Tips som kan öka dina chanser om att få ett förstahandskontrakt

Detta innehåll är en annons.

Många av de som söker, eller någon gång sökt, en hyresbostad vet att det är väldigt stor skillnad mellan förstahandskontrakt och andrahandskontrakt. Och det både på gott och ont. Ett andrahandskontrakt kan vara en mer passande lösning för dig som vill hitta en bostad snabbt, som inte vill ha så mycket ansvar för bostaden och som inte heller har ett problem med att det blir lite mer temporärt.

Ett förstahandskontrakt är istället fördelaktigt då det ofta är tryggare och mer ”seriöst” i och med att du hyr direkt från fastighetsägaren. Vid ett förstahandskontrakt har du även bättre skydd, kan få vara med och ansvariga lite mer över bostaden och så är det ofta bättre avtal gällande hyra osv. Att hitta hyresbostäder med förstahandskontrakt kan dock vara svårt.

Många som söker sig till förstahandskontrakt

Det är nämligen så att de allra flesta som är på jakt efter att hitta en hyresbostad börjar med att söka efter just förstahandskontrakt som finns tillgängliga, och det i alla olika städer och för alla olika bostadstyper. Detta innebär med andra ord att det, som tidigare nämnt, kan vara väldigt svårt att hitta en sådan hyresbostad. Framförallt i storstäder.

Möjligheten att hitta lediga lägenheter som hyrs ut med förstahandskontrakt är alltså begränsade. Det krävs att du letar på rätt ställen, att du är flexibel i din inställning samt att du har tålamod – annars är chanserna väldigt små att du ska hitta rätt.

För att underlätta för dig som bostadssökare kommer här våra bästa tips för hur du går tillväga för att både hitta och få tillgång till en hyresbostad med ett förstahandskontrakt!

Ställ dig i bostadskö så snart som möjligt

Har du bestämt dig för vilken stad, eller vilka städer; du kan tänka dig att bo i framöver? Ställ dig då i en bostadskö hos de olika bostadsförmedlingarna så snart du bara kan. Trots att det kostar en liten slant varje år kan denna bostadskö vara avgörande för att du ska få tillgång till trygga, trivsamma och långvariga hyresbostäder eller inte.

Se inte bostadsköerna som ett hinder

Känns det som att du aldrig ens kommer ha chansen att bli tilldelad en hyresbostad med ett förstahandskontrakt under tiden du är i behov av det, och det just på grund av de långa bostadsköerna? Då ber vi dig att tänka om.

En bostadskö behöver inte vara ett hinder, utan det kan finnas en del kryphål. Att vara aktiv i sitt sökande, framförallt under sommaren, samt att se över nya hyresrätter eller student- och ungdomslägenheter kan göra stor skillnad.

Gå på lägenhetsvisning

Något som många inte tänker på, eller ens vet om, är att man även inför uthyrning av en bostad med förstahandskontrakt kan behöva gå på lägenhetsvisning. Det är nämligen ofta ett krav från fastighetsägaren att den som ska få hyra bostaden måste komma på visningen. Ju fler visningar du går på och desto större intresse du visar desto större blir dina chanser.

Glöm inte privatpersonerna

Sist men inte minst kan det vara smart att se över om det finns några privatpersoner som hyr ut hyresbostäder med förstahandskontrakt i den stad eller det område du vill bo i. Detta är nämligen något som vanligen förekommer. För faktum är ju att många lägenheter ägs av privatpersoner, som då i sin tur kanske vill hyra ut. Ta kontakt och visa ditt intresse!

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Spruckna blodkärl är ett vanligt problem

Trasiga eller spruckna blodkärl är ett relativt vanligt fenomen som ofta ärvs från en av föräldrarna. Det är också vanligare när man blir äldre. Men det finns också andra orsaker till att få spruckna blodkärl. 

Detta innehåll är en annons.

Ett osunt leverne ökar risken för att drabbas

Faktorer som mycket statisk stående eller sittande, graviditet och hormoner kan vara en direkt orsak till problemet. Även personer som är överviktiga, röker eller spenderar för mycket tid direkt under solen får en ökad risk. UV-strålning är bevisat att ha en direkt koppling till spruckna blodkärl. Därför är det, precis som för att minska risken för andra sjukdomar, viktigt att ta hand om sin kropp väl. Speciellt om du börjar komma till åren.

Är i de flesta fallen ofarligt

Det kan vara skönt att komma ihåg att brustna blodkärl nästan aldrig är farliga. Brustna blodkärl läker i de absolut flesta fallen av sig själv. Vanligtvis går det ganska fort. Om de däremot inte skulle läka av sig självt kan det vara bra att söka upp en läkare. Du får det då undersökt och eventuellt åtgärdad om det skulle visa sig vara skadligt. Men som sagt – det är ytterst sällan fallet.

