​1200 positiva prover vecka 45. Länets siffror visar att 14 procent av de som testar sig är positiva. Foto: Arkiv

Taket nått för antal provtagningar per dag i länet

Örebroregionen provtar flest personer i Sverige, sett till antal invånare. Trots att nytt laboratorium anlitas kommer kapaciteten inte att fortsätta öka som den gjort hittills.

Vecka 45 var 1 200 covid-prover positiva i Region Örebro län, vilket kan jämföras med 1 000 veckan innan.

– Det innebär att 14 procent av alla som testar sig är smittade. De flesta fallen ser vi i åldersgruppen 20-49 år, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, vid presskonferensen i tisdags eftermiddag.

– Vår region provtar mest i landet, sett till antal invånare. Det är bra, men det innebär också att mycket resurser läggs på provtagning. Det är viktigt att dessa resurser används på rätt sätt. Det är de som har symptom eller som blivit uppmanade att testa sig, som ska ta tider i anspråk. Inte andra.

I nuläget finns mellan 1 200 och 1 300 provtider varje dag. Martin Sundqvist, överläkare på mikrobiologen, berättade på press­träffen att för att klara att analysera alla prover skickas det varje vecka 4000 prover till SVA i Uppsala. Från och med i måndags skickas även 500 prover till ABC-lab i Stockholm. Det kan leda till något längre svarstid.

– Analyserna av proverna kan inte göras av okvalificerad personal. Vår egen personal har jobbat stenhårt, utöver vad de egentligen orkar för att processa alla prover. Vi kan inte öka antalet provplatser mer, sa Martin Sundqvist.

Gunlög Rasmussen framhöll hur viktigt det nu är att vi minskar antal kontakter på ett drastiskt sätt.

– Den linje vi har i Sverige bygger på solidaritet och ansvar. Alla måste medverka om det ska fungera.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Kulturlivet lever än på hoppet

För länets kulturliv står hoppet till att kunna samla publiken till sommaren och en återgång till en mer normal tillvaro. Både i Stadra och Lerbäck pågår förberedelser inför sommarföreställningarna, Lekebergsrevyn har skjutit upp premiären till hösten.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.