Maria Åberg och Andreas Svensson ser tillbaka på en fantastisk sommar på Ässundet, med många besökare. Foto: Cathrine Gustavsson
En badplats finns vid gården.
Utredningen pekar på att gården behöver en rejäl rust inom flera områden om den ska fungera optimalt.

Pengar avgör gårdens framtid

Gården Ässundets framtid diskuteras just nu hos ansvariga politiker. Innan den är klar kommer inget nytt avtal att tecknas.

För drygt två år sedan gjordes en förstudie gällande Norra Ässundet­, norr om Örebro. Den visade på hur gården använts så långt, kom med förslag på hur den skulle kunna utvecklas men pekade också på vilka behov som finns och vilka hinder som behöver övervinnas.

Förstudien framhöll att det finns potential i området, kanske främst för att skapa en så kallad microdestination. Cyklister, örebroare, besökare i länet och olika föreningar finns redan nu bland besökare och användare, men det skulle kunna öka. En sak var tydlig: gården, som ägs av Örebro kommun, är mycket nedgången. ”Lappa och laga” är ingen framkomlig väg, enligt utredaren.

Nu i höst pågår politiska diskussioner om Ässundets framtid.

– Jag anser att Ässundet är en viktig del för örebroarna, som jag vill ska leva kvar i någon form, säger Marie Brorson, (S), ordförande i Fritidsnämnden.

Hon har initierat den ekonomiska diskussionen om gården och lyft den till kommunledningens bord. Tidigare siffror talar om att en upprustning skulle kosta sex miljoner kronor. Om det räcker i dag är oklart. Eventuellt kan investeringar på Ässundet komma att finnas med i nästa års budget.

”En fantastisk sommar”

Enligt Elisabeth Rapp, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, ska en utvärdering av sommaren göras inom kort.

– Vi är väldigt nöjda med insatsen av föreningen Samverkarna

i Glanshammarsbygden. I sommar har de haft en otrolig verksamhet. De har visioner och tankar om gården, och värnar om den, säger Elisabeth Rapp.

Så länge den politiska diskussionen pågår kommer inget nytt avtal skrivas.

I år var det tredje sommaren som Samverkarna i Glanshammarsbygden drev gården.

– Vi har aldrig haft så mycket folk något år tidigare. Det har varit­ en fantastisk sommar, säger Maria Åberg, föreståndare, som inte riktigt vet hur många räksmörgåsar de sålt – bara att det är väldigt många.

Gården, med bra möjligheter att vistas utomhus, har enligt henne lockat helt nya besökare

i år. Både ett flertal anställda och feriepraktikanter i omgångar har jobbat i sommar.

Vill utveckla platsen

Vad som händer nu vet de inte. Föreningen har hittills haft ettåriga nyttjandeavtal med kommunen, och de har tecknats vid årsskiftet.

– Det gör det svårt att planera och att rekrytera personal, säger Andreas Svensson, ordförande för Samverkarna i Glanshammarsbygden.

Föreningen har många idéer om hur platsen skulle kunna utvecklas. Fler båtplatser, göra ”Nisses stuga” till utställningslokal, fler ordnade ytor för utomhus­aktiviteter är några exempel.

Nyligen beviljade Landsbygdsnämnden 45 000 kronor för att föreningen ska kunna utöka tiden då det finns verksamhet vid gården genom en Vildmarksrestaurang. Den ska finnas i tält, och även ge möjlighet att övernatta.

– Jag anser att det bästa vore om en lokal egen förening drev Ässundet. Det behövs inte en kommersialisering. Det är viktigt att alla ska ha tillgång till platsen även i fortsättningen, säger Andreas Svensson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Hoppas det blir ett samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.
Prim Roos, 3 år, och Alicia Wallberg, 5 år, tyckte att det var kul med Sjöängens pridepyssel med olika slags pärlor. Foto: Karin Löwengren

Prideveckan pågår i Askersund

Nu är det Lakeside pride och det finns aktiviteter för både stora och små.

Förra årets pridefestival i Askersund blev bombhotad på invigningen, det här året gick det lugnare till. Veckan tjuvstartade med den digitala föreställningen Bland drakar och dragqueens där dragartister framförde sagor för barn på Sjöängen. I söndags höll den ekonomiska föreningen Hantverkshuset i flaggsömnad. Malin Blomqvist som hade gjort konstverket till förra årets invigning berättar att föreningen vill fylla Hantverkshuset med aktiviteter.

– Jag hade tyg kvar från förra året och vi på Hantverkshuset vill vara med och stötta pride.

Knyt ihop armband

 Idag kl 18 hålls Regnbågsmässa i Sofia Magdalena kyrka och imorgon på Sjöängen håller Askersunds slöjdförening i aktiviteten att lära sig knyta pridearmband.

– Vi är tolv stycken som har lärt oss hur man knyter vänskapsband och det lär vi ut. Vi vill ställa upp när kommunen ordnar något. Både barn och vuxna, händiga och ohändiga kan klara av att knyta de här banden, försäkrar Marie-Louise Cederlund, ordförande i föreningen.

Fotbollsfilm

Under hela veckan har Örebro Rättighetscenter en utställning om de sju diskrimineringsgrunderna som är öppen för alla. Prideveckan avslutas på lördag med familjedag i Torgparken. Sean Banan uppträder och det blir tävlingar och tipspromenad. På eftermiddagen kan man se filmen Tigrar som bygger på Örebroaren Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro.

Skogsägare väljer bort gran och satsar på tall

Granbarkborrarna har orsakat stora skador på skogarna i hela Svealand och även om det ser något bättre ut i år i vårt län är det från en mycket hög nivå - något som fått allt fler skogsägare att välja bort granen vid nyplantering till förmån för både tall och lövträd.