Lisen Wijkman, Fredrik Håkansson, Jeanette Håkansson, Anders Tivell och Martha Thernsjö manifesterar för klimatet varje vecka. I fredags var de utanför Laxås kommunhus. Foto: Ann-Louise Larsson

Gretas gamlingar vill ge hopp och mod

Varje fredag sedan ett år tillbaka manifesterar "Gretas gamlingar" i Tived. Förra fredagen hade man flyttat in till Laxå för att vara del av den internationella klimatstrejken Fridays for future.

För ungefär ett år sedan började en handfull Tivedsbor att manifestera för klimatet vid lanthandeln i Tived under namnet ”Gretas gamlingar”.

Idén att ses på fredagar klockan 12.00 hämtades från Greta Thunberg och hennes globalt spridda skolstrejk Fridays for future. Det hela började med att Martha Thernsjö och Anders Tivell såg en liknande aktionsgrupp på Gotland och bestämde sig för att dra igång ett liknande initiativ när de kom hem.

– Vi vill visa att vi stöttar Greta Thunberg i klimatfrågan och att vi inte ger upp så lätt. Klimatkrisen måste upp som första punkt på den politiska dagordningen. Genom att gå samman visar vi våra unga att vi delar deras oro för framtiden och kan knuffa politikerna i rätt riktning. Det är akut att jobba med klimatfrågorna och vi vill med det vi gör ge hopp och mod, säger Martha Thernsjö.

I fredags, då det var den globala klimatstrejken Fridays for future, hade Tivedsgänget begetts sig till Laxå och satt under två timmars tid utanför kommunhuset, redo att träffa såväl ortsbor som politiker och tjänstemän.

– Det har inte varit så många här och pratat med oss, men vi hoppas att vår närvaro ändå kan ge ringar på vattnet, att folk sett oss och vårt budskap, även om de inte kommit fram och pratat med oss, säger Martha Thernsjö.

Bland det som gruppen vill är att begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer, följa Parisavtalet samt att lyssna på klimatforskningen.

I oktober förra året skrev man även ett medborgarförslag till Laxå kommun där man uppmanar kommunen att stärka sitt engagemang i klimatomställningen och bland annat öka på folkbildningsarbetet för att nå alla invånare och elever i kommunen.

– Vi har fått ett svar från kommunen som vi inte är helt nöjda med, vi önskar att man skulle våga göra mer från kommunens sida, säger de.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Högsta antalet covidsjuka sedan pandemin började

Antalet personer med bekräftad covid slog ett tråkigt rekord i början av veckan. Samtidigt kan även de mellan 65 och 70 år nu få vaccin.

Jonas är spindeln i nätet för jätteflytten

I maj ska stadsbiblioteket i Örebro börja flytta in i det nybyggda Kulturkvarteret. Jonas Gustafsson är flyttkoordinator för flytten av bibliotek, kulturskola och konsthall.
Sommarens utställning Drottningarna på Örebro slott den 19 juni till 29 augusti. Foto: Pressbild
Johanna Bjelkengren, Örebrokompaniet. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Drottningarnas historia och kläder i fokus på slottet

Även i år blir det fokus på kläder på Örebro slott. I sommarens utställning visas kostymer från tv-serien Drottningarna.

Tidigare år har kläder och kostymer i både papper och från klassiska filmer visats av Örebrokompaniet. Nu fullbordas triologi genom utställningen av drottningkläder till sommaren.

– Det känns väldigt kul att få lägga fokus på kvinnorna i historien. De flesta av de åtta drottningarna från tv-serien har på ett eller annat sätt någon koppling till Örebro, säger Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott.

Drottning Desideria

Hon lyfter bland annat fram drottning Desideria som var Karl XIV Johans hustru och som spelade en mycket viktig roll i tronföljarvalet 1810 då Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare på just Örebro slott.

– Vi kommer att bygga upp olika scener runt de olika drottningarna för att berätta historian kring dem. Jag tror att många kommer uppskatta att få komma nära och se alla detaljerna på kostymerna från tv-serien, säger Johanna Bjelkengren.

Utställningens huvudpersoner är Karin Månsdotter (1550–1612), Kristina (1626–1689), Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715), Lovisa Ulrika av Preussen (1720–1782), Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781–1826), Desideria (1777–1860), Lovisa av Nederländerna (1828–1871) och Victoria av Baden (1862–1930). ”Drottningarna” öppnar för allmänheten den 19 juni och pågår till den 29 augusti.

Ny drottning 2021

Varje sommar brukar besökarna också få stifta bekantskap med en livs levande drottning i form av en teaterguide. Nu står det klart att den som haft rollen tidigare år inte kommer att jobba i sommar och därför har Örebrokompaniet gått ut med en rekryteringskampanj för att hitta en ny drottning till Örebro slott i sommar.

Vad krävs för att få bli en drottning på Örebro slott?

– Dels krävs det att man har teatervana och är bekväm med att improvisera och ha dialog med besökarna som kommer till slottet och dels är det bra om man inte besväras allt för mycket av att bli varm eftersom drottningklänningen är gjord av möbeltyg och blir väldigt varmt att bära. Vi söker helt enkelt en positiv person som tycker att är roligt att spela drottning, säger Johanna Bjelkengren.

Ansökningstiden går ut efter påsk och ett antal ansökningar har redan kommit in.

Labradoren Albus godkänd assistanshund åt LenaMarie

Nu är Albus godkänd som LenaMaries assistanshund. Hon ser hur mycket de båda lärt sig - och att det finns mer kvar.

Hyttans hemligheter i Löa blir ett gyllene äggmysterium

Inställt 2020 men i sommar tror och hoppas de att "Mysteriet med det gyllene ägget" spelas i Löa hytta. Skådespelarna har tackat ja och är redo.