Tips som kan öka dina chanser om att få ett förstahandskontrakt

Detta innehåll är en annons.

Många av de som söker, eller någon gång sökt, en hyresbostad vet att det är väldigt stor skillnad mellan förstahandskontrakt och andrahandskontrakt. Och det både på gott och ont. Ett andrahandskontrakt kan vara en mer passande lösning för dig som vill hitta en bostad snabbt, som inte vill ha så mycket ansvar för bostaden och som inte heller har ett problem med att det blir lite mer temporärt.

Ett förstahandskontrakt är istället fördelaktigt då det ofta är tryggare och mer ”seriöst” i och med att du hyr direkt från fastighetsägaren. Vid ett förstahandskontrakt har du även bättre skydd, kan få vara med och ansvariga lite mer över bostaden och så är det ofta bättre avtal gällande hyra osv. Att hitta hyresbostäder med förstahandskontrakt kan dock vara svårt.

Många som söker sig till förstahandskontrakt

Det är nämligen så att de allra flesta som är på jakt efter att hitta en hyresbostad börjar med att söka efter just förstahandskontrakt som finns tillgängliga, och det i alla olika städer och för alla olika bostadstyper. Detta innebär med andra ord att det, som tidigare nämnt, kan vara väldigt svårt att hitta en sådan hyresbostad. Framförallt i storstäder.

Möjligheten att hitta lediga lägenheter som hyrs ut med förstahandskontrakt är alltså begränsade. Det krävs att du letar på rätt ställen, att du är flexibel i din inställning samt att du har tålamod – annars är chanserna väldigt små att du ska hitta rätt.

För att underlätta för dig som bostadssökare kommer här våra bästa tips för hur du går tillväga för att både hitta och få tillgång till en hyresbostad med ett förstahandskontrakt!

Ställ dig i bostadskö så snart som möjligt

Har du bestämt dig för vilken stad, eller vilka städer; du kan tänka dig att bo i framöver? Ställ dig då i en bostadskö hos de olika bostadsförmedlingarna så snart du bara kan. Trots att det kostar en liten slant varje år kan denna bostadskö vara avgörande för att du ska få tillgång till trygga, trivsamma och långvariga hyresbostäder eller inte.

Se inte bostadsköerna som ett hinder

Känns det som att du aldrig ens kommer ha chansen att bli tilldelad en hyresbostad med ett förstahandskontrakt under tiden du är i behov av det, och det just på grund av de långa bostadsköerna? Då ber vi dig att tänka om.

En bostadskö behöver inte vara ett hinder, utan det kan finnas en del kryphål. Att vara aktiv i sitt sökande, framförallt under sommaren, samt att se över nya hyresrätter eller student- och ungdomslägenheter kan göra stor skillnad.

Gå på lägenhetsvisning

Något som många inte tänker på, eller ens vet om, är att man även inför uthyrning av en bostad med förstahandskontrakt kan behöva gå på lägenhetsvisning. Det är nämligen ofta ett krav från fastighetsägaren att den som ska få hyra bostaden måste komma på visningen. Ju fler visningar du går på och desto större intresse du visar desto större blir dina chanser.

Glöm inte privatpersonerna

Sist men inte minst kan det vara smart att se över om det finns några privatpersoner som hyr ut hyresbostäder med förstahandskontrakt i den stad eller det område du vill bo i. Detta är nämligen något som vanligen förekommer. För faktum är ju att många lägenheter ägs av privatpersoner, som då i sin tur kanske vill hyra ut. Ta kontakt och visa ditt intresse!