Lisen Wijkman, Fredrik Håkansson, Jeanette Håkansson, Anders Tivell och Martha Thernsjö manifesterar för klimatet varje vecka. I fredags var de utanför Laxås kommunhus. Foto: Ann-Louise Larsson

Gretas gamlingar vill ge hopp och mod

Varje fredag sedan ett år tillbaka manifesterar "Gretas gamlingar" i Tived. Förra fredagen hade man flyttat in till Laxå för att vara del av den internationella klimatstrejken Fridays for future.

För ungefär ett år sedan började en handfull Tivedsbor att manifestera för klimatet vid lanthandeln i Tived under namnet ”Gretas gamlingar”.

Idén att ses på fredagar klockan 12.00 hämtades från Greta Thunberg och hennes globalt spridda skolstrejk Fridays for future. Det hela började med att Martha Thernsjö och Anders Tivell såg en liknande aktionsgrupp på Gotland och bestämde sig för att dra igång ett liknande initiativ när de kom hem.

– Vi vill visa att vi stöttar Greta Thunberg i klimatfrågan och att vi inte ger upp så lätt. Klimatkrisen måste upp som första punkt på den politiska dagordningen. Genom att gå samman visar vi våra unga att vi delar deras oro för framtiden och kan knuffa politikerna i rätt riktning. Det är akut att jobba med klimatfrågorna och vi vill med det vi gör ge hopp och mod, säger Martha Thernsjö.

I fredags, då det var den globala klimatstrejken Fridays for future, hade Tivedsgänget begetts sig till Laxå och satt under två timmars tid utanför kommunhuset, redo att träffa såväl ortsbor som politiker och tjänstemän.

– Det har inte varit så många här och pratat med oss, men vi hoppas att vår närvaro ändå kan ge ringar på vattnet, att folk sett oss och vårt budskap, även om de inte kommit fram och pratat med oss, säger Martha Thernsjö.

Bland det som gruppen vill är att begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer, följa Parisavtalet samt att lyssna på klimatforskningen.

I oktober förra året skrev man även ett medborgarförslag till Laxå kommun där man uppmanar kommunen att stärka sitt engagemang i klimatomställningen och bland annat öka på folkbildningsarbetet för att nå alla invånare och elever i kommunen.

– Vi har fått ett svar från kommunen som vi inte är helt nöjda med, vi önskar att man skulle våga göra mer från kommunens sida, säger de.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Valle höll på att kvävas till döds

Veterinärbristen breder ut sig i länet. 26-åriga hästen Valle skulle ha kvävts om inte ägaren Emmelie Wewertz till slut hittat en veterinär.

Naturen lockar turister till Lekeberg

Naturen och upplevelser i skog och mark lockar nu allt fler besökare till Lekebergs kommun och till Sixtorp utanför Mullhyttan. – Vi märker av det då vi kan se att betydligt fler vandrar på Bergslagsleden, säger Ann-Sofi Eliasson som driver Sixtorp på entreprenad tillsammans med sin man Magnus.
När Anki Jernsbro vann pengar valde hon att köpa en husbåt som sedan en tid ligger förtöjd vid Revelbadets camping. Foto: Ann-Louise Larsson

Anki la vinstpengar på husbåt till sin camping

Anki Jernsbro hade sneglat på en annons på en husbåt en tid men tyckte att det var för mycket pengar. Sedan fick hon ett samtal om att hon vunnit pengar från Postkodlotteriet. – Då var det bara att slå till, berättar hon.

Husbåten ligger sedan en tid förtöjd vid bryggan på Revelbadets camping i Laxå. De första gästerna har redan sovit i den trots att husbåten egentligen inte blivit tillgänglig för uthyrning ännu.

– Vi har bokat in några sällskap, men vill hinna fixa iordning den innan vi lägger upp den för uthyrning, berättar Anki Jernsbro.

När hon bestämt sig för att slå till båten överraskade hon samtidigt maken, som fick den i present.

– Den låg i Tisaren, jag ordnade med en kranbil som kunde lyfta den på plats, berättar Anki.

Husbåten består av ett sovloft och ett rum med matplats och ett litet kök på nedervåningen.

Av pengarna som blev kvar från vinsten har Anki bestämt sig för att skänka en större del till hemlösa.

– Jag tycker det är viktigt. Det kan hända vem som helst, säger hon.

Reko-ring på gång i Ullersätter

Tolle Hedkvist och Pernilla Stamm började med småskalig grönsaksodling i våras. Nu håller de på att starta en reko-ring i Ullersätter.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.