Lynn Israelsson skördar tomater i olika storlekar. Hon gör själv gärna egen ketchup på tomater då hon är lite allergisk. Foto: Sofie Isaksson
Joel och Lynn Israelsson. Foto: Sofie Isaksson
Gul lök ligger på tork efter skörd. Foto: Sofie Isaksson
Inga små tomater här inte. Foto: Sofie Isaksson
Handelsboden i Hampetorp. Foto: Sofie Isaksson
Det veckans skörd erbjuder finns i boden och lite andra varor. Foto: Sofie Isaksson
Här på den lånade marken där de odlar. Foto: Sofie Isaksson
Vacker grönkål. Foto: Sofie Isaksson

Odlar för närområdet och sig själva

De odlar inte för samhället i stort men i det lilla. För Lynn och Joel Israelsson började allt med tanken på att bli självförsörjande på grönsaker. Nu är ett andelsjordbruk grunden och målet är att skaffa mer odlingsmark.

Paret Israelsson bor på Ruddammsvägen i Hampetorp, längst ut i östra kanten av Örebro kommun. De beskriver platsen som perfekt för sin lilla handelsbod, då Hampeborna promenerar förbi och kan titta vad det är för grönsaker som finns för dagen.

– Boden sköter sig själv – förutom påfyllning, säger Joel.

De flyttade hit 2015. Joel är Hampetorpsinfödning som han säger och Lynn är från Latorp. När de först träffades odlade de på en balkong i markplan. De körde sopsäckar med skit från Joels föräldrars hästar, balkongen var helt igenväxt med blomkål, tomater, zucchini och jordgubbar.

– Ska man göra något ska man göra det ordentligt, skrattar Lynn.

Sedan har de fortsatt efter flytten till Hampetorp.

– Vi skulle bli självförsörjande på grönsaker, säger Lynn.

De berättar att när dottern Tulli var 4-5 år ville hon sälja grönsaker. En burk och ett bord ställdes fram vid grusvägen. Och Tulli köpte sedan glass för pengarna. Men så kom idéen till handelsboden fram. 2019 sålde de grönsakerna som blev över helt enkelt, inget skulle förstöras.

Lynn som tidigare arbetade som kock inom Örebro kommun har nu gått kurser i agroekologi och småskalig grönsaksodling.

Joel jobbar heltid på ett eventföretag vilket gör att han är permitterad på grund av coronapandemin. Sedan i mars driver de handelsbolaget Hampeodlarna. De odlar ett 70-tal olika sorter, satsar på ekologiska fröer och odlar som om de var ekologiska. Grävningsfritt med fasta bäddar på sandjord i princip.

– Vi får jobba för att få till en bra jord, mycket hö, halm och kvistar krävs, säger Joel.

Lynn har de 25 bäddarna, tre växthusen, som sitt arbete.

– Jag ser det knappt som jobb, det är så roligt. Det klart det är mycket kvällar och morgnar. Men jag är fri att göra som jag vill för att sköta det, säger Lynn.

– Vi vill ha ett enklare liv, inte vara en del av ekorrhjulet så att säga. Enkelhet, producera mat miljövänligt till oss och till närområdet, säger Lynn och fortsätter:

– Själviskt tänkt men också storskaligt genom att ta hand om marken, jorden och mikrolivet.

– Jag krigar på alla sätt för en levande landsbygd, just nu om bussar och föreningsgården. Jag vill att folk ska trivas här, etablera sig året runt och inte bara sommargäster, säger Joel.

– Landsbygden ska leva, vi får stan att leva. Producerar inte landsbygden mat då har inte stan någon mat.

Planering och plantering

Efter nyår är planering och plantering i gång med chili och paprika som först ut.

Det hela utgår från andelsjordbruk i grunden. Varje vecka har de bundit upp sig på att leverera i dagsläget fem andelskassar. Lynn delar med sig av ett recept och varje kasse innehåller ett värde mellan 200 till 300 kronor. Denna vecka blir det falsk ostkaka med zucchini.

– Många är rädda för grönsaker, om de kanske får en rättika och fänkål. Men då finns Lynns recept med som förslag, säger Joel.

Målet är att utöka andelarna. I dag har de cirka 1500 kvadratmeter på lånad mark samt att de odlar i större delar av sin egen trädgård.

– Målet vi har är att köpa mark, eller en gård. Samtidigt trivs vi så bra här så att mark i närheten vore det bästa, säger Joel.

De säljer allt överskott de får från odlingarna i handelsboden. Men också kräftor, fisk från Vinöfiskaren Jonas Andersson, ägg från Östra Rud samt keramik som Lynn gör i ett av husen på gården.

– Man kan bara ha tillräckligt många kaffekoppar själv, skrattar Lynn.

Hon beskriver att hon så gärna ville ha en hobby och fann keramiken.

