Björkön ligger norr om Göksholm. Foto: Arkiv Sofie Isaksson

Söker idéer om hur Björkön ska kunna utvecklas

Hur skulle naturreservatet Björkön kunna utvecklas? Det vill Örebro kommun ta reda på genom en enkät.

Björkön är kommunens senaste naturreservat. Det har funnits sedan 2019. Ön ligger mellan Storhjälmaren och Mellanfjärden, rakt norr om Göksholm. Den är cirka 180 hektar stor.

På ön växer mycket lövskog, och i väster finns alsumpskogar­. På södra delen av ön är det mycket­ björk med inslag av äldre ädellövskog. Där förekommer vildsvin, älg, bäver och rovfåglar.

Det finns också ett cirka 20 hektar stort gräsmarksområde mitt på ön. Det slås med maskin men fungerar också som sommarbete för får, som tillåts gå fritt utan några staket.

Hela ön har en känsla av vildmark över sig. Det är ungefär 70 år sedan det bodde någon på ön.

I år har kommunen skapat en ny entré på öns östra sida. Där finns en brygga för småbåtar och turbåt, två vindskydd, toalett, vedförråd och ett rastbord. Det finns också en rundslinga på cirka tre kilometer, men varken el eller dricksvatten.

Nu gör kommunen en enkät­undersökning för att få in förslag på hur Björkön skulle kunna utvecklas. Den ingår som en del

i en förstudie för att få fram olika personers och intressenters syn på ön. Vilka möjligheter finns, vilka behov – och finns det några risker?

I enkäten finns redan några idéer som den som svarar kan ta ställning till. Det handlar om det borde finnas reguljär båtlinje, om kommunen ska bygga öppna raststugor eller hyrbara övernattningsstugor, samt om det ska gå att hyra båt på ön.

Fram till den 18 oktober går det att besvara enkäten.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Hoppas det blir ett samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.
Prim Roos, 3 år, och Alicia Wallberg, 5 år, tyckte att det var kul med Sjöängens pridepyssel med olika slags pärlor. Foto: Karin Löwengren

Prideveckan pågår i Askersund

Nu är det Lakeside pride och det finns aktiviteter för både stora och små.

Förra årets pridefestival i Askersund blev bombhotad på invigningen, det här året gick det lugnare till. Veckan tjuvstartade med den digitala föreställningen Bland drakar och dragqueens där dragartister framförde sagor för barn på Sjöängen. I söndags höll den ekonomiska föreningen Hantverkshuset i flaggsömnad. Malin Blomqvist som hade gjort konstverket till förra årets invigning berättar att föreningen vill fylla Hantverkshuset med aktiviteter.

– Jag hade tyg kvar från förra året och vi på Hantverkshuset vill vara med och stötta pride.

Knyt ihop armband

 Idag kl 18 hålls Regnbågsmässa i Sofia Magdalena kyrka och imorgon på Sjöängen håller Askersunds slöjdförening i aktiviteten att lära sig knyta pridearmband.

– Vi är tolv stycken som har lärt oss hur man knyter vänskapsband och det lär vi ut. Vi vill ställa upp när kommunen ordnar något. Både barn och vuxna, händiga och ohändiga kan klara av att knyta de här banden, försäkrar Marie-Louise Cederlund, ordförande i föreningen.

Fotbollsfilm

Under hela veckan har Örebro Rättighetscenter en utställning om de sju diskrimineringsgrunderna som är öppen för alla. Prideveckan avslutas på lördag med familjedag i Torgparken. Sean Banan uppträder och det blir tävlingar och tipspromenad. På eftermiddagen kan man se filmen Tigrar som bygger på Örebroaren Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro.

Skogsägare väljer bort gran och satsar på tall

Granbarkborrarna har orsakat stora skador på skogarna i hela Svealand och även om det ser något bättre ut i år i vårt län är det från en mycket hög nivå - något som fått allt fler skogsägare att välja bort granen vid nyplantering till förmån för både tall och lövträd.