Många tycker spruckna blodkärl är irriterande

Även om brustna blodkärl är mycket vanligt, är det tydligt att många som tycker att det är obekvämt och irriterande. Det kan påverka ens liv i negativ riktning vilket i sig kan leda till en sämre hälsa.

Många som har spruckna blodkärl drar sig för att visa dem. Det kan handla om att inte ha kortärmat eller shorts på sommaren för att de inte ska synas. Att känna en skam för spruckna blodkärl är tyvärr vanligt. Så borde inte vara fallet – just för att det är så vanligt.

Det är också vanligt att personer som lider av problem med spruckna blodkärl tar upp detta med en läkare. Ofta ges dock svaret att det inte är något som bör behandlas utan det är bara kosmetiskt.

Fördelarna med att hyra en lägenhet kontra att köpa en

Detta innehåll är en annons.

Vi är väldigt många som drömmer om att någon gång köpa en egen bostad, där man själv får känna ett ansvar och bestämma precis vad man själv vill. Och det är inte så konstigt! Utöver att en egen bostad innebär mer ansvar och egen rätt till att göra saker är det också en väldig frihetskänsla över att veta om att man har en bostad som helt är ens egen. Att kunna köpa en egen bostad, exempelvis en lägenhet, när man är ung känns framförallt väldigt vuxet.

Men, hur många fördelar det än finns med att köpa sig en egen lägenhet så innebär ett bostadsköp ofta en väldigt stor investering, och det inte bara i form av pengar. Utan att äga en lägenhet kräver en hel den tid, engagemang och energi, något man inte alltid tänker på. Det kan därmed i vissa fall vara fördelaktigt att hyra en bostad istället för att köpa en.

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen

Självklart finns det för- och nackdelar både med att hyra en lägenhet och att köpa en. Samtidigt beror frågan om vad som är bäst på vilken person det gäller, hur dennes livssituation och ekonomi ser ut, hur pass länge man kan tänka sig att bo i staden, vilken typ av bostad man önskar köpa, och diverse andra aspekter.

Olika alternativ passar olika bra för olika personer helt enkelt. Däremot är det ett faktum att man bör tänka igenom ett beslut av att köpa en bostad, exempelvis en lägenhet, lite mer än ett beslut om att hyra en. Nedan listar vi fördelarna kontra nackdelarna med båda alternativen så att du kan jämföra och se vad som klaffar bäst med dig!

Att köpa en lägenhet

Att köpa en lägenhet är fördelaktigt då du gör en investering som är lite mer långsiktig. Trots att det kostar en hel del pengar, något som många gånger också kräver lån och andra kostsamma betalningslösningar är det ett faktum att en köpt lägenhet är din helt egna bostad. Då är det du och ingen annan som ansvarar för och bestämmer över den.

Samtidigt är det viktigt att du tänker på att ett bostadsköp inte bara innebär kostnaden för köpet i sig. Utan det tillkommer även exempelvis driftskostnader, och ska du dessutom låna för köpet tillkommer även räntor och avgifter för det. Att ansvara för en lägenhet innebär också att du inte har någon annan att förlita dig eller skylla på om något händer.

Att hyra en lägenhet

Ser man det istället till att du hyr en lägenhet slipper du allt som har med detta grundläggande ansvar att göra. Det framförallt om du hyr i andra hand – allt som sker i bostaden, som du själv inte orsakat, läggs på den som äger bostaden.

Hyr du ett förstahandskontrakt kan du dock få vara med och bestämma lite grann om du själv önskar, vilket ger dig lite mer frihet. Har du själv kollat på olika hyreslägenheter finns det alltså rätt goda möjligheter att hitta ett alternativ som är flexibelt och trivsamt men som utelämnar dig från det ”tunga ansvaret”.

Samtidigt innebär avsaknaden av detta ansvar att du inte heller får ta del av den investering som en lägenhet ofta är. Utan istället betalar du en viss kostnad per månad direkt till den som äger bostaden, något som inte bidrar till eller är som en ”återbetalning” för din egen investering utan som går rätt ner i hyresvärdens plånbok.

Å andra sidan innebär ett hyreskontrakt en betydligt mindre kostnad än ett fullt bostadsköp.  Det finns med andra ord både för- och nackdelar med att hyra och att köpa en lägenhet. Det hela beror helt enkelt på vem du är, vad du vill ha och hur dina förutsättningar ser ut. Tänk dock på att oavsett vad som passar för dig så är ett köp av en bostad ett mer fast, långsiktigt beslut.