Lars Allbertson har tävlat i skytte på denna plats på 60 -70-talet
Lars Allbertson, Odensbacken har själv tagit tag i renoveringen av skyttepaviljongen. Nu söker han fler som vill hjälpa honom att göra klart, helt ideellt förstås. Foto: Sofie Isaksson
Räckena har Lars bekostat själv och gjort kopior av de gamla räckena. Ulla och Lars Lindegren har hjälpt till att måla dem och paviljongen. Foto: Sofie Isaksson
År 1905 Askers Skytteförening, dansbanan och skyttepaviljongen. Dansbanan revs på 40-talet. Foto: Sam Lindskog/ Örebro läns museum

Söker fler som vill rädda skyttepaviljong i Asker

En gammal skyttepaviljong har fångat Lars Allbertsons intresse. Nu söker han fler som vill hjälpa till att färdigställa den inför återinvigning i höst.

Efter Tångsättersvägen och en bit in i skogen på platsen Mörby-Skans ligger en gammal skyttepaviljong. Det var Askers Skytteförening som byggde den, här fanns även en dansbana och en ytterligare paviljong som inte längre finns kvar.

Den 22 september 1901 invigdes platsen under pompa och ståt.

120 år senare

Nu hoppas Lars Allbertson i Odensbacken att återinviga den 120 år senare och på samma dag.

– Du skulle ha sett hur det såg ut här i höstas. Tage Larsson hjälpte till att röja och han såg inte ens paviljongen för all sly, skrattar Lars.

Gilbertsson på Mörby gård ställer upp med material för renovering. Det ideella arbetet står Lars för i nuläget samt Lars och Ulla Lindegren har hjälpt till att måla. Hittills har paviljongen riktats upp, det har röjts för vägen och målning har påbörjats i olika gröna toner. Färgerna har han hämtat upp från flagorna på det gamla trät. På 70-talet lades plåt på taket. Nu ska hängrännor upp, gavelspetsar ska målas och Mörby gård ska tillhanda hålla med en lift.

Söker fler intresserade

I dagsläget har Lars gjort en förfrågan efter fler frivilliga att hjälpa till med renoveringen av paviljongen via grupper på Facebook. Och kanske finns det någon förening som kan samla in uppgifter om platsen hoppas han på då han själv inte är någon hejare på datorer.

Askers Skytteförening lades ned någon gång på 1990-talet tror Lars.

På gamla bilder från 1905 kan man se två paviljonger med flaggor vajande och en dansbana där en massa människor står uppställda. På platsen idag kan man föreställa sig var detta låg tlll vänster om den befintliga paviljongen.

Lars har själv skjutit här i 20 års tid. 1967 friade Lars i Odensbacken och sedan följde han med svärfar som var mästerskytt på Byalagsskjutniing där även hustrun var med. Det kunde vara 30 lag som tävlade på den tiden berättar Lars. De sköt från 200 meter och även 300 meter och då skulle banan spärras av för publikens säkerhet.

I gamla dokument har Lars hittat att Askers Skytteföreningen bildas år 1900 och likaså Skytteförenings Hornmusikkår.

– Jag skulle vilja hitta protokoll och annat från denna tid. Det kanske sitter någon därute som läser detta, snälla kontakta mig då, säger Lars.

Skapa en plats för umgänge

– Jag tänker att man kan ha gökotta här, eller sitta och grilla, promenera här och sedan vidare till Sportstugan i Sandvad. Till invigningen ska vi hitta på något kul kanske med musik, säger Lars.

Han går mycket i skogarna och tittar på husgrunder, gamla torp, gruvhål, dagbrott och fångstgropar för varg. Lars är mycket intresserad av den lokala historien och berättar om många fler intressanta platser. Och han önskar att som i Breven eller Lännäs att historien skulle märkas ut med skyltar för att bevaras för eftervärlden.

Vad är det som driver dig?

– Jag tycker det är synd för alla som drivit detta om ingen tar hand om det. Hade det gått fem till tio år till så hade paviljongen rasat ihop. Jag tog helt enkelt tag i det och kontaktade Gilbertsson på Mörby gård. När de står för kostnaderna så var det bara att sätta igång.

– Sedan önskar jag att jag kan få några intresserade till att hjälpa mig. Då kan det stå i 50 till 100 år till, säger Lars.