Lars Rydberg och Anna-Carin Schelin vandrar in på det som ska bli scenen med front mot gårdsbyggnaderna. Foto: Björn Palmqvist
Vi gör det här som en positiv utveckling av hembygdsgården, menar Anna-Carin. Foto: Björn Palmqvist
Trästaket skall sättas upp för att hindra vildsvinsintrång. Foto: Björn Palmqvist

Nu bygger föreningen en fast scen på ”gården”

Svennevads hembygdsförening är i färd med att uppföra en permanent utescen på sin hembygdsgård i Sörberg.

Redan för tre år sedan började föreningens styrelse att diskutera kring förslaget att bygga en fast scen på hembygdsgården.

Idén lades lite i träda men samtidigt sneglade man på hur Kumla Sannaheds hembygdsförening löst scenfrågan på sin gård i Sannahed.

Nya diskussioner fördes och på ett styrelsemöte förra året fattades beslut om scenbygge och den inlämnade ansökan om bygglov beviljades under förra hösten.

– Vi gör inte det här för att bli moderna, utan som en förnyelse för att kunna utveckla föreningens möjligheter att inbjuda scenaktörer inom alla områden att ha en bra och trygg plats för sina framträdanden, påpekar Anna-Carin.

– Tanken är att kunna bjuda på program för alla och skapa förutsättningar för att samla mycket folk hos oss, tillägger hon.

Nu är bygget igång. Plintarna är nedgrävda och på plats och följs nu av att underdelen med bjälklaget ska läggas, förklarar föreningens stugfogde Lars Rydberg med yrkesbakgrund som byggnadsingenjör. Föreningen anlitar lokala entreprenörer och byggherre är Owe Lindström.

– Stor del av virket tas från Hultasågen och för grävningen svarar Magnus Tjäderbäck. Själva arkitekt- och konstruktionsritningen har arkitekten Leif Göthberg gjort, berättar Anna-Carin.

Scenen kommer i framkant att vara nio meter och ett utrymme i bakdelen är avsedd som aktörernas loge.

– Allt trämaterial är sponsrat av Glottra Skog AB och vi har fått bidrag från Lions club i Pålsboda, så vår egeninsats är bland annat ideella arbetsinsatser av medlemmarna.

– Vi beräknar att kunna hålla invigning nästa sommar med pompa och ståt, hälsar Anna-Carin Schelin.

Samtidigt som scenarbetet fortgår under hösten så ska man omgärda gården med ett nytt och rödmålat trästaket för att hindra vildsvinen att komma in och böka upp den fina gräsmattan.

Relaterade artiklar:

Äntligen invigs scenen i Sörberg (2021-09-02)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fladdermusholk inviger naturreservatet Björkön

Örebros nyaste naturreservat Björkön invigdes med tilltugg och en holk till fladdermössen.

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.