Lars Allbertson har tävlat i skytte på denna plats på 60 -70-talet
Lars Allbertson, Odensbacken har själv tagit tag i renoveringen av skyttepaviljongen. Nu söker han fler som vill hjälpa honom att göra klart, helt ideellt förstås. Foto: Sofie Isaksson
Räckena har Lars bekostat själv och gjort kopior av de gamla räckena. Ulla och Lars Lindegren har hjälpt till att måla dem och paviljongen. Foto: Sofie Isaksson
År 1905 Askers Skytteförening, dansbanan och skyttepaviljongen. Dansbanan revs på 40-talet. Foto: Sam Lindskog/ Örebro läns museum

Söker fler som vill rädda skyttepaviljong i Asker

En gammal skyttepaviljong har fångat Lars Allbertsons intresse. Nu söker han fler som vill hjälpa till att färdigställa den inför återinvigning i höst.

Efter Tångsättersvägen och en bit in i skogen på platsen Mörby-Skans ligger en gammal skyttepaviljong. Det var Askers Skytteförening som byggde den, här fanns även en dansbana och en ytterligare paviljong som inte längre finns kvar.

Den 22 september 1901 invigdes platsen under pompa och ståt.

120 år senare

Nu hoppas Lars Allbertson i Odensbacken att återinviga den 120 år senare och på samma dag.

– Du skulle ha sett hur det såg ut här i höstas. Tage Larsson hjälpte till att röja och han såg inte ens paviljongen för all sly, skrattar Lars.

Gilbertsson på Mörby gård ställer upp med material för renovering. Det ideella arbetet står Lars för i nuläget samt Lars och Ulla Lindegren har hjälpt till att måla. Hittills har paviljongen riktats upp, det har röjts för vägen och målning har påbörjats i olika gröna toner. Färgerna har han hämtat upp från flagorna på det gamla trät. På 70-talet lades plåt på taket. Nu ska hängrännor upp, gavelspetsar ska målas och Mörby gård ska tillhanda hålla med en lift.

Söker fler intresserade

I dagsläget har Lars gjort en förfrågan efter fler frivilliga att hjälpa till med renoveringen av paviljongen via grupper på Facebook. Och kanske finns det någon förening som kan samla in uppgifter om platsen hoppas han på då han själv inte är någon hejare på datorer.

Askers Skytteförening lades ned någon gång på 1990-talet tror Lars.

På gamla bilder från 1905 kan man se två paviljonger med flaggor vajande och en dansbana där en massa människor står uppställda. På platsen idag kan man föreställa sig var detta låg tlll vänster om den befintliga paviljongen.

Lars har själv skjutit här i 20 års tid. 1967 friade Lars i Odensbacken och sedan följde han med svärfar som var mästerskytt på Byalagsskjutniing där även hustrun var med. Det kunde vara 30 lag som tävlade på den tiden berättar Lars. De sköt från 200 meter och även 300 meter och då skulle banan spärras av för publikens säkerhet.

I gamla dokument har Lars hittat att Askers Skytteföreningen bildas år 1900 och likaså Skytteförenings Hornmusikkår.

– Jag skulle vilja hitta protokoll och annat från denna tid. Det kanske sitter någon därute som läser detta, snälla kontakta mig då, säger Lars.

Skapa en plats för umgänge

– Jag tänker att man kan ha gökotta här, eller sitta och grilla, promenera här och sedan vidare till Sportstugan i Sandvad. Till invigningen ska vi hitta på något kul kanske med musik, säger Lars.

Han går mycket i skogarna och tittar på husgrunder, gamla torp, gruvhål, dagbrott och fångstgropar för varg. Lars är mycket intresserad av den lokala historien och berättar om många fler intressanta platser. Och han önskar att som i Breven eller Lännäs att historien skulle märkas ut med skyltar för att bevaras för eftervärlden.

Vad är det som driver dig?

– Jag tycker det är synd för alla som drivit detta om ingen tar hand om det. Hade det gått fem till tio år till så hade paviljongen rasat ihop. Jag tog helt enkelt tag i det och kontaktade Gilbertsson på Mörby gård. När de står för kostnaderna så var det bara att sätta igång.

– Sedan önskar jag att jag kan få några intresserade till att hjälpa mig. Då kan det stå i 50 till 100 år till, säger Lars.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Landsbygdsfrågorna måste engagera fler

Oeniga partier enades om en ny politisk organisation för Örebro kommun från 2023. För landsbygdens del betyder det att landsbygdsnämnden, som funnits sedan 2015, tas bort, i stället tillsätts en delegation.

