Maria Åberg och Andreas Svensson ser tillbaka på en fantastisk sommar på Ässundet, med många besökare. Foto: Cathrine Gustavsson
En badplats finns vid gården.
Utredningen pekar på att gården behöver en rejäl rust inom flera områden om den ska fungera optimalt.

Pengar avgör gårdens framtid

Gården Ässundets framtid diskuteras just nu hos ansvariga politiker. Innan den är klar kommer inget nytt avtal att tecknas.

För drygt två år sedan gjordes en förstudie gällande Norra Ässundet­, norr om Örebro. Den visade på hur gården använts så långt, kom med förslag på hur den skulle kunna utvecklas men pekade också på vilka behov som finns och vilka hinder som behöver övervinnas.

Förstudien framhöll att det finns potential i området, kanske främst för att skapa en så kallad microdestination. Cyklister, örebroare, besökare i länet och olika föreningar finns redan nu bland besökare och användare, men det skulle kunna öka. En sak var tydlig: gården, som ägs av Örebro kommun, är mycket nedgången. ”Lappa och laga” är ingen framkomlig väg, enligt utredaren.

Nu i höst pågår politiska diskussioner om Ässundets framtid.

– Jag anser att Ässundet är en viktig del för örebroarna, som jag vill ska leva kvar i någon form, säger Marie Brorson, (S), ordförande i Fritidsnämnden.

Hon har initierat den ekonomiska diskussionen om gården och lyft den till kommunledningens bord. Tidigare siffror talar om att en upprustning skulle kosta sex miljoner kronor. Om det räcker i dag är oklart. Eventuellt kan investeringar på Ässundet komma att finnas med i nästa års budget.

”En fantastisk sommar”

Enligt Elisabeth Rapp, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, ska en utvärdering av sommaren göras inom kort.

– Vi är väldigt nöjda med insatsen av föreningen Samverkarna

i Glanshammarsbygden. I sommar har de haft en otrolig verksamhet. De har visioner och tankar om gården, och värnar om den, säger Elisabeth Rapp.

Så länge den politiska diskussionen pågår kommer inget nytt avtal skrivas.

I år var det tredje sommaren som Samverkarna i Glanshammarsbygden drev gården.

– Vi har aldrig haft så mycket folk något år tidigare. Det har varit­ en fantastisk sommar, säger Maria Åberg, föreståndare, som inte riktigt vet hur många räksmörgåsar de sålt – bara att det är väldigt många.

Gården, med bra möjligheter att vistas utomhus, har enligt henne lockat helt nya besökare

i år. Både ett flertal anställda och feriepraktikanter i omgångar har jobbat i sommar.

Vill utveckla platsen

Vad som händer nu vet de inte. Föreningen har hittills haft ettåriga nyttjandeavtal med kommunen, och de har tecknats vid årsskiftet.

– Det gör det svårt att planera och att rekrytera personal, säger Andreas Svensson, ordförande för Samverkarna i Glanshammarsbygden.

Föreningen har många idéer om hur platsen skulle kunna utvecklas. Fler båtplatser, göra ”Nisses stuga” till utställningslokal, fler ordnade ytor för utomhus­aktiviteter är några exempel.

Nyligen beviljade Landsbygdsnämnden 45 000 kronor för att föreningen ska kunna utöka tiden då det finns verksamhet vid gården genom en Vildmarksrestaurang. Den ska finnas i tält, och även ge möjlighet att övernatta.

– Jag anser att det bästa vore om en lokal egen förening drev Ässundet. Det behövs inte en kommersialisering. Det är viktigt att alla ska ha tillgång till platsen även i fortsättningen, säger Andreas Svensson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.

Gula ladan har blivit röd och fått en morot i toppen och därmed blivit Morotshuset. På fredag visas den nya samlingsplatsen. Foto: Centrumföreningen
Per Johansson är fotografen bakom välkomstskylten. Foto: Per Johansson

Skylten invigs och Morotshuset visas i Stora Mellösa

Marknadsföringen av Stora Mellösa tar nu nästa steg när det är dags att inviga välkomstskylten. Samtidigt presenteras Morotshuset.

