Lynn Israelsson skördar tomater i olika storlekar. Hon gör själv gärna egen ketchup på tomater då hon är lite allergisk. Foto: Sofie Isaksson
Joel och Lynn Israelsson. Foto: Sofie Isaksson
Gul lök ligger på tork efter skörd. Foto: Sofie Isaksson
Inga små tomater här inte. Foto: Sofie Isaksson
Handelsboden i Hampetorp. Foto: Sofie Isaksson
Det veckans skörd erbjuder finns i boden och lite andra varor. Foto: Sofie Isaksson
Här på den lånade marken där de odlar. Foto: Sofie Isaksson
Vacker grönkål. Foto: Sofie Isaksson

Odlar för närområdet och sig själva

De odlar inte för samhället i stort men i det lilla. För Lynn och Joel Israelsson började allt med tanken på att bli självförsörjande på grönsaker. Nu är ett andelsjordbruk grunden och målet är att skaffa mer odlingsmark.

Paret Israelsson bor på Ruddammsvägen i Hampetorp, längst ut i östra kanten av Örebro kommun. De beskriver platsen som perfekt för sin lilla handelsbod, då Hampeborna promenerar förbi och kan titta vad det är för grönsaker som finns för dagen.

– Boden sköter sig själv – förutom påfyllning, säger Joel.

De flyttade hit 2015. Joel är Hampetorpsinfödning som han säger och Lynn är från Latorp. När de först träffades odlade de på en balkong i markplan. De körde sopsäckar med skit från Joels föräldrars hästar, balkongen var helt igenväxt med blomkål, tomater, zucchini och jordgubbar.

– Ska man göra något ska man göra det ordentligt, skrattar Lynn.

Sedan har de fortsatt efter flytten till Hampetorp.

– Vi skulle bli självförsörjande på grönsaker, säger Lynn.

De berättar att när dottern Tulli var 4-5 år ville hon sälja grönsaker. En burk och ett bord ställdes fram vid grusvägen. Och Tulli köpte sedan glass för pengarna. Men så kom idéen till handelsboden fram. 2019 sålde de grönsakerna som blev över helt enkelt, inget skulle förstöras.

Lynn som tidigare arbetade som kock inom Örebro kommun har nu gått kurser i agroekologi och småskalig grönsaksodling.

Joel jobbar heltid på ett eventföretag vilket gör att han är permitterad på grund av coronapandemin. Sedan i mars driver de handelsbolaget Hampeodlarna. De odlar ett 70-tal olika sorter, satsar på ekologiska fröer och odlar som om de var ekologiska. Grävningsfritt med fasta bäddar på sandjord i princip.

– Vi får jobba för att få till en bra jord, mycket hö, halm och kvistar krävs, säger Joel.

Lynn har de 25 bäddarna, tre växthusen, som sitt arbete.

– Jag ser det knappt som jobb, det är så roligt. Det klart det är mycket kvällar och morgnar. Men jag är fri att göra som jag vill för att sköta det, säger Lynn.

– Vi vill ha ett enklare liv, inte vara en del av ekorrhjulet så att säga. Enkelhet, producera mat miljövänligt till oss och till närområdet, säger Lynn och fortsätter:

– Själviskt tänkt men också storskaligt genom att ta hand om marken, jorden och mikrolivet.

– Jag krigar på alla sätt för en levande landsbygd, just nu om bussar och föreningsgården. Jag vill att folk ska trivas här, etablera sig året runt och inte bara sommargäster, säger Joel.

– Landsbygden ska leva, vi får stan att leva. Producerar inte landsbygden mat då har inte stan någon mat.

Planering och plantering

Efter nyår är planering och plantering i gång med chili och paprika som först ut.

Det hela utgår från andelsjordbruk i grunden. Varje vecka har de bundit upp sig på att leverera i dagsläget fem andelskassar. Lynn delar med sig av ett recept och varje kasse innehåller ett värde mellan 200 till 300 kronor. Denna vecka blir det falsk ostkaka med zucchini.

– Många är rädda för grönsaker, om de kanske får en rättika och fänkål. Men då finns Lynns recept med som förslag, säger Joel.

Målet är att utöka andelarna. I dag har de cirka 1500 kvadratmeter på lånad mark samt att de odlar i större delar av sin egen trädgård.

– Målet vi har är att köpa mark, eller en gård. Samtidigt trivs vi så bra här så att mark i närheten vore det bästa, säger Joel.

De säljer allt överskott de får från odlingarna i handelsboden. Men också kräftor, fisk från Vinöfiskaren Jonas Andersson, ägg från Östra Rud samt keramik som Lynn gör i ett av husen på gården.

– Man kan bara ha tillräckligt många kaffekoppar själv, skrattar Lynn.

Hon beskriver att hon så gärna ville ha en hobby och fann keramiken.

– Det är beroendeframkallande på något sätt, svårt att sluta, lite som med odlingarna.

Ytterligare en sak är honung som säljs i boden. Den står Joel för, nyslungad eller fast.

– Vi har sålt bra av den i år och det är ändå första året med samhällen.

2019 fick han fram 3,5 dl honung och i år 40 till 50 kg.

Uppdelningen de två emellan är att Joel snickrar, vattnar och tar hand om djur. Lynn odlar, skördar, renoverar och planerar.

5-6 september öppnar de upp sin trädgård under Matresan för den som vill fika eller gå på minimarknad.