Gunlög Enhörning, sekreterare i Tiveds hembygdsförening har fått årets kolmila uppkallad efter sig. Foto: Ann-Louise Larsson
Roland Karlsson är årets "kolarbas".
En del av veden som går åt kapas av Leif Mogren.

Gunlög ger dem chans att träffas

Kolmilan i Dammtorp är den första gemensamma aktiviteten som Tiveds hembygdsförening anordnar sedan coronapandemin slog till.

I fredags tändes den 21:a kolmilan i regi av Tiveds hembygdsförening. Milan är den första aktiviteten sedan årsmötet, strax innan pandemin slog till.

– Det betyder mycket att vi har möjlighet att träffas och göra det här tillsammans. Det är många som har längtat, säger föreningens vice ordförande Björn Palmqvist.

Kolmilan är förutom viktig för gemenskapen även föreningens största inkomstkälla. I år har man inte kunna sälja kolen själva som man brukar, istället har man fått hjälp av Tiveds lanthandel och Stjernsund med försäljningen. Vilka försäljningskanalerna blir till våren återstår att se.

– Vår kol är populär, mycket av det brukar vara sålt redan innan vi öppnat försäljningen, säger Björn Palmqvist.

Mindre än vanligt

Årets mila, vid namn Gunlög, efter föreningens sekreterare Gunlög Enhörning, är något mindre än vanligt och kommer nu att vaktas dygnet runt, åtminstone de närmaste fem dagarna. Man måste hålla kolla så att den varken tar eld eller slutar brinna helt.

– Det var inga större svårigheter att få ihop bemanningen i år, många var sugna på att komma hit och träffas och jobba lite, säger Björn Palmqvist.

I vanlig ordning är Sydved med och sponsrar med veden, ungefär 40 kubik går det åt.

Att få hjälpa till med tändningen var spännande tyckte Gunlög Enhörning.

– Det var första gången, jag blev verkligen överraskad över att den skulle heta Gunlög, säger hon.

Renovering av hembygdsgården

Förutom arbetet med milan har Tiveds hembygdsförening kunnat renovera en hel del på hembygdsgården under sommaren. Tack vare bidrag från Laxå kommun har gården målats om och en handikappramp har installerats. Virke till ett nytt staket som medlemmar sedan snickrat ihop har också införskaffats för pengarna. Nyligen hade man även besök av en energirådgivare som kunde hjälpa föreningen att optimera sin energiförbrukning och samma dag bestämde man sig också för att installera en luftvärmepump i det gamla skolhuset. Totalt rör det sig om ungefär 150 000 kronor som hembygdsföreningen fått i bidrag från kommunen.

De traditionella arrangemangen som ljusfesten i oktober och julfesten i december ställs in i år. Nästa programpunkt är årsmöte i mars 2021 och beroende på hur situationen i samhället ser ut då fattas beslut om vilka aktiviteter som kommer genomföras till våren.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Närkelåtarna har fått nytt musikaliskt liv

En fickstor notbok från år 1731 med Närkelåtar finns nu tolkad, renskriven och med fler stämmor. Målet är att musiken ska bli lättare att använda för de musiker som vill spela de många gamla danslåtarna. Bakom arbetet finns violinist Olof Ericsson som ser fram emot att få spela från notskatten.

Växterna får växa i sin egen takt

Östen Rudin tänker inte sluta. Och växterna får växa i den takt de ska. På Lovisebergs handelsträdgård är säsongen i gång.

Hunddagiset där alla är välkomna

En livräddare. En självklar del av vardagen. Från tillfälliga besök till anställning. På Lekebergs hunddagis är det inte enbart många fyrbenta som hittat en trygg plats utan också många tvåbenta.

Stjärnorna lyser ännu klart

Lennart Eklunds snickarkunniga släktingar skapade för 100 år sedan sitt eget signum med speciella fönster. Minst tio hus i Närkesberg står kvar och har fönstren med Eketorpsstjärnorna.

Populärt och socialt att promenera

Värmande vårsol, glädje över en stunds gemenskap och lite grus under skorna. Nästan 20 personer mötte upp och gick med på den första social promenaden i Hallsberg. Arrangörerna var glatt överraskade över den stora responsen.