Att tycka eller inte – det är frågan

Att skriva krönikor handlar ofta om att tycka till om saker. Det är inte alltid lätt, för om många saker vet man inte vad man ska tycka överhuvudtaget.

Google är ett helt nödvändigt arbetsredskap, jag beundrar djupt dom som klarade sig utan nätet på ”dinosauriernas­ tid”. Man googlar, letar, läser olika tyckanden för och emot och bildar sig någon slags uppfattning, bara man hittar tillräckligt underlag. Vissa saker finns nästan för mycket underlag om – som Donald Trump. Tjugotusen lögner på fyra år säger Washington Post att de hittat.

Andra saker är betydligt svårare att tycka till om, till exempel vindkraft och varg.

I grund och botten tycker jag vindkraft är bra, men jag förstår förstås oron för att miljön påverkas där den byggs.

Jag tycker inte att vargar ska kunna äta upp våra får eller skrämma folk från att släppa sina barn att gå själva till busshållplatsen. Men jag tycker också att vargen har rätt att få finnas för jag tycker inte att människan har rätt att leka Gud och utrota arter.

Jag tänker ofta att det i svåra frågor, kanske särskilt politiska, är bra att lägga sig nära en mittlinje och hålla sig ifrån det extrema. Både historiskt sett och

i nutid är det i ytterkanterna man hittar de värsta förbrytarna och diktatorerna.

Vad gäller denna eländiga pandemi är det däremot omöjligt att googla och bestämma sig för att tycka något. På sociala medier är det fullt av köksbordsexperter så det räcker. För vi vet så gott som ingenting om någonting och ju mer man googlar desto osäkrare blir åtminstone jag.

I går läste jag en artikel som menade att det beror på en genuppsättning från neanderthalare som gör att en del blir så sjuka. Alla har inte genen och de blir bara lätt sjuka. Det låter ju ganska otroligt.

Andra länder tycker munskydd är så bra att man alltid måste ha dom, här

i Sverige säger man att de är verkningslösa. Vissa är redan övertygade om att vaccinet kommer att vara livsfarligt. Men det är ju faktiskt coronaviruset också för en del tänker jag, och vi vet inte vilka som kommer att drabbas hårdast. Det kan väl knappast bli fler som dör av vaccinet än av viruset?

Något jag läst om och följt är bråket om Hjälmarens vatten. Här kan jag också säga att jag begriper mindre och mindre ju mer jag läser.

De som är ansvariga har inte följt gällande regler och anser att de hängs ut och anklagas orättvist. Men jag fattar inte varför man inte följer lagen och vad som egentligen krävs för att vattenförbundet ska kunna göra det. Mellan raderna kan man läsa att den avgående ordföranden tycker att det egentligen är Örebro kommuns fel, men inte på vilket sätt. Kanske någon kan upplysa mig?

Frågande blir jag också när jag läser att Regionen nu går ut med en enkät till nära 7 500 gravida och nyförlösta kvinnor­ för att få veta hur de upplever vårdinsatserna. Det vore kanske bättre att göra det när man har åtgärdat de allvarliga brister i personalsituationen som uppdagats i förlossningsvården de senaste veckorna på USÖ.