Under våren har Centrumgruppen och vägföreningen i Stora Mellösa arbetat fokuserat för att på olika sätt göra orten synligare.

Det har bland annat skett genom att förnya och skapa ett tydligare centrum på orten, som nu också fått en egen slogan. Av de 40 olika förslag på slogans kom in valdes ”Välkommen till Stora Mellösa – Platsen för goda upplevelser”, som Sven Söderlund skrivit.

Tillsammans med bilder av fotograf Per Johansson ska ortens egen slogan finnas på en välkomstskylt.

I kväll, fredag 30 juli, klockan 18 sker en liten officiell invigning av den nya skylten. Den sitter på familjen Sundhs röda lada vid väg 207.

Vid invigningen kommer det också att bli möjligt att besöka Morotshuset, som tidigare var gult men nu blivit rött, och där det bland annat varit bussgarage.

– Tanken är att föreningar, företagare och privatpersoner ska kunna låna Morotshuset för att visa utställningar, ha försäljning eller annat som gör centrum levande, berättar Pernilla Bergman Tano, aktiv i Centrumgruppen.

Planen är också att det i huset ska finnas olika saker som förknippas med morötter: bilder, skyltar, berättelser eller verktyg. Sådant material efterlyser Centrumföreningen även just nu. Morotshuset kommer så småningom få en egen skylt, med karta över orten och dess sevärdheter.

Vid fredagens lilla invigningen kommer Birgitta Wallentin Khatib-Nia också att framföra Mellösasången, som hon själv skrivit.

Förväntansfullt inför skördestart

Tidigt höstkorn har redan tröskats på sina håll i länet, men det dröjer ännu någon eller några veckor innan tröskorna börjar gå på allvar.

Kunskap och koll viktigt nära vatten

Bada aldrig ensam, använd flytväst och ha nära uppsikt över barnen.Det är Anette Yngvesson Hjorts, Svenska livräddningssällskapet, viktigaste råd för att förhindra fler drunkningar.
Britt Rosén, Ulla-Britt Larsson och Ingegerd Magnusson i föreningen Hantverket. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Hantverket tvingas lägga ner – kassan tom efter pandemin

Föreningen Hantverket, som under 13 år drivit butik i Laxå, tvingas lägga ner. – Kassan är tom. Vi har levt på konstgjord andning det senaste halvåret, säger föreningens ordförande Ingegerd Magnusson.

Hantverkets butik i Laxå, där medlemmarna sålt både eget hantverk och garn och arrangerat stickkafé, har varit mycket uppskattad genom åren och hade inte pandemin satt käppar i hjulen hade medlemmarna gärna fortsatt med sin verksamhet.

– I vanliga fall är vi ute mycket på marknader och säljer vårt hantverk och har lotteriet. Nu har det inte varit något sådant sedan i mars förra året och pengarna är helt enkelt slut. Vi får inte in tillräckligt enbart på butiken för att täcka hyra och omkostnader, säger Ingegerd Magnusson.

Den 12 augusti är sista dagen som butiken håller öppet. I samband med att butiken stänger läggs också föreningen ner.

– Vi är några som håller på med porslinsmålning som fortsatt kommer hyra ett rum där vi har vår brännugn. Men det gör vi privat och har inga planer på någon ny förening. säger Ingegerd.

Medlemmarna har hjälpts åt att på ideell basis bemanna butiken och för många kommer det kännas tomt att inte ha Hantverket att gå till.

Föreningen har fått ekonomisk hjälp både från NBV, kulturnämnden och från hyresvärden men ser inga möjligheter att komma på fötter igen.

– Vi har försökt hitta någon som vill ta över verksamheten, men det har inte gått och därför var vi tvungna att ta det här beslutet. Vi vill passa på och tacka alla som har stöttat oss under de här åren som vi har varit igång.