​1200 positiva prover vecka 45. Länets siffror visar att 14 procent av de som testar sig är positiva. Foto: Arkiv

Taket nått för antal provtagningar per dag i länet

Örebroregionen provtar flest personer i Sverige, sett till antal invånare. Trots att nytt laboratorium anlitas kommer kapaciteten inte att fortsätta öka som den gjort hittills.

Vecka 45 var 1 200 covid-prover positiva i Region Örebro län, vilket kan jämföras med 1 000 veckan innan.

– Det innebär att 14 procent av alla som testar sig är smittade. De flesta fallen ser vi i åldersgruppen 20-49 år, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, vid presskonferensen i tisdags eftermiddag.

– Vår region provtar mest i landet, sett till antal invånare. Det är bra, men det innebär också att mycket resurser läggs på provtagning. Det är viktigt att dessa resurser används på rätt sätt. Det är de som har symptom eller som blivit uppmanade att testa sig, som ska ta tider i anspråk. Inte andra.

I nuläget finns mellan 1 200 och 1 300 provtider varje dag. Martin Sundqvist, överläkare på mikrobiologen, berättade på press­träffen att för att klara att analysera alla prover skickas det varje vecka 4000 prover till SVA i Uppsala. Från och med i måndags skickas även 500 prover till ABC-lab i Stockholm. Det kan leda till något längre svarstid.

– Analyserna av proverna kan inte göras av okvalificerad personal. Vår egen personal har jobbat stenhårt, utöver vad de egentligen orkar för att processa alla prover. Vi kan inte öka antalet provplatser mer, sa Martin Sundqvist.

Gunlög Rasmussen framhöll hur viktigt det nu är att vi minskar antal kontakter på ett drastiskt sätt.

– Den linje vi har i Sverige bygger på solidaritet och ansvar. Alla måste medverka om det ska fungera.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.