Foto: Eldrimner

Dubbla matmedaljer till Hjulsjö 103

Ett silver och ett brons till Hjulsjö 103. Det blev länets resultat i årets öppna SM i Mathantverk som i veckan arrangerades av Eldrimner.

Det blev två fina utmärkelser till företaget Hjulsjö 103. Hällefors, i årets öppna SM i Mathantverk.

Företaget fick ett silver för sin gräddkola med havssalt. Juryn skriver att det är ”En riktigt bra kola med klassisk smak och bra hantverk.”

I gruppen smaksatt surdegsbröd blev det ett brons för deras valnötsbröd. Juryn skriver att det är ”ett vackert och gott bröd med snygg mjöldekor och fräsch, ren smak.”

Tvetalund lantbruk i Köping, Västmanlands län, fick ett guld för sin Tvetalunds färskost. Juryn skriver i sin motivering att det är ”en ost med frisk doft och gräddig, syrlig smak och krämig konsistens. Kan användas likväl till salta rätter som till dessert.”

Totalt bedömdes 470 olika produkter från 170 företag i hela Sverige. 18 olika jurygrupper arbetade med bedömningen.

Hjulsjö 103 har vid två tillfällen tidigare fått guld för sina produkter.

Från Örebro län tävlade även Bergslagens Grönsaksförädling AB, En Får Tacka, Jan-Ols Geten Gårdsmejeri och Ställbergs Rökeri.

I år gjorde pandemin att upplägget hade ändrats. Jurygruppernas arbete spreds ut under tre dagar och i flera olika lokaler.

Öppet för samtal och möten under allhelgona Redo för samtal och möten under allhelgona

Allhelgonaljus, extrainsatta andakter­ samt gott om männi­skor redo för att samtala. Svenska kyrkan specialsatsar inför årets allhelgonahelg.– På ett sätt kanske pandemin gjort att vi talar mer öppet om vår oro, säger kyrkoherde Jimmy Åkerfeldt i Lerbäck-Snavlunda.

Ted har drivet kvar för att skapa

– Jag kan ärligt säga att jag blev väldigt glad över priset av flera anledningar. Inte minst för att de i motiveringen lyfte fram att jag arrangerat mycket. Det säger Ted Ström, konstnär, musiker, arrangör­ och alldeles ny kulturpristagare i Örebro län.

På gång med strategi för Noras landsbygd

Nu är Noras första Landsbygdsstrategi ute på remiss. Bland annat föreslås att en landsbygdsutvecklare anställs för att hålla ihop arbetet om hur hela Nora ska utvecklas.
Biskop Johan Dalman invigde ett nytt altare i Askers kyrka i maj 2018. Med på bilden är kyrkvärd Rut Pettersson, komminister Kim Baung och kontraktsprost Jimmy Åkerfeldt. Foto: Arkiv: Inger Persson

Jimmy Åkerfeldt blir extra hovpredikant i Slottskyrkan

Jimmy Åkerfeldt, kyrkoherde i Lerbäck-Snavlunda, har utsetts till extra ordinarie hovpredikant.– Jag känner mig uppmuntrad och rörd – samtidigt är det samma uppgifter som jag gör annars, säger Jimmy Åkerfeldt.

Det var i söndags som Jimmy Åkerfeldt fick ett telefonsamtal från kyrkoherden i Slottskyrkans hovförsamling, som meddelade att kungen utsett honom till extra ordinarie hovpredikant. Beslutet fattades den 19 oktober.

– Det är spännande och lite overkligt. Jag vet inte om de haft några kriterier i valet, men han sa att jag är en uppskattad präst

– det är allt jag vet.

– Jag tror att de vill ha en bred representation, och då får väl jag representera landsbygden. Det är ett hedersuppdrag och jag kommer inte att sluta här i Lerbäck-Snavlunda.

Jimmy hade inte en aning om vad som var på gång, men misstänker att Johan Dalman, biskop

i Strängnäs stift och även överhovpredikant, kan ha haft sitt finger med i spelet.

Blir det jaktgudstjänst där nu som i Lerbäck?

– Haha – nej. Det blir ju svårt att jaga hare i Gamla stan. Skämt åsido – jag har fått ta del av deras gudstjänstordning. Varje församling har ju sina traditioner men mycket är sig likt. Det innebär de vanliga prästuppgifter som jag gör annars.

Utnämningen är på livstid, och gäller från och med den 1 november 2020. Exakt när Jimmy ska tjänstgöra första gången vet han inte, men troligen nästa sommar. Det finns ett tjugotal extra ordinarie hovpredikanter, som tjänstgör cirka två gånger per år i Slottskyrkan.

Lokal Hjälmarfisk ger fullt göra

Ute på Hjälmarens vatten suger vinden tag i båten när de stora bottengarnen dras in och vittjas. – Folk har fått upp ögonen för lokalt, jag tror det kommer gå upp, säger fiskaren Jocke Århammar­.