Örebrotravet har fått bidrag för att bygga en ny körhall. Foto: Ann-Louise Larsson

Örebrotravet får bidrag till körhall – hoppas locka fler

Örebro Travsällskap har fått 1,5 miljon i bidrag från Allmänna Arvsfonden för att bygga en körhall. – Vi är jätteglada, det här betyder mycket i synnerhet för vår ungdomsverksamhet, säger Örebrotravets vd Robin Thörn.

Travsällskapet har jobbat länge med planeringen av projektet, som har till syfte att kunna bedriva körning och monté på travhästar och ponnyer året runt i en säker och funktionell miljö för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.

Genom att bygga en körhall i anslutning till föreningens anläggning­ kan verksamheten bedrivas oberoende av väder och årstid. Det gör också att man inte längre behöver åka till andra anläggningar­.

Ska locka fler till travsporten

Dessutom vill man inkludera nya målgrupper via samarbete med föreningar och organisationer för funktionshindrade i Örebro kommun. Prova-på-kurser, studie­besök och öppet hus ska också arrangeras för att locka fler till travsporten.

– Travskolan är väldigt viktig för oss, vi har en av de största travskolorna i Sverige, och att få möjlighet att träna här på vår anläggning året om betyder mycket för oss, säger Robin Thörn.

Diskuterar placering

Exakt var den nya hallen, som till ytan är 20 gånger 60 meter, ska placeras är inte klart än. Travet äger en del ytor runt anläggningen och har flera tänkbara platser som man överväger.

När bygget kan komma i gång är inte bestämt ännu, men förhoppningen är att kunna inviga och ta den nya hallen i bruk inom ungefär ett år.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.