Unik satsning för unga på nätet

Karlskoga kommun går i bräschen för att öka barn och ungas säkerhet och trygghet på nätet genom det treåriga projektet "Nätpolarna Karlskoga". Målet: Karlskoga ska bli Sveriges tryggaste nätkommun.
Håkan och Gunnel Wahlstedt på Hidinge gård och Bredsjö mjölkfår, kan bli Årets bonde 2021. Foto: Arkvibild: Privat/ Ann-Louise Larsson
Bredsjö mjölkfår kan bli Årets bonde i kategorin mjölk. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Årets bonde – tre nominerade gårdar i länet är med och tävlar

Hidinge gård, Berga gård och Bredsjö mjölkfår har alla chans att bli "Årets bonde 2021".

Årets Bonde är en nationell tävling som strävar efter att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Tävlingen vill visa upp hela cirkeln; från jord till bord och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan. Det tävlas i sex kategorier och i fyra av dessa finns representanter från länet. Vilka som vinner kommer att avgöras den 17 november.

Hidinge gård och Berga gård är nominerade i två kategoerier var. Berga gård tävlar i kategorierna kött och ekologiskt medan Hidinge gård tävlar i spannmål och kött. I kategorin mjölk tävlar Bredsjö mjölkfår.

– Det är alltid kul att få uppmärksamhet för det arbete man gör, säger Håkan Wahlstedt, Hidinge gård. Han har bedrivit lantbruket tillsammans med sin hustru Gunnel sedan 1994, då paret tog över efter Gunnels pappa.

Grisproduktionen är den största delen av verksamheten, som byggts ut under året och idag är Hidinge gård länets största slaktsvinsproducent med 15 000 grisar per år. Förutom grisproduktion odlar gården även spannmål, bönor, ärter och lin. Spannmålet används till stor del som foder till djuren. Tidigare köpte de in mycket bröd till utfodring av grisarna men detta går numera till etanolproduktion och istället har lantbrukarna fått se sig om efter andra lösningar.

– Vi köper spannmål från granngården och torkar själva. Dessutom använder vi oss bland annat av spillmjölk och öljäst från bryggerier, säger Håkan Wahlstedt.

Relaterade artiklar:

Finns årets bonde på Berga gård? (2020-06-30)
Årets bönder på Hidinge gård? (2020-06-30)
Naturens teater får bidrag för att arrangera Naturfotodagen i Rånnesta 10 oktober 2021 Foto: Mostphotos

Naturfotodagen i Rånnesta en av flera som får bidrag

När Landsbygdsnämnden hade höstens första sammanträde fick flera föreningar stöttning i form av ekonomiska bidrag.

Vid Landsbygdsnämndens senaste sammanträde beviljade man fem stycken bidrag till föreningsverksamhet. Tjänsteman Mikael Ekman kommenterade att ambitionen med landsbygdsbidragen är att saker ska vara självgående efter tre år.

– Det här är ett utvecklingsbidrag och måste bedömas individuellt. Men pandemin har ju pågått och då är det viktigt att stötta den fortsatta verksamheten.

Gällersta Forngårdsförening beviljades 20 000 kronor i bidrag för att genomföra Gällersta Visfestival. Nämnden kommenterade att en visfestival i Gällersta är ett fint landsbygdsevenemang som kan vara ett sätt för föreningen att få inkomster efter en lång tid av stiltje på grund av pandemin.

Bra för klimatet

Glanshammarsryttarna har beviljats pengar tidigare och beviljades nu 30 000 kronor för upprustning av samlingslokaler.

Lännäs bygdegårdsförening är en aktiv förening med luftgevärsskytte och träning i linedance. Nämnden konstaterade att det är bra för både klimat och miljö att Lännsäsborna slipper åka iväg för att träna och beviljade därför ett bidrag på 58 250 kronor till en dansspegel.

Naturens teater ansökte om 18 000 kronor i bidrag för att arrangera Naturfotodagen i Rånnesta 10 oktober 2021. Landsbygdsnämnden beslutade att stötta Naturens teater med 13 000 kronor.

Kilsbergens hembygdsförening beviljas 30 000 kronor för nybyggnation av gärdesgård.

Garphyttans skola utsatt för upprepad skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.