– Det är beroendeframkallande på något sätt, svårt att sluta, lite som med odlingarna.

Ytterligare en sak är honung som säljs i boden. Den står Joel för, nyslungad eller fast.

– Vi har sålt bra av den i år och det är ändå första året med samhällen.

2019 fick han fram 3,5 dl honung och i år 40 till 50 kg.

Uppdelningen de två emellan är att Joel snickrar, vattnar och tar hand om djur. Lynn odlar, skördar, renoverar och planerar.

5-6 september öppnar de upp sin trädgård under Matresan för den som vill fika eller gå på minimarknad.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Promenaderna går ofta nere vid Fritidsbyn, campingen i Hampetorp. Atom har även eget Instagramkonto: atomthetoller Foto: Robin Gustavsson
Denna bild fick Sofie och Robin från uppfödaren - detta var den valpen de väntade på. Foto: Anna Fredriksson
Robin Gustavsson och Sofie Lagergren hämtar Atom i Linköping hos uppfödaren. Foto: Anna Fredriksson

Atom kom till Hampe under hundåret 2020

1043 hundar kom till nya ägare i Örebro län under 2020. Sofie Lagergren och Robin Gustavsson i Hampetorp blev med Atom i oktober. Och visst har hemarbetet underlättat att skaffa hundvalp menar Sofie.

Enligt Jordbruksverket skaffade fler än vanligt en hund under 2020. Arbete och plugg hemifrån öppnade möjligheten.

Sofie Lagergren och Robin Gustavsson, båda 32 år och boende i Hampetorp, har länge velat ha en hund tillsammans. De har båda vuxit upp med hund och vet vad det innebär. Tidigare har de bott i lägenhet i Stockholm och inte ansett det aktuellt men efter att ha flyttat tillbaka till Örebro och sedan till Hampetorp var tiden mogen.

– Vi har tittat länge efter hund och jag har saknat livet med hund. Tidigare hade jag en golden retriever, världens finaste sällskapshund så vi visste att vi ville ha en retrievers mentalitet, men en lite mindre hund som även är sällskaplig snäll och glad.

Atom är en Nova scotia duck tolling retriever, i dagligt tal Tollare.

– Vi tänker träna apportering med redan skjutna ankor. Min sambo är sugen på att ta jaktlicens och jaga fågel, vi får se, berättar Sofie på telefon.

Enligt Jordbruksverket registrerades 57 076 hundar under året i Sverige. Det är en ökning med nära 11 procent jämfört med de drygt 51 000 som registrerades 2019. I Örebro län registrerades 1043 hundar. Nu finns 30 511 hundar registrerade i Örebro län.

Redan 2019 stod paret på kö på en tik som skulle få valpar, men det blev inget. Sofie och Robin blev så besvikna och letade hela semestern efter en möjlighet till valp. Till slut hamnade de återigen på kö.

– Vi tyckte vi väntat i ett år, och tidigare då det inte passat i vårt liv. Jag fick nästan panik och det passade ju så bra att ha valp nu när jag jobbade hemifrån, säger Sofie som jobbar som bygg- och projektledare.

Robin är stängselmontör så det finns en plan att Atom kan vara med honom under arbetsdagarna senare. De har varit noga med att ha en plan för när Atom blir större. De har back-up om de skulle vilja åka bort eller kunna ha med hunden.

– Jag kan säga att jag aldrig trodde det skulle vara så mycket arbete med en valp, och det trots att jag haft hund tidigare. Det gäller att vara uthållig och inte tappa tålamodet. Det kommer bakslag – ena dagen förstår Atom allt, andra dagen inget.

– Det är helt fantastiskt med valp, och ibland är det tur att de är så söta, skrattar Sofie.

Labrador retriever är fortfarande den överlägset mest populär hundrasen med 3 201 nyregistreringar i Sverige. Tysk schäferhund kommer tvåa och golden retriever trea. I Örebro läns tolv kommuner ser man en liknande lista som topp tre riks men med några avvikare. I Hällefors kommun är jämthunden etta, Jack russell terrier tvåa och Norsk älghund trea. I Laxå kommun är Lhasa apso tvåa. Jack russell terriern tar sig in som två i flera av länets kommuner men i Ljusnarsbergs kommun är Fransk bulldog tvåa. I Örebro kommun ligger listan exakt som rikslistan.

Ebba von Scheéle är ordförande i Örebro läns Kennelklubb.

– Vi i styrelsen oroar oss för att hundarna kommer sitta emellan när ägarna inte förutsett vad som kommer när de återgår till vanliga livet, börjar jobba och gå i skola. Kanske behöver man hunddagis och det kostar. Kommer hela Blocket bli fullt av hundar för omplacering? Risken är stor att flera hundar kommer lämnas ensamma under längre tid, säger Ebba von Scheéle.

