Lisen Wijkman, Fredrik Håkansson, Jeanette Håkansson, Anders Tivell och Martha Thernsjö manifesterar för klimatet varje vecka. I fredags var de utanför Laxås kommunhus. Foto: Ann-Louise Larsson

Gretas gamlingar vill ge hopp och mod

Varje fredag sedan ett år tillbaka manifesterar "Gretas gamlingar" i Tived. Förra fredagen hade man flyttat in till Laxå för att vara del av den internationella klimatstrejken Fridays for future.

För ungefär ett år sedan började en handfull Tivedsbor att manifestera för klimatet vid lanthandeln i Tived under namnet ”Gretas gamlingar”.

Idén att ses på fredagar klockan 12.00 hämtades från Greta Thunberg och hennes globalt spridda skolstrejk Fridays for future. Det hela började med att Martha Thernsjö och Anders Tivell såg en liknande aktionsgrupp på Gotland och bestämde sig för att dra igång ett liknande initiativ när de kom hem.

– Vi vill visa att vi stöttar Greta Thunberg i klimatfrågan och att vi inte ger upp så lätt. Klimatkrisen måste upp som första punkt på den politiska dagordningen. Genom att gå samman visar vi våra unga att vi delar deras oro för framtiden och kan knuffa politikerna i rätt riktning. Det är akut att jobba med klimatfrågorna och vi vill med det vi gör ge hopp och mod, säger Martha Thernsjö.

I fredags, då det var den globala klimatstrejken Fridays for future, hade Tivedsgänget begetts sig till Laxå och satt under två timmars tid utanför kommunhuset, redo att träffa såväl ortsbor som politiker och tjänstemän.

– Det har inte varit så många här och pratat med oss, men vi hoppas att vår närvaro ändå kan ge ringar på vattnet, att folk sett oss och vårt budskap, även om de inte kommit fram och pratat med oss, säger Martha Thernsjö.

Bland det som gruppen vill är att begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer, följa Parisavtalet samt att lyssna på klimatforskningen.

I oktober förra året skrev man även ett medborgarförslag till Laxå kommun där man uppmanar kommunen att stärka sitt engagemang i klimatomställningen och bland annat öka på folkbildningsarbetet för att nå alla invånare och elever i kommunen.

– Vi har fått ett svar från kommunen som vi inte är helt nöjda med, vi önskar att man skulle våga göra mer från kommunens sida, säger de.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt med Örebro viltvårdsförening

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Ljusets drottning Sophie Janson i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.

Avspänt lunchmöte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Många programpunkter inplanerade när kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på pandemibesök i Örebro. Jenny Gille, teaterchef på Lerbäcks Teater, var en av dem som var inbjuden på lunchträff.

Ansök nu för gratis tåg för unga i sommar

Upp till 60 000 unga européer får resa gratis i sommar när EU drar i gång sitt reseprojekt igen. Även 19- och 20-åringarna får nu chansen.