Skogspriserna är stabila i Örebro län. Foto: Arkivbild: Cathrine Gustavsson

Färre affärer men högre priser under coronapandemin

Färre skogsmarker till försäljning har drivit upp priserna under 2020. Säljare i länet avvaktar på grund av coronan.

Det är Ludvig & Co, före detta LRF Konsult, som presenterar statistik över de skogsaffärer de varit involverad i under 2020.

Örebro län tillhör samma region som Västmanlands och Uppsala län. För hela regionen har mellan 30 och 50 skogsförsäljningar skett under 2020.

Hur många av dessa hör till Örebro län?

– Det kan jag inte säga exakt, men det är ungefär lika många per län, säger Tom Wistrand, fastighetsmäklare.

De senaste tio åren har kubikmeterpriset för skog i vår region legat på mellan 420 och 490 kronor. Förra året landade den på 570 kronor, alltså en rejäl uppgång.

Enligt Tom Wistrand beror det på att det i de östra delarna funnits några aktörer som varit beredda att betala väldigt högt för skog.

– De har varit heta på att köpa och absolut velat förvärva skog. Min känsla är att det skiljer sig lite i Örebro län. Här ligger det genomsnittliga priset lägre än i regionen som helhet, men det är ändå en stabilt uppåtgående marknad.

I Sverige som helhet är säljarens medelålder 69 år och köparens 52. Av alla säljare är nästan 45 procent kvinnor, men av köparna är enbart drygt 20 procent kvinnor.

– Vi har en hög medelålder på skogsägarna i länet och de har varit lite mer försiktiga med att lämna skog till försäljning under året som gått och velat avvakta för att se vad som händer med coronan, säger Tom Wistrand.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.