Ta ditt ansvar i denna mörka tid!

December är årets mörkaste månad. I år känns den extra mörk. Men december är också en månad där vi tänder ljusen. December är en månad som vi tillsammans kan göra ljusare.

Låt oss göra det.

Få av oss nu levande har tidigare upplevt en pandemi av den omfattning som vi nu lever mitt i. Vi har kanske läst om spanska sjukan och andra smittsamma sjukdomar genom historien. Vi har kanske förundrats över hur folket då inte lyckades hantera pandemin. Nu lever vi mitt i historien, och andra som kommer efter oss ska en gång läsa om vad som hände och varför vi gjorde som vi gjorde, och några kommer kanske undra varför vi inte gjorde som vi borde – när vi ändå hade kunskapen.

Det är nu det gäller. För dig och mig. Det är sagt förut. Men det är bara du och jag och vi alla tillsammans som kan påverka utgången av den här pandemin. Det är bara du och jag och vi alla tillsammans som kan minska smittspridning, sjukdom och död.

Det finns ingen annan som kan göra det åt oss.

Så låt oss göra det.

Låt oss ta det ansvaret och kalla det för ett historiskt ansvar. I vårt fria samhälle är råd och restriktioner som begränsar våra fri- och rörligheter något som vi inte alls är vana vid. Det innebär uppoffringar som vi egentligen inte är beredda till. Nu när det blir jul och allt, nu när vi behöver våra helger och högtider som aldrig förr.

Kanske tänker en del av er att det inte är så noga. Att jag inte blir sjuk, och om jag blir det så klarar jag det. Kanske är det så. Men är du smittad kan du sprida sjukdom till andra – kanske till främmande människor, kanske till dina egna nära och kära, en mormor, eller en nära vän. Och kanske är de inte så starka som du är och därför inte klarar av att bli sjuka.  

Så låt oss göra det.

Låt oss ta ett historiskt ansvar för varandra, över julen och helgerna och så länge det behövs.

Därför: Följd de råd som ges.

Umgås bara med de personer du normalt träffar.

Stanna hemma när du är sjuk.

Håll avstånd och undvik platser med trängsel.

Låt oss tillsammans göra december ljusare.

God Jul och Gott Nytt År – Ta hand om varandra!

För mer information om råd och riktlinjer: www.regionorebrolan.se och www.folkhalsomyndigheten.se

Rickard Simonsson, regiondirektör
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör