avvaktar vi restriktionerna fram i maj.

Den 29 juni till 3 juli gör de en liten produktion i Dalkarlshyttan som heter ”Riddare-kandidaten”.

– Den repar vi för fullt just nu via Zoom. Vi hoppas på värme och vaccin så vi kan göra någonting och få möta någon, säger Stefan Jansson.

Nästa är guidespelet ”Flydda tider” som är baserat på appen ”100 gravar du måste se innan du dör”. Här har de utökat från tre till elva personer som är med och spelar. Speltid är 12-15 augusti.

”Hoffmanns droppar” har premiär fredag 23 april och släpps på Vimeo on Demand. Den har spelats in i Danshyttan, Spannarboda och Lindesberg under våren.

Sommarens utställning Drottningarna på Örebro slott den 19 juni till 29 augusti. Foto: Pressbild
Johanna Bjelkengren, Örebrokompaniet. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Drottningarnas historia och kläder i fokus på slottet

Även i år blir det fokus på kläder på Örebro slott. I sommarens utställning visas kostymer från tv-serien Drottningarna.

Tidigare år har kläder och kostymer i både papper och från klassiska filmer visats av Örebrokompaniet. Nu fullbordas triologi genom utställningen av drottningkläder till sommaren.

– Det känns väldigt kul att få lägga fokus på kvinnorna i historien. De flesta av de åtta drottningarna från tv-serien har på ett eller annat sätt någon koppling till Örebro, säger Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott.

Drottning Desideria

Hon lyfter bland annat fram drottning Desideria som var Karl XIV Johans hustru och som spelade en mycket viktig roll i tronföljarvalet 1810 då Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare på just Örebro slott.

– Vi kommer att bygga upp olika scener runt de olika drottningarna för att berätta historian kring dem. Jag tror att många kommer uppskatta att få komma nära och se alla detaljerna på kostymerna från tv-serien, säger Johanna Bjelkengren.

Utställningens huvudpersoner är Karin Månsdotter (1550–1612), Kristina (1626–1689), Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715), Lovisa Ulrika av Preussen (1720–1782), Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781–1826), Desideria (1777–1860), Lovisa av Nederländerna (1828–1871) och Victoria av Baden (1862–1930). ”Drottningarna” öppnar för allmänheten den 19 juni och pågår till den 29 augusti.

Ny drottning 2021

Varje sommar brukar besökarna också få stifta bekantskap med en livs levande drottning i form av en teaterguide. Nu står det klart att den som haft rollen tidigare år inte kommer att jobba i sommar och därför har Örebrokompaniet gått ut med en rekryteringskampanj för att hitta en ny drottning till Örebro slott i sommar.

Vad krävs för att få bli en drottning på Örebro slott?

– Dels krävs det att man har teatervana och är bekväm med att improvisera och ha dialog med besökarna som kommer till slottet och dels är det bra om man inte besväras allt för mycket av att bli varm eftersom drottningklänningen är gjord av möbeltyg och blir väldigt varmt att bära. Vi söker helt enkelt en positiv person som tycker att är roligt att spela drottning, säger Johanna Bjelkengren.

Ansökningstiden går ut efter påsk och ett antal ansökningar har redan kommit in.

Siv Östman och hennes abstrakta tuschteckningar. Foto: Maria Granlund

Först en färg och sedan en form

Siv Östman från Kvinnersta ställer ut på Kumla bibliotek. – Det bästa som har hänt på länge, säger Siv Östman glatt.

Siv Östman, 64 år, målar med tusch och akryl.

Tuschteckningarna som hon skapar har hon låtit trycka upp på konstnärstryck i begränsad upplaga. Siv har även låtit göra tryck på tyg som sammet, som hon har sytt till kuddar.

Hon alltid målat och skapat vid sidan om sitt arbete.

För 25 år sedan dog hennes allra käresta. Då sökte hon sig till bildterapin och genom att skapa förutsättningslöst utifrån färg blev det en metod som Siv fortsatt med. 

Att börja med färgen och sedan kommer ofta en form. Hon beskriver att det gäller att ha tillit till att släppa loss när man skapar. Det är mestadels abstrakta bilder som kommer till uttryck.

– Det får bli vad det blir. Ett intuitivt skapande och målande. Jag ger mig hän och jag ser att vissa former återkommer alltid, säger Siv.

Siv berättar att hon alltid velat jobba med skapandet. Sedan 2020 satsar hon på det hon velat hela tiden, att jobba åt sig själv och även det konstnärliga skapandet.

– Förra våren tänkte jag vilken rolig vår det ska bli med nätverkande med andra – men så blev det inte med corona som följd, säger Siv som nu är mycket glad åt helgens vernissage och framtida utställningar.

Hennes utställning Färg söker form och form söker färg visas 13 mars – 6 april på Utställningshörnan på Kumla bibliotek.

Det blir ett digitalt vernissage likaså.

Eva satsar hårt på låtskrivandet

Hon har kallats Sveriges okrönta rockabillydrottning. Efter ett år som kantats av inställda spelningar satsar nu Eva Eastwood mer på sitt låtskrivande.