Grythyttan – Sveriges gastronomiska måltidsunder

”Det måste ha varit en mycket modig person som upptäckte att grodlår var ätliga”Sveriges måltidsunder startade med hot om rivning av den gamla slita 1600-talsbyn. Försummade Grythyttan, en samling fallfärdiga byggnader utan verksamhet. Riv eländet och bygg Konsum i betong med parkering på taket! Fyrkantigt, modernt och i tiden.

Den förste modiga hjälten, Arthur Lindqvist, Grythyttans starke man, vågade satsa på gastronomi för att återuppliva det förfallna gästgiveriet och byn.

Den mer kände hjälten, Carl Jan Granqvist, fick Stockholm att resa in i djupaste Bergslagen. Björn och Benny gifte sig här och Diana Ross landade med helikopter vid Esso, för att äta korslagd sparris och grodlår. Grythyttan blev vaggan för Sveriges moderna cuisine. Sverige behövde kompetens.  Carl Jan hade modet att förena två världar. Så föds Sverige första gastronomiska akademiska utbildning.

I måltidsundret Grythyttan växer små och stora livsmedelsproducenter fram som motverkar avbefolkning och ger intäkter till kommunen. En del av dessa företagshjältar är:

Bredsjö Blå, Sveriges mest exklusiva ost. Bredsjö Mjölkfår AB har modet att hålla fast vid att inte växa mer än att de har kontroll på hela kedjan. Men, med ett kommande generationsskifte i företaget planeras för nya verksamheter på gården som kommer få smaklökarna att jubla.

White Guide cafét, Hjulsjö 103. Företagets modiga affärsmodell är att betala dyrt för bra närproducerade råvaror och återanvända det mesta. Gamla bullarna blir till skorpor, malas ner och används i surdeg av ekologiskt mjöl från familjekvarnar i länet. Köerna ringlar under öppettiderna.
Grythyttan Vin har fått Gastronomiska Akademins diplom för vinerna Grythyttan Hjortron, Björk, Sommar, Rosé, Jakt, Glögg och Snaps!

Företaget har modet att producera och saluföra lagom mycket, trots efterfrågan i Kina.

Över 3000 studenter har haft modet att utbildat sig i Grythyttan. Tillsammans med magiska måltidsföretag som Grythyttans Gästgivargård, Loka Brunn, Sikfors och Hellefors Herrgård, Neerings, Cornelius, Guldkringlan, Spendrups, DelMat, Grythytte Qvarn mfl, utgör de varumärket Grythyttan. Sveriges måltidsunder.

Tack för ert mod!

Tobias Nygren (C) Ledamot kommunfullmäktige, Hällefors