Örebrotravet har fått bidrag för att bygga en ny körhall. Foto: Ann-Louise Larsson

Örebrotravet får bidrag till körhall – hoppas locka fler

Örebro Travsällskap har fått 1,5 miljon i bidrag från Allmänna Arvsfonden för att bygga en körhall. – Vi är jätteglada, det här betyder mycket i synnerhet för vår ungdomsverksamhet, säger Örebrotravets vd Robin Thörn.

Travsällskapet har jobbat länge med planeringen av projektet, som har till syfte att kunna bedriva körning och monté på travhästar och ponnyer året runt i en säker och funktionell miljö för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.

Genom att bygga en körhall i anslutning till föreningens anläggning­ kan verksamheten bedrivas oberoende av väder och årstid. Det gör också att man inte längre behöver åka till andra anläggningar­.

Ska locka fler till travsporten

Dessutom vill man inkludera nya målgrupper via samarbete med föreningar och organisationer för funktionshindrade i Örebro kommun. Prova-på-kurser, studie­besök och öppet hus ska också arrangeras för att locka fler till travsporten.

– Travskolan är väldigt viktig för oss, vi har en av de största travskolorna i Sverige, och att få möjlighet att träna här på vår anläggning året om betyder mycket för oss, säger Robin Thörn.

Diskuterar placering

Exakt var den nya hallen, som till ytan är 20 gånger 60 meter, ska placeras är inte klart än. Travet äger en del ytor runt anläggningen och har flera tänkbara platser som man överväger.

När bygget kan komma i gång är inte bestämt ännu, men förhoppningen är att kunna inviga och ta den nya hallen i bruk inom ungefär ett år.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Från klippdockor till spypåsar i årets tredelade utställning

Att sommarens utställningar skulle innehålla papper var självklart, men att det skulle bli både inköpslistor, klippdockor, spypåsar och tredimensionella figurer var det nog inget de anade från början.

Högsta betyg till Lilla hotellet

För andra året i rad har besökarna på Lilla hotellet i Nora gett boendet allra högsta betyg.

Stjernsund satsar på parken

På lördag invigs Stjernsunds slotts nya orangeri där besökarna med lite tur även kan få se en agave i full blom. – Det är väldigt ovanligt att den blommar, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Miljoner dränkta runt Kvismaren

Ett stort antal lantbrukare berörs av vattendränkta åkrar runt Kvismaren. Det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter. Nu lyfts frågan till Jordbruksverket.
Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Mer dagvård för pengarna i Lindesberg

Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.

Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.

Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.

– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.

Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.

Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.

– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.

– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.