"Vi blev väldigt glada! Det här extrastödet är jätteviktigt för oss", säger Frövi judos ordförande Mattias Peterson. Foto: Bergslagens Sparbank/Per Knutsson

Föreningar i Bergslagen får dela på pandemi-miljoner

Många föreningar i Bergslagen­ får i år dela på två extra miljoner som stöd efter ett tufft pandemiår. Pengarna delas ut av Bergslagens Sparbank.

Bergslagens Sparbank sponsrar varje år det lokala föreningslivet med mellan 1,5 och två miljoner kronor. I år har den summan nästan fördubblats.

Redan i våras, när pandemin bröt ut, beslutade banken om hur den så kallade Sparbanksmiljonen­ skulle fördelas.

När pandemin även under hösten fortsatte att starkt påverka föreningars möjlighet att driva sin verksamhet beslutade den lokala banken att dela ut ytterligare en miljon kronor.

– Vi såg att alla våra föreningar verkligen har det svårt på grund av pandemin, så det är en extra insats vi gör i år, säger bankens vd Cecilia Jeffner.

Många sökte

Nu i höst har 74 föreningar i Bergslagsbygden fått del av pengarna. I våras var det 63. Vissa föreningar har fått både i våras och nu

i höst.

– Vi har valt att ge pengar till många olika föreningar, det innebär att alla inte fått hela det belopp som de sökt, säger Cecilia Jeffner.

Banken har valt att prioritera föreningar med barn- och ungdomsverksamhet, samt de med evenemang och aktiviteter som gör Bergslagen mer attraktivt.

Olika områden

Några av de föreningar som fått är Storfors Båtklubb, Fellingsbro Kraftsportklubb, Gyttorps Ridklubb, Aktiva Löagruppen, Bergslagens Spektakelteater och Ervalla Hembygdsförening.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Allt fler idrottsföreningar ska dela på skötselbidrag

Antalet föreningar i Örebro kommun som söker skötselbidrag för sina anläggningar har ökat fem år i rad. Samtidigt har summan de ska dela på legat stilla länge och i år får 19 föreningar sänkt nivå. Hampetorp Odensbackens IF tappar mest, både procentuellt och i kronor, medan Latorp, med ny konstgräsplan,…

Närtrafiken dröjer – pandemin påverkar

I december togs beslut om att införa Närtrafik i hela länet. Nu pågår planeringen. På grund av pandemin är det fortfarande oklart när den kommer att kunna starta.

MC-klubb bygger mobil scen

Det blir Network MC som kommer stå som ansvarig för den mobila scen som "Förnya Odensbacken" fått pengar till.

Tungt avfall från Röfors sorteras nu i Hallsberg

Nu är arbetet med att forsla bort och sortera Röforsavfallet i full gång. Ännu har inget farligt hittats men materialet är tyngre än vad någon tidigare trott.

Metallsök gav guldfynd i Husby

I höstas var det Hassle - i helgen var det Husby. Metallsökarna fortsätter att leta föremål i Glanshammarstrakten. En guldring hittades denna gång och en ny sökning är redan inbokad till i höst.