Antalet smittade i länet planar ut

Antalet nya fall av covidsmittade i Örebro län har planat ut de senaste veckorna. Det berättade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen vid tisdagens regionala presskonferens.

Förra veckan kunde Region Örebro län räkna in 1 200 nya bekräftade fall av codivsjuka i länet. Det innebär, enligt smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, att antalet tydligt stannat av från vecka 39 till vecka 45.

– Vi ligger nu på en platå. Vi tror att de nya allmänna råden har gett effekt.

Mer än hälften av de smittade är mellan 20 och 49 år, men enbart 100 i gymnasieåldern, det vill säga mellan 16 och 19 år.

– Vi har inte sett en ökning i denna grupp de senaste veckorna. Den smitta vi ser bland elever är spridd mellan olika klasser och olika skolor. Det finns inte smitta i stor skala i någon enskild klass, sa Gunlög Rasmussen också.

Hon framhöll vikten av att den som är smittad gör sin del för att hjälpa till att spåra de som eventuellt kan ha blivit utsatta.

– Smittspridning sker främst inom arbete, inom vård- och omsorg, inom skolor samt på idrottsutövningar. Däremot inte i samma utsträckning på fester som vi såg tidigare.

– Vi har fortfarande en allvarlig situation i Sverige, och antalet sjuka behöver planas ut. Därför förlängs de allmänna råden fram till den 13 december, sa Rasmussen också.

Det innebär att det blir en enhetlig linje över hela landet, och att vi därefter kommer att få enhetliga råd och rekommendationer som gäller över jul- och nyårhelgerna.

– Om alla tänker på kärnan blir det lätt att veta hur man ska agera i varje situtaion: träffa så få människor som möjligt och håll avstånd.

I Örebro län vårdas just nu sex covidpatienter på IVA, 31 patienter finns inom vanlig covidvård och sju är misstänkt sjuka. Inom länets tolv kommuner finns nu 100 personer på särskilda boenden som är smittade.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Hoppas det blir ett samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.
Prim Roos, 3 år, och Alicia Wallberg, 5 år, tyckte att det var kul med Sjöängens pridepyssel med olika slags pärlor. Foto: Karin Löwengren

Prideveckan pågår i Askersund

Nu är det Lakeside pride och det finns aktiviteter för både stora och små.

Förra årets pridefestival i Askersund blev bombhotad på invigningen, det här året gick det lugnare till. Veckan tjuvstartade med den digitala föreställningen Bland drakar och dragqueens där dragartister framförde sagor för barn på Sjöängen. I söndags höll den ekonomiska föreningen Hantverkshuset i flaggsömnad. Malin Blomqvist som hade gjort konstverket till förra årets invigning berättar att föreningen vill fylla Hantverkshuset med aktiviteter.

– Jag hade tyg kvar från förra året och vi på Hantverkshuset vill vara med och stötta pride.

Knyt ihop armband

 Idag kl 18 hålls Regnbågsmässa i Sofia Magdalena kyrka och imorgon på Sjöängen håller Askersunds slöjdförening i aktiviteten att lära sig knyta pridearmband.

– Vi är tolv stycken som har lärt oss hur man knyter vänskapsband och det lär vi ut. Vi vill ställa upp när kommunen ordnar något. Både barn och vuxna, händiga och ohändiga kan klara av att knyta de här banden, försäkrar Marie-Louise Cederlund, ordförande i föreningen.

Fotbollsfilm

Under hela veckan har Örebro Rättighetscenter en utställning om de sju diskrimineringsgrunderna som är öppen för alla. Prideveckan avslutas på lördag med familjedag i Torgparken. Sean Banan uppträder och det blir tävlingar och tipspromenad. På eftermiddagen kan man se filmen Tigrar som bygger på Örebroaren Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro.

Skogsägare väljer bort gran och satsar på tall

Granbarkborrarna har orsakat stora skador på skogarna i hela Svealand och även om det ser något bättre ut i år i vårt län är det från en mycket hög nivå - något som fått allt fler skogsägare att välja bort granen vid nyplantering till förmån för både tall och lövträd.