Personerna på bilden hör inte samman med händelsen i Nora. Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

Nora kommun anmäler missat larm och dödsfall till IVO

En brukare larmade om att denne­ behövde gå på toaletten­.Larmet glömdes bort, brukaren föll och fick en fraktur. Två dagar senare avled personen. Nu anmäler Nora kommun det inträffade till IVO.

Det var i slutet av juni i år som en brukare med hemtjänst larmade och önskade hjälp med att gå på toaletten. Larmet gick fram, larm­operatör ringde ut larmet till larmgrupp, som ringde till aktuell hemtjänstgrupp. Det hela inträffade strax efter nio på förmiddagen.

Men där tog det stopp. Personen i hemtjänstgruppen glömde larmet. Vid det ordinarie inplanerade besöket hos brukare två timmar senare upptäcktes att personen låg på golvet.

En sjuksköterska kallades till platsen, som larmade om ambulans för transport till sjukhus. Benet var snedställt och det visade sig senare handla om en fraktur.

Två dagar senare avled personen.

Kommunen skärpte direkt rutinerna när det kommer flera larm samtidigt, något som var fallet den aktuella dagen. Detta för att det ska vara säkert att larmen hanteras.

Nu gör Nora kommun en Lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

I anmälan framgår att kommunen betraktar händelsen som ett allvarligt missförhållande, men skriver samtidigt att det inte går att dra slutsatsen att det är det missade besöket som ledde till dödsfallet. ”Händelsen är svårbedömd /… / ej genomfört larm­besök ej går att likställa med att brukaren avled, men kan ha medfört att brukaren föll.”

Utredaren anser även att det behövs en tydligare åtgärdsplan.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.