Hundar är flockdjur. De mår inte bra av att vara ensamma för länge. Det är viktigt att de får träffa människor, aktiveras varje dag och vara ute. Hundar ska rastas åtminstone var sjätte timme dagtid. Valpar och äldre hundar måste ha tätare tillsyn.

– En hund ska ut i alla väder. En bra sida med hund är att det är hälsofrämjande. På så sätt är hundägandet väldigt bra. Hundarna ger så otroligt mycket tillbaka.

Nu väntar Järle på beslut om luckornas framtid

Väl framförda åsikter och alternativ till Naturvårdsverket förslag om att riva dammluckorna. Det menar Moa Rudebert från Järle att det fördes fram vid Mark- och miljödomstolens förhandling.
Camilla Lundin arbetar på ett vårdboende i Nora och har längtat efter att få ta vaccinet. Sprutan ges av den tidigare röntgensjuksköterskan Ingela Calmevik som nu arbetar som vaccinatör. Foto: Ann-Louise Larsson
Ingela Calmevik,vaccinatör och tidigare röntgensjuksköterska, går igenom en patients hälsodeklaration innan hon ger sprutan. Foto: Ann-Louise Larsson
Ann-Christin Ledstam, Helena Hanersk, Bambina Bielfeldt-Johansson och Liliana Karlsson är några av dem som i nuläget arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg. Foto: Ann-Louise Larsson
Varje patient fyller i en hälsodeklaration innan de vaccineras. Här ska man bland annat ange om man äter någon medicin. I en del fall kan läkare behöva bedöma om vaccin kan ges. Foto: Ann-Louise Larsson

Redo för vaccinering i storskala i Lindesberg

På tre dagar har ungefär 350 vård- och omsorgspersonal vaccinerats på den nya vaccinationsmottagningen i Lindesberg. När den stora massvaccineringen börjar kan 14 personer vaccineras var tionde minut.

I LIBO:s före detta lokaler på Banvägen i Lindesberg har en av totalt fem vaccinationsmottagningar i länet byggts upp. Här finns det plats för att ta emot 14 personer åt gången med tio minuters mellanrum.

– Vi skulle ta emot ännu fler, men det är tillgången på vaccin som styr verksamheten hela tiden. Den kan vi inte styra över, den varierar från vecka till vecka och avgör hur många vi kan ta emot, säger verksamhetschef Ann-Christin Ledstam.

I tisdags vaccinerades de första som jobbar inom hemtjänst och äldreboenden i länet. På tre dagar har omkring 350 personer fått sin första vaccindos.

– Jag har längtat efter det här tillfället, det var självklart för mig att vaccinera mig, säger Camilla Lundin, som jobbar på ett vårdboende i Nora och fick sin spruta på torsdagseftermiddagen.

Hon måste dock forsätta att hålla samma restriktioner som tidigare tills hon fått den andra dosen om tre-fyra veckor.

Hur länge den första fasen av vaccineringen kommer att pågå styrs helt och hållet av hur mycket vaccin man får tilldelat sig. Förhoppningen är att kunna ta emot allmänhet över 70 år och äldre i februari-mars. Från maj och framåt tror man att kunna vaccinera alla över 18 år som inte ingår i riskgrupper.

– Vi har ett hyreskontrakt på de här lokalerna i ett år, men förhoppningsvis ska vi vara klara redan till midsommar, säger Ann-Christin Ledstam.

När det är full gång på vaccineringarna kommer fler än 30 personer att arbeta samtidigt på mottagningen. I huvudsak bemannas den av pensionerad sjukvårdspersonal. Vid behov kommer man även kunna ringa in personal från lasarettet och även personer med sjukvårdsbakgrund som arbetar i andra företag kan komma att tillfrågas.

Mottagningen har 14 vaccinationsrum, i varje rum arbetar en vaccinatör som är sjuksköterska samt en registrator. Utöver det finns också en läkare på heltid på mottagningen samt besöksvärdar och platschef. Första veckan har fyra mottagningsrum använts.

En av dem som arbetat som vaccinatör den första veckan är Ingela Calmevik. Hon har tidigare varit röntgensjuksköterska och för henne var det självklart att ställa upp när frågan kom.

– Det känns bra att göra nytta. Jag blev tillfrågad och svarade ja direkt, säger hon.

Relaterade artiklar:

Alla vaccinationsplatser öppna (2021-01-18)

Aktivitet som lockar ut på isen

Efterlängtad kyla och is på sjöar gör att många som åker långfärdsskridskor gör sig redo. Samtidigt som åkningen bjuder på mycket njutning är det viktigt att ha koll på farorna.

Söker fler som vill rädda skyttepaviljong i Asker

En gammal skyttepaviljong har fångat Lars Allbertsons intresse. Nu söker han fler som vill hjälpa till att färdigställa den inför återinvigning i höst.