"Vi blev väldigt glada! Det här extrastödet är jätteviktigt för oss", säger Frövi judos ordförande Mattias Peterson. Foto: Bergslagens Sparbank/Per Knutsson

Föreningar i Bergslagen får dela på pandemi-miljoner

Många föreningar i Bergslagen­ får i år dela på två extra miljoner som stöd efter ett tufft pandemiår. Pengarna delas ut av Bergslagens Sparbank.

Bergslagens Sparbank sponsrar varje år det lokala föreningslivet med mellan 1,5 och två miljoner kronor. I år har den summan nästan fördubblats.

Redan i våras, när pandemin bröt ut, beslutade banken om hur den så kallade Sparbanksmiljonen­ skulle fördelas.

När pandemin även under hösten fortsatte att starkt påverka föreningars möjlighet att driva sin verksamhet beslutade den lokala banken att dela ut ytterligare en miljon kronor.

– Vi såg att alla våra föreningar verkligen har det svårt på grund av pandemin, så det är en extra insats vi gör i år, säger bankens vd Cecilia Jeffner.

Många sökte

Nu i höst har 74 föreningar i Bergslagsbygden fått del av pengarna. I våras var det 63. Vissa föreningar har fått både i våras och nu

i höst.

– Vi har valt att ge pengar till många olika föreningar, det innebär att alla inte fått hela det belopp som de sökt, säger Cecilia Jeffner.

Banken har valt att prioritera föreningar med barn- och ungdomsverksamhet, samt de med evenemang och aktiviteter som gör Bergslagen mer attraktivt.

Olika områden

Några av de föreningar som fått är Storfors Båtklubb, Fellingsbro Kraftsportklubb, Gyttorps Ridklubb, Aktiva Löagruppen, Bergslagens Spektakelteater och Ervalla Hembygdsförening.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Hoppas det blir ett samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.
Prim Roos, 3 år, och Alicia Wallberg, 5 år, tyckte att det var kul med Sjöängens pridepyssel med olika slags pärlor. Foto: Karin Löwengren

Prideveckan pågår i Askersund

Nu är det Lakeside pride och det finns aktiviteter för både stora och små.

Förra årets pridefestival i Askersund blev bombhotad på invigningen, det här året gick det lugnare till. Veckan tjuvstartade med den digitala föreställningen Bland drakar och dragqueens där dragartister framförde sagor för barn på Sjöängen. I söndags höll den ekonomiska föreningen Hantverkshuset i flaggsömnad. Malin Blomqvist som hade gjort konstverket till förra årets invigning berättar att föreningen vill fylla Hantverkshuset med aktiviteter.

– Jag hade tyg kvar från förra året och vi på Hantverkshuset vill vara med och stötta pride.

Knyt ihop armband

 Idag kl 18 hålls Regnbågsmässa i Sofia Magdalena kyrka och imorgon på Sjöängen håller Askersunds slöjdförening i aktiviteten att lära sig knyta pridearmband.

– Vi är tolv stycken som har lärt oss hur man knyter vänskapsband och det lär vi ut. Vi vill ställa upp när kommunen ordnar något. Både barn och vuxna, händiga och ohändiga kan klara av att knyta de här banden, försäkrar Marie-Louise Cederlund, ordförande i föreningen.

Fotbollsfilm

Under hela veckan har Örebro Rättighetscenter en utställning om de sju diskrimineringsgrunderna som är öppen för alla. Prideveckan avslutas på lördag med familjedag i Torgparken. Sean Banan uppträder och det blir tävlingar och tipspromenad. På eftermiddagen kan man se filmen Tigrar som bygger på Örebroaren Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro.

Skogsägare väljer bort gran och satsar på tall

Granbarkborrarna har orsakat stora skador på skogarna i hela Svealand och även om det ser något bättre ut i år i vårt län är det från en mycket hög nivå - något som fått allt fler skogsägare att välja bort granen vid nyplantering till förmån för både tall och lövträd.